TORSDAG 21 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

IVL släpper bok om elavfall för gymnasiet

Mobiltelefoner, tv-apparater, vitvaror och datorer hör till de vanligaste produkterna i avfallsströmmen i världen, och de ökar.
Varje år kastas ungefär 50 miljoner ton elektroniskt avfall, och med det försvinner stora mängder värdefulla metaller. IVL har samlat problematiken med elavfall och lösningarna framåt i en populärvetenskaplig bok för gymnasiet.

– Vi ville ta fram ett material som engagerar både lärare och elever och som inspirerar till att arbeta med hållbara lösningar, säger Jurate Miliute-Plepiene, projektledare och avfallsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Boken introducerar och förklarar flera olika frågor: sällsynta och kritiska metaller, cirkulär ekonomi och de sociala och miljömässiga konsekvenserna av utvinning, produktion och avfallshantering. Till grund för boken ligger ett pågående EU-projekt, E-mining@schools, som går ut på att öka medvetenheten om problematiken kring våra elprylar, men även väcka idéer och skapa affärsmöjligheter som bidrar till hållbara lösningar. Projektgruppen har också jobbat med allmänheten och på ett par skolor med föreläsningar och insamling av elektronik.

Stora mängder guld, platina, koppar, kobolt och aluminium – för att nämna några få material – går förlorade på deponier eller i förbränning. Ännu mer sällsynta ämnen som antimon och indium, som behövs för tillverkning av batterier och solceller, kommer att ta slut inom några år om efterfrågan fortsätter i samma takt och inga nya fyndigheter hittas.

I dag finns metallerna i hög grad hemma hos var och en av oss, i byrålådan.

– Vi behöver bli bättre på att lämna in uttjänt elektronik till återanvändning och återvinning. ­­Men framförallt måste vi konsumera mer ansvarsfullt, ta hand om våra grejer och inte köpa nytt så fort vi tröttnar. I genomsnitt byter vi mobil efter ett och ett halvt till två år medan mobiler rent tekniskt ofta håller i minst fem år, säger Jurate Miliute-Plepiene.

Ladda ner en pdf-version av boken E-waste and raw materials: From environmental issues to business models

För mer information, kontakta:
Jurate Miliute-Plepiene, jurate.miliute@ivl.se, tel. 010-788 67 20

IVL Svenska Miljöinstitutet är ett oberoende miljöforskningsinstitut som arbetar för att ta fram ny kunskap och utveckla lösningar som kommer till praktisk nytta på miljöområdet. Målet med vårt arbete är att bidra till ett hållbart samhälle.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-14
Miljömattan® by CWS – service av entrémattor som gör omedelbar skillnadSSAB blir först i världen med fossilfritt stål på marknadenIsah Mujkovic, Christopher Sandqvist och Roger Gustafsson och Karlskrona Industrimekano AB är Årets Nyföretagare!Medarbetarutveckling glöms bort när företag automatiserarCalejo är industrins framtidDe utbildar ingenjörer om cirkulär produktionEnergifabriken förvärvar Roslagens BiodieselcenterGoda relationer i molnet främjar innovationTio framstående företagare har chans att utses till östra Sveriges främsta entreprenörSvensk industri långt framme inom digitaliseringByggVesta bygger igen i BarkarbystadenNu kan kunder även betala med Swish hos Bilprovningen​Vd-ar inom livsmedels­näringen ser möjligheter med MAX IV i LundMECA Borås nominerade som Årets butik på MotorgalanStora besparingar för bygg­branschen med Retursystem ByggpallFödd in i maskinernas världAlstom installerar ERTMS signalsystem ombord första testtåget i NorgeUnibail-Rodamco-Westfield investerar i biogas till West­field Mall of Scandinavia50 miljoner till framtidens plantorVäderstad tar hem Machine of the Year 2020
2019-11-13
Klaravik är Gasellföretag för tredje året i radBIM – Framtidens koncept flyttar inABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
2019-11-12
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
2019-11-11
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektorn
Annonser