TORSDAG 18 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

IVL stöttar gröna företag att bli konkurrenskraftiga

Små- och medelstora företag som erbjuder hållbara lösningar är ofta orädda, nära marknaden och innovativa men saknar ekonomiska muskler.
Därför hjälper IVL Svenska Miljöinstitutet i projektet Grön Bostad Stockholm företag med att undanröja hinder för att bli mer konkurrenskraftiga på marknaden.

Hittills har ett tjugotal företag fått stöd genom satsningen. Stödet har bland annat bestått av marknadsanalyser, affärscoaching och stöd för att klimatmärka och klimatdeklarera produkter.

– Företag har inte längre råd att blunda för klimat- och miljöaspekter och här har mindre företag en viktig roll att fylla. De har en konkurrensfördel gentemot de stora bolagen eftersom de ofta ligger i utvecklingens framkant och är snabba att anpassa sig. Det vi gör i projektet är att bidra med vår kompetens för att stötta företagen i den tuffa konkurrensen på marknaden, säger Ambjörn Lätt, delprojektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Varje företag har erbjudits 150 000 kronor att nyttja IVL:s och andra konsulters tjänster för. IVL:s miljöexperter har stått till förfogande och därmed all den kunskap och forskning som finns inom organisationen. Företaget Arne Jensen som med hjälp av ljudteknik upptäcker fjärrvärmerör som behöver bytas ut innan de börjar läcka har till exempel fått hjälp med att undersöka marknaden och behoven som finns inom fjärrvärmesektorn.

– Både när det gäller vatten och energi finns det mycket resurser att spara. Samarbetet med IVL har gett oss en bättre förståelse för hur vi kan utöka våra marknadsandelar. Idag räknar man ofta med att rör håller 30-40 år men jag har sett rör som är 50 år och i ypperligt skick. Vi tror att det skulle gå att hålla dem vid liv i hundra år, om man bara byter ut de delar man vet är dåliga, säger Paavo Persaud, vd för Arne Jensen.

Andra exempel på företag som har fått hjälp är Grundels som gör om tvåglasfönster till energieffektiva treglasfönster, företaget Grönska som arbetar med närproducerade grönsaker genom vertikal odling och Qlocx som erbjuder digitala lås som bland annat underlättar för klimatsmarta leveranser.

– Utgångspunkten i alla dessa samarbeten har varit att lyssna till och anpassa projekten till företagens verkliga behov, säger Ambjörn Lätt.

Små företag kan ofta få ekonomiskt stöd för att starta upp sin verksamhet men sällan under den ganska långa tid det tar innan produkten kommer ut på marknaden och blir konkurrenskraftig. IVL som neutral part och med lång erfarenhet av miljöarbete har därför möjlighet att ge bra förutsättningar för att stärka företagen.

Arbetet är en del i projektet Grön Bostad Stockholm vars syfte är att stärka en hållbar stadsutveckling inom bostadssektorn genom fyra sammanlänkade delprojekt: testbäddar, arenan för samverkan med andra initiativ, upphandling och kunskap. Projektet är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH, länsstyrelsen Stockholm och Sustainable Innovation med stöd från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

Läs mer om företagen:

Arne Jensen – Jakt på läckande rör kan spara energi och vatten

Grönska – Odling på höjden i staden

Grundels – Gamla fönster blir som nya med miljövänlig metod

Qlocx – Smarta digitala lås

Vid frågor kontakta:
Ambjörn Lätt, ambjorn.latt@ivl.se, tel. 010-788 66 83

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Utveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser