SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kapacitet, driftsäkerhet och automation

Nyckelord när Tranås Rostfria investerar
Tack vare framgång och hög tillväxt investerade Tranås Rostfria nyligen i en ny stansmaskin med automatisering samt tar strax även klivet in TRUMPF´s kantpressvärld med satsning på verktygsväxling.

Ny maskinpark för närmare 30 miljoner de senaste 5 åren
Tranås Rostfria har nästan dubblat sin omsättning sedan 2016 och under samma period investerat i en stor maskinpark med bland annat, två robotceller för kantpress, en rullvals, en ny pulverlackering med robot. Från TRUMPF har de en automatiserad fiberlaser och en automatiserad stansmaskin och väntar nu på sin första kantpress från TRUMPF där de valt att dessutom satsa på verktygsväxling. Vi har en fantastiskt bra maskinpark idag, säger Tim Liljeblad, verksamhetschef sedan 2020.

Den senaste investeringen är stansmaskinen TruPunch 5000 med automatiseringskomponenten SheetMaster. TruPunch 5000 sätter nya standarder för produktivitet. Den har ett mångsidigt spektrum - snabbt, flexibelt, mycket exakt och processäkert. Med upp till 1 600 slag per minut och intelligenta automatiseringskomponenter och maskinfunktioner ökar produktivitet och processäkerhet än mer. SheetMaster för in- och utlastning, stapling och sortering är snabb och processäker. Sugkoppar tar plåtar från inlastningsstationen och transporterar dem till maskinbordet. SheetMaster lägger färdiga detaljer på en utlastningsplattform. Med extra komponenter och anslutningsalternativ kan automatiseringskomponenten bli ännu effektivare.

Tranås Rostfria är en till närmare 95 % ren kontraktstillverkare som tillsammans med TR Equipment ingår i industrikonstellationen TR Group i Tranås AB. Sedan 2021 ingår gruppen sig i koncernen Midaq Industry AB. Det är väldigt positivt för oss att ingå i ett större sammanhang, säger Tim. Vi har tack vare det ett brett nätverk med många synergier.

Tranås Rostfria beskriver sig själva som en svenskägd ISO-certifierad legotillverkare i tunnplåt inom områdena stansning, laserbearbetning, svetsning, bockning, pressning, pulverlackering och montering. Vi är i dagsläget 37 anställda och därmed inte så stora men vi har ändå allt för att vara en komplett leverantör, säger Tim, och vi kan samtidigt tillhandahålla det lilla och personliga bolagets flexibilitet. Hög kundservice och ett bra samarbete är grunden i hela vår existens, där vi alltid gör vårt yttersta för våra befintliga kunder.

Kapacitet, driftsäkerhet och automation

Grunden till investeringen av den automatiserade stansmaskinen var först och främst att vi behövde ren kapacitetsökning, säger Tim. Den tio år gamla TruPunch 5000 går fortfarande lika bra och genererar den produktionskvalitet den ska, men vi växer och måste vara mer produktionseffektiva. Förutom automation är framförallt driftsäkerhet oerhört viktigt för oss, säger Tim. Stansmaskinerna får aldrig stå still, vi måste säkerställa till hundra procent att vi kan hålla vad vi lovar. Stansningen är dessutom så verktygsberoende och kan tillfälligt inte ersättas av någon annan. Valet var enkelt - det blir en ny TRUMPF. Vi är så nöjda med föregångaren och vill fortsätta med samma fabrikat.

Smarta funktioner
En väldigt uppskattad funktion vi inte har i den äldre maskinen är tidsparallell in och utlastning, berättar Tim. Det innebär att man kan hantera in- och utpallarna under tiden maskinen fortsätter att stansa. Det är den absolut största fördelen vi märkt i ren effektivisering och vi är supernöjda med den. Vi valde även funktionen aktiv dyna för högsta tänkbara detaljkvalitet med repfri bearbetning och formning både uppifrån och nerifrån. Den är vi också väldigt nöjda med.

Optimerat flöde i fabriken
I och med investeringen i ytterligare en stansmaskin behövdes det frigöras en hel del yta i fabriken. Flytten av flertalet maskiner och logistiken kring detta har varit en utmaning då produktionen har gått på högvarv samtidigt, berättar Tim. Men i slutändan blev flödet i fabriken mer optimerat och alla är väldigt nöjda med den nya layouten. Det är dessutom verkligen musik för öronen nu att gå där nere och höra två stansmaskiner smattra, skrattar Tim.

De senaste drygt tio åren har Tranås Rostfria enbart köpt laser- och stansmaskiner från TRUMPF. Bland annat för att personalen förstås kan maskinerna men även för att märket håller så hög kvalitet. Att som legoleverantör ha en TRUMPF är som att äga en Rolls Royce – det är det man vill köra, skrattar Tim. Vi har också ett väldigt bra samarbete med TRUMPF som har fungerat bra ifrån sälj till installation. Vi har förståelse för varandra i inkörningsprocessen och är lösningsorienterade tillsammans. Det är den bästa kombinationen.

Smarta detaljer i stora volymer

Ledstjärnor i företaget är kvalitet, flexibilitet och kundservice tillsammans med hög leveransprecision. Kundbasen är väl spridd i olika branscher ur ett riskperspektiv, säger Tim. Vi har försökt att få in artiklar som passar vår maskinpark, är kontinuerligt återkommande och i rätt batch-storlek för att optimera vårt flöde. Man måste våga säga nej till detaljer som inte passar flödet. Producera smarta detaljer i rätt volym, helt enkelt, säger Tim.
Tranås Rostfria levererar bland annat detaljer till värmepumpar, sjuk- och hälsovårdsprodukter, möbler, sopsortering, installationer i fastigheter och solenergiindustrin. De har även en egen produkt, sedan 70-talet, som säljs i samarbete med en kund. Det är en brandsäker EI60 lucka inklusive rörsystemet bakom för tvätt- och sophantering på sjukhus.

Tranås Rostfria arbetar trots namnet idag främst i galvat och i svartplåt samt lite rostfritt och aluminium. Rostfritt var störst förr och det här är en firma som startades redan 1945, berättar Tim, som själv kom in 2018. En styrka som vi har, betonar Tim, är att vi alltid är med tidigt i processen. På så sätt kan vi vara med och påverka utförande direkt. Ofta kan vi tillhandahålla en mindre komplex lösning än ursprungsidén vilket så klart är väldigt fördelaktigt och blir billigare bättre och snabbare och då kan vi också ge rätt pris från början. Vi har blivit väldigt duktiga på detta och har samarbete med externa designers, ex inom möbelindustrin. Vi har två konstruktörer på plats trots att vi inte är ett så stort företag. Det är en viktig service. En annan styrka är den egna lackeringen i huset som gör oss väldigt flexibla och tar bort beroendet av andra i slutskedet av processen.

Verktygsväxling och kantpress investering

Driftsäkerhet, kapacitet och automation är som sagt a och o för Tranås Rostfria och det är det som kännetecknar alla investeringar. Nu väntar vi på vår kantpress TruBend 5130 med verktygsväxlaren ToolMaster, säger Tim. TruBend 5000 maskinerna är kända för att vara oerhört produktiva och omfattande med ett stort antal funktioner. Vi har bland annat satsat på ACB vinkelmätning med laser. Bockningen påverkas av en mängd faktorer såsom variationer i materialet på grund av olika plåttjocklekar, plåtens valsriktning och vilka återfjädringsegenskaper den har. Därmed är det svårt att direkt hitta den perfekta vinkeln och oftast måste flera provbockningar göras innan man kan köra i gång. ACB systemet säkerställer att man får en exakt och precis vinkel från den allra första detaljen. En annan fördel vi ser fram emot är den senaste kantpressprogrammet som är utvecklad så att man får förslag på bockordningen, säger Tim. Den kompetensen i maskinen är ovärderlig.

Verktygsväxlaren är det jag ser mest fram emot, säger Tim. Den valde vi den främst för effektiviteten då den minskar ställtiderna avsevärt. Men den har även en mycket hög driftsäkerhet då verktygsväxlingen sköts direkt i maskinen och det blir färre som hanterar de olika verktygen på så sätt. Det ska bli riktigt kul att köra TRUMPF här också, säger Tim.

Bästa arbetsgivaren med den modernaste maskinparken

Vårt arbetssätt är att inte låta vår personal ständigt arbeta i två skift utan satsa ett fåtal riktigt duktiga operatörer och hög automatiseringsgrad. Både stansmaskinen och den automatiserade fiberlasern bidrar verkligen till detta. Fiberlasern TruLaser 3030 fiber är helt otrolig, menar Tim. Den är dubbelt så snabb i tunnplåt upp till 2 millimeter som sin föregångare vi också har. Det är dessutom en extremt driftsäker anläggning, vi har endast haft ett fel på fyra år.

Nästa investering som står på tur är troligtvis en ny förbehandling samt tork till vår lackering.
Efter detta finns inga konkreta planer men man sneglar ju hela tiden mot ny teknik och det gäller att våga satsa framåt, säger Tim. I framtiden vill vi helt klart automatisera ännu mer. 2022 ska vi omsätta 75 miljoner och målet 2025 är 90 miljoner, berättar Tim.

Tranås Rostfria har även som målsättning att vara ”Tranås bästa arbetsgivare” inom produktion. Det har gjort att de satsat på arbetsmiljön med exempelvis låg ljudnivå samt ljusa och fräscha lokaler. Operatörerna både programmerar och håller i gång maskinerna vilket gör tjänsten mer utmanande och därmed roligare för dem. Vi har ett bra samarbete med industrigymnasiet och bjuder in dem på besök, berättar Tim. Vi vill visa hur hightech det faktiskt är i dagens industri, samt att vi förstås vill försöka fånga upp dem till vår verksamhet. Vi kan bland annat erbjuda praktikplatser och nästan hälften av de som jobbar hos oss idag kommer ifrån industrigymnasiet.

Kontaktinformation
Postadress
Box 606
44117 Alingsås
Besöksadress
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556240-3369
Grundat: 1984
Anställda: 50
Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Kontakter

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Filmer

Vad är TRUMPF?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-09-27
Behöver du lyftverktyg?Djupdragning inom fordonsindustrin
2022-09-26
Verkissage – Vernissage i en verkstad! ABB samverkar med SamoticsFramtidens förpackningar på Scanpack 2022Standardkomponenter med Hygienic DESIGNGör sin historiskt största maskininvestering!Utökar onlineövervakning på pappersmaskin Volvos elmaskiner är också "alltid redo"Nominerade till Årets Fasad 2022Rätt verktyg får jobbet gjortVälj rätt arbetströjor för industrisektornVad gör ett mikroelektronik-bolag?Vertiv erkänd topp­leverantör
2022-09-23
Hexagon presenterar Nexus Nyutvecklade specialfjädrar Från hantverk till smart industri!ABB omprofilerar portföljenNy VD på Iscar SverigeOrganisationsförändringar hos Iscar SverigeMan Trucks väljer Stripe Grab-O-Matic överliggande trumrotatorerParker bygger en grönare framtid på bauma 2022Så här ser de nya elbussarna utCastrol och Sprint Power i projektsamarbete7 av 10 företag planerar för intelligent automation
2022-09-22
Komplett sortiment för effektiv filterrengöringRedo för framtiden med BystronicHar ni koll på ert elavtal?Teknikbolag i Smedjebacken växlar uppErgofasts nya GTX-skruvFler kvinnor på Nackademins byggingenjörsutbildningarStolta medlemmar i Diversity Charter SwedenElproduktionen kan ökas i befintliga kraftvärmeverkSaab skapar utvecklings­arena på IMA OneTech Mahindra lanserar ESG-erbjudande Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
2022-09-21
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
2022-09-20
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer