Johan Åkerlund första kunden live i Tres 5G-nät - industritorget.se
LÖRDAG 08 AUGUSTI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Johan Åkerlund första kunden live i Tres 5G-nät

Johan Åkerlund och Per Stigenberg, teknikdirektör
​I måndags lanserade Tre Sveriges första publika 5G-nät. Igår levererade Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre, den första 5G-routern i Stureby. Johan Åkerlund var snabbast med att anmäla sitt intresse och blev därmed först i Sverige med en 5G-router hemma.

– Jag älskar ny teknik och slängde mig över telefonen så fort jag fick se att Tre skulle lansera 5G där jag bor. Att bli först i Sverige med 5G-router känns superkul, jag ser fram emot att testa den så snart som möjligt, säger Johan Åkerlund, Tres första 5G-kund.

Johan Åkerlund, boende i Stureby i södra Stockholm, är först ut i Tres utrullning av 5G. Tre har etablerat och testat nätet under hösten och har kommit upp i hastigheter på 500-700 Mb/s. Med tillgång till mer spektrum i andra frekvensband kommer hastigheten att bli ännu högre.

Efter lanseringen i måndags klockan 12 öppnade även anmälan på Tres hemsida för att bli en av de 100 första i Sverige att få utforska 5G. Över 200 personer anmälde sitt intresse första dagen och ansökningarna har fortsatt strömma in.

– Det finns ett stort intresse kring 5G, men att vi skulle få så många ansökningar första dagen var lite av en överraskning. Nu ska det bli kul att höra vad Johan tycker om upplevelsen med 5G, säger Per Stigenberg, teknikdirektör på Tre Sverige.

Johan och de övriga pilotanvändarna kommer att ge Tre viktiga insikter om hur nätet uppför sig, både rent tekniskt men framför allt hur kundupplevelsen är. Ett område som ofta nämns i samband med 5G för konsumenter är gaming, eftersom 5G kan komma att ersätta fiber om uppkopplingen är tillräckligt snabb och svarstiderna tillräckligt korta.

Under våren bjuds Johan och övriga användare in till olika events för att dela med sig av sina erfarenheter och för att få testa fler 5G-prylar, som 5G-mobiler, cloud gaming, streaming i 8K, VR- och AR-glasögon och andra tjänster som 5G möjliggör.

Router och abonnemang kostar inget för konsumenterna, betalning sker genom att de delar med sig av sina erfarenheter av 5G och på så sätt hjälper Tre i utvecklingen av 5G.

Tre använder spektrum i 2.6GHz-bandet för 5G-nätet i området kring Globen och Enskede. Under 2020 fortsätter Tre utbyggnaden i stora delar av Stockholm och kommer att komplettera 2.6GHz-bandet i takt med att spektrum tillgängliggörs i fler frekvensband. En mix av låga och höga frekvenser är nödvändigt för att bygga ett framtidssäkrat 5G-nät som kan användas i hela Sverige.

Tre använder möjligheten att utforska 5G-tekniken redan nu för att vara väl förberedda när 5G lanseras brett. Ambitionen är att använda den tekniska kunskap och användarinsikter som framkommit under våren i de nya frekvensbanden för att öka hastigheterna ytterligare i 5G-nätet.

När mer spektrum tillgängliggörs förväntas alla större mobiltillverkare släppa 5G-mobiler på den svenska marknaden.

Att ladda ned en film på 1 GB tar cirka 160 sekunder på nuvarande 4G-nät, för det nya 5G-nätet går den siffran ned till cirka 50 sekunder. När 5G-nätet är helt utbyggt med andra frekvensband och mer spektrum förväntas tiden gå ned ytterligare till 15 sekunder. Detta är enbart uppskattningar då hastigheterna bland annat kommer att påverkas av hur mycket spektrum Tre får tillgång till och hur vi kommer att använda de olika frekvensband som kommer att vara tillgängliga för 5G.

En av de största skillnader mellan 4G och 5G är svarstiderna, så kallad latency, som minskar från 40 millisekunder till 8-10 millisekunder. Svarstider är helt centrala för många applikationer, bland annat inom gaming som blir ett av de områden som gynnas mest av den nya tekniken.

Mårten Lundberg
Kommunikationsdirektör
marten.lundberg@tre.se
+46 (0) 735 33 73 60

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-07-10
Om el var en bristvara: Var tredje svensk skulle prioritera mobilen Dubbelt så snabbt, tre gånger säkrare att lägga takEngcon redovisar positivt resultat 2019Uppsving för onlinevideo under COVID-19Ny version av affärssystemet Unit4 ERP lanserat
2020-07-09
ABB gör tillverkning mer hållbar genom att återvinna och fabriksrenovera tusentals gamla robotarNy lärportal för kompetenshöjning inom industrin2D-kodläsare får automatiseringen att rullaEffektivitet på en ny nivå med IE5+ motorer och LogiDriveNy undersökning bland småföretagare: Få känner till vad fossilfri el innebär Equinix i nytt globalt samarbete med Alibaba Med IT som vapen besegrar Panini matsvinnet
2020-07-08
LFE – Animation av elektromagnetisk digital flödesvaktHantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
2020-07-07
Stort projekt för bilindustrin avklarat!Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
2020-07-06
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
2020-07-04
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
2020-07-03
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
2020-07-02
En återfödelse i innovationens namnNy gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
2020-07-01
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
2020-06-30
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från KaltenbachTryggare arbetsplats inom tillverkningsindustrinIntegrerat packflöde skapade ökad effektivitetEtt par räcker - HARTING TW1STEREftermontering av dödvinkelassistent för tunga lastbilarMotorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labb
Annonser