SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Jämför elavtal till företag

Som företag finns det mycket pengar att spara på att jämföra elavtal.
Du kan enkelt få ett förmånligt erbjudande som sparar er pengar första året. Men viktigare sänka avgifterna för elavtalet så att det blir billigare även på längre sikt. Vi går i denna artikeln närmare in på hur du jämför elavtal till företag.

Hur jämför du elavtal som företag?


Vi har tagit kontakt med Axel Dalin på bästelavtal.se som jobbar med att ta fram de bästa elavtalen, även för företag. Han berättar att processen egentligen är densamma för företag som letar elavtal som för privatpersoner. Men att det finns vissa särskilda knep som företag kan använda sig av för att hitta ett extra förmånligt elavtal. Nedan går vi in på faktorerna han anser ska vara med i en jämförelse:

Förbrukning


Du bör alltid först utgå ifrån hur mycket el ni förbrukar på företaget. Förbrukar ni mycket el är det extra viktigt med ett lågt påslag. Det är avgiften som läggs på varje kWh ni förbrukar. Spenderar ni tvärtom lite el så är det istället den fasta avgiften som bör vara prio. Den som är densamma oavsett hur mycket ni spenderar.

Det är dock inte lika enkelt att jämföra avgifter för elavtal till företag, som det är för elavtal till privatpersoner. De flesta elbolagen går nämligen inte ut med avgifterna på deras elavtal till företag. Utan du behöver först fylla i din årsförbrukning och sedan får du ett prisförslag med avgifter. Å ena sidan gör det som sagt processen att jämföra elavtal lite svårare. Men å andra sidan så finns det ofta möjlighet till förhandling när du får ett förslag på avgifter. Har ni stor förbrukning är det här ni vill försöka förhandla ner påslaget så mycket ni bara kan.

Rätt typ av elavtal


Det finns tre klassiska typer av elavtal och det är rörligt, fast och timpris. De allra flesta företag bör välja ett rörligt elavtal och det beror på att det har lönat sig historiskt sett. Men har ni en stor förbrukning så kan det passa med ett fast elavtal. Annars kan elkostnaden skilja sig extremt mycket månad till månad och det kan försvåra budgetar. Har ni heller inte råd med en potentiell uppgång av elpriset så rekommenderar vi fastpris.

Timpris är mer vanligt bland privatpersoner. För de flesta företagen blir det nämligen endast dyrt med att välja ett timpris. Anledningen är att de flesta företag förbrukar sin el under nästan samma tidpunkt, då företag brukar ha öppet en viss tid. Det leder till att elpriset är högt under dessa timmar, eftersom efterfrågan på el är hög. Ska det löna sig med timpris för företaget ska ni ha produktion under natt eller tidig morgon, när elen är billig.

Uppsägningstid


De flesta elbolagen lovar dig låga avgifter och schyssta villkor. Men hur nöjd du kommer att bli går inte att säga på förhand. Därför är det alltid en stor fördel med en kort uppsägningstid så att du snabbt kan säga upp elavtalet om du inte blir nöjd. Normalt har ett elavtal en uppsägningstid på 1 månad, men det skiljer sig mellan olika elbolag.

Erbjudande


Det enklaste sättet att sänka sin elkostnad på är att välja ett elavtal med ett erbjudande. De flesta elbolagen har riktigt bra erbjudanden för kunder första året. Till exempel att du slipper månadsavgiften första året. Leta efter elavtal som har erbjudanden, men glöm inte att även kolla avgifter. Så att det inte blir ett dyrt elavtal när erbjudandet löper ut. Skulle det vara så kan du alltid byta elavtal innan till ett nytt elavtal med ett nytt erbjudande.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-05
Ciscos plattform för molnsäkerhet tar nya klivIFS lanserar nya industriella AI-funktionerAxkid svarar på dyster europeisk krockstatistikNeo4j tillkännager sam­arbete med SnowflakeRansomware fortsätter orsaka oreda
2024-06-04
ISCAR utökar ett redan stort sortiment Rikstäckande service för centralsmörjning3D print växer kraftigtAmmann slutför förvärvet Framgångsrikt Konvent och 60-årsfirande
2024-06-03
Smidig materialhantering med ledstaplareSkärning när material är värmekänsliga ISCAR QUICK-X-FLUTEÄventyret börjar med Lesjöfors gasfjädrarOLSONS breddar programmet
2024-05-31
3D-printing för flexibel och innovativ tillverkning Karlslunds Marina på Dalarö väljer BioDisc® BN Framtidens svetsmetod Välj rätt kompressor för verkstaden Framstående teknik för effektiv kabelinstallation
2024-05-30
Ravema distribuerar ScandiTools Lännen deltar på Svenska Maskinmässan 2024 Nytillverkning av 77 år gammal reservdelDen optimala restaurangbelysningenVi hjälper företag