ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

IVL släpper bok om elavfall för gymnasiet

Mobiltelefoner, tv-apparater, vitvaror och datorer hör till de vanligaste produkterna i avfallsströmmen i världen, och de ökar.
Varje år kastas ungefär 50 miljoner ton elektroniskt avfall, och med det försvinner stora mängder värdefulla metaller. IVL har samlat problematiken med elavfall och lösningarna framåt i en populärvetenskaplig bok för gymnasiet.

– Vi ville ta fram ett material som engagerar både lärare och elever och som inspirerar till att arbeta med hållbara lösningar, säger Jurate Miliute-Plepiene, projektledare och avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Boken introducerar och förklarar flera olika frågor: sällsynta och kritiska metaller, cirkulär ekonomi och de sociala och miljömässiga konsekvenserna av utvinning, produktion och avfallshantering. Till grund för boken ligger ett pågående EU-projekt, E-mining@schools, som går ut på att öka medvetenheten om problematiken kring våra elprylar, men även väcka idéer och skapa affärsmöjligheter som bidrar till hållbara lösningar. Projektgruppen har också jobbat med allmänheten och på ett par skolor med föreläsningar och insamling av elektronik.

Stora mängder guld, platina, koppar, kobolt och aluminium – för att nämna några få material – går förlorade på deponier eller i förbränning. Ännu mer sällsynta ämnen som antimon och indium, som behövs för tillverkning av batterier och solceller, kommer att ta slut inom några år om efterfrågan fortsätter i samma takt och inga nya fyndigheter hittas.

I dag finns metallerna i hög grad hemma hos var och en av oss, i byrålådan.

– Vi behöver bli bättre på att lämna in uttjänt elektronik till återanvändning och återvinning. ­­Men framförallt måste vi konsumera mer ansvarsfullt, ta hand om våra grejer och inte köpa nytt så fort vi tröttnar. I genomsnitt byter vi mobil efter ett och ett halvt till två år medan mobiler rent tekniskt ofta håller i minst fem år, säger Jurate Miliute-Plepiene.

Ladda ner en pdf-version av boken E-waste and raw materials: From environmental issues to business models

För mer information, kontakta:
Jurate Miliute-Plepiene, jurate.miliute@ivl.se, tel. 010-788 67 20

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende miljöforskningsinstitut som arbetar för att ta fram ny kunskap och utveckla lösningar som kommer till praktisk nytta på miljöområdet. Målet med vårt arbete är att bidra till ett hållbart samhälle.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Engcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i Svevia
Annonser