IVL stöttar gröna företag att bli konkurrenskraftiga - industritorget.se
SÖNDAG 31 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

IVL stöttar gröna företag att bli konkurrenskraftiga

Små- och medelstora företag som erbjuder hållbara lösningar är ofta orädda, nära marknaden och innovativa men saknar ekonomiska muskler.
Därför hjälper IVL Svenska Miljöinstitutet i projektet Grön Bostad Stockholm företag med att undanröja hinder för att bli mer konkurrenskraftiga på marknaden.

Hittills har ett tjugotal företag fått stöd genom satsningen. Stödet har bland annat bestått av marknadsanalyser, affärscoaching och stöd för att klimatmärka och klimatdeklarera produkter.

– Företag har inte längre råd att blunda för klimat- och miljöaspekter och här har mindre företag en viktig roll att fylla. De har en konkurrensfördel gentemot de stora bolagen eftersom de ofta ligger i utvecklingens framkant och är snabba att anpassa sig. Det vi gör i projektet är att bidra med vår kompetens för att stötta företagen i den tuffa konkurrensen på marknaden, säger Ambjörn Lätt, delprojektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Varje företag har erbjudits 150 000 kronor att nyttja IVL:s och andra konsulters tjänster för. IVL:s miljöexperter har stått till förfogande och därmed all den kunskap och forskning som finns inom organisationen. Företaget Arne Jensen som med hjälp av ljudteknik upptäcker fjärrvärmerör som behöver bytas ut innan de börjar läcka har till exempel fått hjälp med att undersöka marknaden och behoven som finns inom fjärrvärmesektorn.

– Både när det gäller vatten och energi finns det mycket resurser att spara. Samarbetet med IVL har gett oss en bättre förståelse för hur vi kan utöka våra marknadsandelar. Idag räknar man ofta med att rör håller 30-40 år men jag har sett rör som är 50 år och i ypperligt skick. Vi tror att det skulle gå att hålla dem vid liv i hundra år, om man bara byter ut de delar man vet är dåliga, säger Paavo Persaud, vd för Arne Jensen.

Andra exempel på företag som har fått hjälp är Grundels som gör om tvåglasfönster till energieffektiva treglasfönster, företaget Grönska som arbetar med närproducerade grönsaker genom vertikal odling och Qlocx som erbjuder digitala lås som bland annat underlättar för klimatsmarta leveranser.

– Utgångspunkten i alla dessa samarbeten har varit att lyssna till och anpassa projekten till företagens verkliga behov, säger Ambjörn Lätt.

Små företag kan ofta få ekonomiskt stöd för att starta upp sin verksamhet men sällan under den ganska långa tid det tar innan produkten kommer ut på marknaden och blir konkurrenskraftig. IVL som neutral part och med lång erfarenhet av miljöarbete har därför möjlighet att ge bra förutsättningar för att stärka företagen.

Arbetet är en del i projektet Grön Bostad Stockholm vars syfte är att stärka en hållbar stadsutveckling inom bostadssektorn genom fyra sammanlänkade delprojekt: testbäddar, arenan för samverkan med andra initiativ, upphandling och kunskap. Projektet är ett samarbete mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, KTH, länsstyrelsen Stockholm och Sustainable Innovation med stöd från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden.

Läs mer om företagen:

Arne Jensen – Jakt på läckande rör kan spara energi och vatten

Grönska – Odling på höjden i staden

Grundels – Gamla fönster blir som nya med miljövänlig metod

Qlocx – Smarta digitala lås

Vid frågor kontakta:
Ambjörn Lätt, ambjorn.latt@ivl.se, tel. 010-788 66 83

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-25
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Annonser