SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Judo för stora pumpar i återvinningssystem

Qtf bjuder på kunskap och insikt för ökad energieffektivitet
I ventilation/vvs återvinningssystem kan det vara lockande att med stora pumpar öka flödet i ventilations-/återvinningsbatterierna och på så sätt öka energieffektiviteten i återvinningen. Gör det i så fall den "mjuka vägen" (Judo betyder den mjuka vägen) annars kan det skapas vakuum i tätningskammaren på torra pumpar vid varje start/stopp-cykel.

När stora pumpar kickar igång för att sätta igång flödet i system med stor massa och mottryck, så skapas vakuum (undertryck) som leder till att luft sugs in vid packningen i pumpen (felaktig expansion och toppavluftare kan förstärka problemet). Luften syresätter systemvätskan och skapar alla de traditionella problem som gaser ger i återvinningssystem och motverkar därmed det som det ökade flödet var tänkt att göra. Resultatet blir minskad energiöverföring, isolerande bubbelpäls på energiöverförande ytor, försämrat flöde och trycksättning, samt syrenivå som skapar korrosion och bryter ner glykol så att den blir metallaggressiv.

Vid varje pumpstart skapades ett vakuum, under några sekunder, som ledde till att pumpen sög in syre vid tätningen. Syreinträngningen återupprepades vid varje pumpstart och förklaringen syntes på analyskurvan.

Fenomenet upptäcktes då QTF använde kontinuerlig digital övervakning för att se förändringar i tryck, temperatur och syrenivå över tid. I ett system som vanligtvis avgasades på någon dag återkom gaserna efter kort tid och systemet kunde inte avgasas normalt. Eftersom avgasningsutrustningen fungerade som den skulle och är väldigt kraftfull så började man söka förklaringar på vad de återkommande syreökningarna kunde bero på. När syrenivån analyserades över tid och kurvan jämfördes med tryck och temperatur kunde förklaringen hittas. Vid varje pumpstart (1 gång per dygn) såg man en korrelerande ökning av syrenivån. Upp till fem sekunder under pumpstarten skapades ett vakuum som sög in luft via pumpens tätning. Utan digital övervakning av systemvätskans status hade orsaken till syreinträngningen varit väldigt svår att upptäcka. Men när problemet var identifierat kunde lösningen hittas.

Mätutrustningen togs först fram för att automatisera den egna avgasningsutrustningen som tidigare övervakats och körts manuellt. Den automatiserade övervakningen ledde fram till ny produktutveckling och CMU System Monitor som presenterades under 2021 och som vidareutvecklades och lanserades 2022.

LÖSNINGEN

Lösningen är att sätta mjukstart på pumparna så att de varvar upp långsamt och bygger upp trycket mjukt. Då hinner massan i systemvätskan börja flöda utan att pumpen tar in luft. För att säkerställa systemvätskans syrenivå till mindre än 0,5 mg/liter krävs förstås mätning. Det görs enklast med LDO-utrustning (Luminescent Dissolved Oxygen) direkt i systemet. Det kan man göra själv eller få hjälp med av QTF. QTF mäter alltid syre, konduktivitet och pH vid besiktning av vätskesystem.

Hans Widell
Marknadschef
Marknadsföring och kommunikation
hans.widell@qtf.se
0480-430096

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard
2024-02-15
Nya ELESA vakuum­sugkoppar för automation Ny certifiering för SafeReachVälkommen till Cobot Roadshow i VärnamoSkydda anslutna apparater från störningarInvestera i den senaste tekniken
2024-02-14
En inblick i varför begagnade truckar kan vara rätt för dig Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti Dematek erbjuder gratis traversutbildning Lär dig mer om nätfilterHar ni också fått ökade krav på teknisk renhet?
2024-02-13
Intercut har installerat ELEMENT skärmaskin Ännu en fantastisk kundresa att lyfta framVälkomnar Reality Capture till DynaMate-familjenVägen mot mer ansvarsfull produktionRF-System återlanserar extra tålig sopskopa