ONSDAG 22 JANUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Johan Åkerlund första kunden live i Tres 5G-nät

Johan Åkerlund och Per Stigenberg, teknikdirektör
​I måndags lanserade Tre Sveriges första publika 5G-nät. Igår levererade Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre, den första 5G-routern i Stureby. Johan Åkerlund var snabbast med att anmäla sitt intresse och blev därmed först i Sverige med en 5G-router hemma.

– Jag älskar ny teknik och slängde mig över telefonen så fort jag fick se att Tre skulle lansera 5G där jag bor. Att bli först i Sverige med 5G-router känns superkul, jag ser fram emot att testa den så snart som möjligt, säger Johan Åkerlund, Tres första 5G-kund.

Johan Åkerlund, boende i Stureby i södra Stockholm, är först ut i Tres utrullning av 5G. Tre har etablerat och testat nätet under hösten och har kommit upp i hastigheter på 500-700 Mb/s. Med tillgång till mer spektrum i andra frekvensband kommer hastigheten att bli ännu högre.

Efter lanseringen i måndags klockan 12 öppnade även anmälan på Tres hemsida för att bli en av de 100 första i Sverige att få utforska 5G. Över 200 personer anmälde sitt intresse första dagen och ansökningarna har fortsatt strömma in.

– Det finns ett stort intresse kring 5G, men att vi skulle få så många ansökningar första dagen var lite av en överraskning. Nu ska det bli kul att höra vad Johan tycker om upplevelsen med 5G, säger Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre Sverige.

Johan och de övriga pilotanvändarna kommer att ge Tre viktiga insikter om hur nätet uppför sig, både rent tekniskt men framför allt hur kundupplevelsen är. Ett område som ofta nämns i samband med 5G för konsumenter är gaming, eftersom 5G kan komma att ersätta fiber om uppkopplingen är tillräckligt snabb och svarstiderna tillräckligt korta.

Under våren bjuds Johan och övriga användare in till olika events för att dela med sig av sina erfarenheter och för att få testa fler 5G-prylar, som 5G-mobiler, cloud gaming, streaming i 8K, VR- och AR-glasögon och andra tjänster som 5G möjliggör.

Router och abonnemang kostar inget för konsumenterna, betalning sker genom att de delar med sig av sina erfarenheter av 5G och på så sätt hjälper Tre i utvecklingen av 5G.

Tre använder spektrum i 2.6GHz-bandet för 5G-nätet i området kring Globen och Enskede. Under 2020 fortsätter Tre utbyggnaden i stora delar av Stockholm och kommer att komplettera 2.6GHz-bandet i takt med att spektrum tillgängliggörs i fler frekvensband. En mix av låga och höga frekvenser är nödvändigt för att bygga ett framtidssäkrat 5G-nät som kan användas i hela Sverige.

Tre använder möjligheten att utforska 5G-tekniken redan nu för att vara väl förberedda när 5G lanseras brett. Ambitionen är att använda den tekniska kunskap och användarinsikter som framkommit under våren i de nya frekvensbanden för att öka hastigheterna ytterligare i 5G-nätet.

När mer spektrum tillgängliggörs förväntas alla större mobiltillverkare släppa 5G-mobiler på den svenska marknaden.

Att ladda ned en film på 1 GB tar cirka 160 sekunder på nuvarande 4G-nät, för det nya 5G-nätet går den siffran ned till cirka 50 sekunder. När 5G-nätet är helt utbyggt med andra frekvensband och mer spektrum förväntas tiden gå ned ytterligare till 15 sekunder. Detta är enbart uppskattningar då hastigheterna bland annat kommer att påverkas av hur mycket spektrum Tre får tillgång till och hur vi kommer att använda de olika frekvensband som kommer att vara tillgängliga för 5G.

En av de största skillnader mellan 4G och 5G är svarstiderna, så kallad latency, som minskar från 40 millisekunder till 8-10 millisekunder. Svarstider är helt centrala för många applikationer, bland annat inom gaming som blir ett av de områden som gynnas mest av den nya tekniken.

Mårten Lundberg
Kommunikationsdirektör
marten.lundberg@tre.se
+46 (0) 735 33 73 60

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-01-15
AdBlue® från Arom-dekor Kemi nu också i 4 l påse.Hållbarhet är en guldgruva av affärsmöjligheter!Fristads deltar i projekt för miljöeffektivare container­trafikDesignskydd för Calmarks engångsartikel beviljat i EU och USALångivaren DBT rekryterar två toppkrafter Honeywell lanserar steel mesh barrier, lightweight fall protection systemNu blir det lättare att sortera avfall i Upplands-Bro
2020-01-14
SSAB engageras i forskningsprojekt om metallbearbetning i FinlandAlfa Laval tar värmeåtervinn­ingsorder värd 125 milj krKyl och smörj med norelems nya sortiment av kylmedels­slangarÄnnu ett bolag klart för Comfort-kedjan!Kontract inleder det nya decenniet som ledande i Sverige på kundnöjdhetMiljoner till forskning inom astma och allergiModernisering av datacenter minskar Wexnets energi­användning ytterligareSchneider Electric presenterar TeSys Ö islandCastellum lyser upp med solelBatteritillverkaren Nilar lanserar ny energilagrings­lösning för villamarknadenErgofast introducerar MAX RB611T för najning av grövre dimensionerErbjudande från Zert Appen som ska styra upp hantverkarbranchen
2020-01-13
Granzow förvärvar trycklufts­avdelning av Kompauto Nordic.Indutrade förvärvar tysk leverantör av automations­lösningarHubSpot lanserar nya och användarvänliga funktioner i sitt Marketing Hub Enterprise-verktyg Södertälje Hamn moderniserar och investerar Tele2 Företag lanseras hos MittNätUnika installationslösningar från Assemblin när Helsingborg förnyasVäderstad finalist i IVAs företagstävling Smart industriUPS lanserar elcyklar i Stockholm15 nya fossilfria regionbussar i Västerbotten - 88% lägre växthusgasutsläpp Planetväxlar i en klass för sig!Fantastiskt år för Mercedes-Benz lastbilar!
2020-01-10
Nytt spännande koncept för framtidens automation.Fräsarna går på djupetTrollhättans truck expanderarNy Mimecast-rapport visar att dataförlust är finans­branschens främsta oros­faktorBygg inte höga hus i trä – det är för farligtBengt Widstrand ny VD för Finja Betong ABSveriges största solcellspark på gång i SträngnäsRecirkulering av pallar – för miljöns skullEn motor som pallar trycketMikroorganismer matas med giftgas för att producera biobränsleHydroscand erbjuder nu UNO-MATICEngcons grundare: Branschkollegor – ta ansvar och ställ krav!Materialflödet reproduceras perfekt i miniatyr med LEGO® Spännande om svenska framsteg inom forskning och teknik 2019Wästbygg AB bygger handelshus i Kristianstad
2020-01-09
EB80 multifunktionsmodul – en nyhet från Metal Work PneumatikNy app från Atlas Copco ökar intelligensen hos vakuum­pumparSwecamp Bomstadbaden – nöjd BAGA-kundVolkswagen Tiguan − Sveriges populäraste bilmodell hos privatköpareABB ska leverera kraft­försörjningen till Europas största batterifabrikCramo AB uppgraderar sin arbetsmiljöcertifieringInsyn i processen Framtidens digitala sjukhus­fastigheter testas på Central­sjukhuset i Kristianstad20 nya företagare med Widrikssons nyföretagar­programTvå av tre konsumenter föredrar hållbara transporter framför korta transporttiderSvensk artificiell intelligens kan revolutionera prostatacancerdiagnostikenNya tjänsten hjälper svenskar köpa solceller till bäst prisHon ska ta Bygma till toppositionAGA byter namn till Linde i januari 2020
2020-01-08
norelem förankrar säker­heten med nya lastbärande öglor och skruvarNya CP7755-serien ger dig full kontroll över kraften
Annonser