MÅNDAG 16 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

IVL stöttar gröna företag att bli konkurrenskraftiga

Små- och medelstora företag som erbjuder hållbara lösningar är ofta orädda, nära marknaden och innovativa men saknar ekonomiska muskler.
Därför hjälper IVL Svenska Miljöinstitutet i projektet Grön Bostad Stockholm företag med att undanröja hinder för att bli mer konkurrenskraftiga på marknaden.

Hittills har ett tjugotal företag fått stöd genom satsningen. Stödet har bland annat bestått av marknadsanalyser, affärscoaching och stöd för att klimatmärka och klimatdeklarera produkter.

– Företag har inte längre råd att blunda för klimat- och miljöaspekter och här har mindre företag en viktig roll att fylla. De har en konkurrensfördel gentemot de stora bolagen eftersom de ofta ligger i utvecklingens framkant och är snabba att anpassa sig. Det vi gör i projektet är att bidra med vår kompetens för att stötta företagen i den tuffa konkurrensen på marknaden, säger Ambjörn Lätt, delprojektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Varje företag har erbjudits 150 000 kronor att nyttja IVL:s och andra konsulters tjänster för. IVL:s miljöexperter har stått till förfogande och därmed all den kunskap och forskning som finns inom organisationen. Företaget Arne Jensen som med hjälp av ljudteknik upptäcker fjärrvärmerör som behöver bytas ut innan de börjar läcka har till exempel fått hjälp med att undersöka marknaden och behoven som finns inom fjärrvärmesektorn.

– Både när det gäller vatten och energi finns det mycket resurser att spara. Samarbetet med IVL har gett oss en bättre förståelse för hur vi kan utöka våra marknadsandelar. Idag räknar man ofta med att rör håller 30-40 år men jag har sett rör som är 50 år och i ypperligt skick. Vi tror att det skulle gå att hålla dem vid liv i hundra år, om man bara byter ut de delar man vet är dåliga, säger Paavo Persaud, vd för Arne Jensen.

Andra exempel på företag som har fått hjälp är Grundels som gör om tvåglasfönster till energieffektiva treglasfönster, företaget Grönska som arbetar med närproducerade grönsaker genom vertikal odling och Qlocx som erbjuder digitala lås som bland annat underlättar för klimatsmarta leveranser.

– Utgångspunkten i alla dessa samarbeten har varit att lyssna till och anpassa projekten till företagens verkliga behov, säger Ambjörn Lätt.

Små företag kan ofta få ekonomiskt stöd för att starta upp sin verksamhet men sällan under den ganska långa tid det tar innan produkten kommer ut på marknaden och blir konkurrenskraftig. IVL som neutral part och med lång erfarenhet av miljöarbete har därför möjlighet att ge bra förutsättningar för att stärka företagen.

Arbetet är en del i projektet Grön Bostad Stockholm vars syfte är att stärka en hållbar stadsutveckling inom bostadssektorn genom fyra sammanlänkade delprojekt: testbäddar, arenan för samverkan med andra initiativ, upphandling och kunskap. Projektet är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH, länsstyrelsen Stockholm och Sustainable Innovation med stöd från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

Läs mer om företagen:

Arne Jensen – Jakt på läckande rör kan spara energi och vatten

Grönska – Odling på höjden i staden

Grundels – Gamla fönster blir som nya med miljövänlig metod

Qlocx – Smarta digitala lås

Vid frågor kontakta:
Ambjörn Lätt, ambjorn.latt@ivl.se, tel. 010-788 66 83

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-10
Efterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från WeberMakita lanserar kompakt och lätt 12V borrskruvdragare Real Rails och Green Cargos transportsamarbete minskar klimatutsläppenKasthall välkomnar ny försäljningsdirektörVäxjö Energi inspirerar 250 högstadieelever till jobb i teknikbranschenMiljöarbetet ger resultat - fler Svanenmärken till KBM ProfessionalÖresundskraft och Mölndal Energi först i KlimatdialogenFramtidssäker fläktlösning när kraven på bostadsventilation blir tuffareSkoogs Bränsle tecknar avtal som leverantör åt SveaskogVälkommen Simon och Petter!EUROMAT 2019 kopplar ihop materialvärldenFler än 30 000 förbokningar av Volkswagens nya elbil ID.3 1st Edition
Annonser