Karlholm Strand – ett gigantiskt utvecklingsprojekt - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Karlholm Strand – ett gigantiskt utvecklingsprojekt

I Karlholm vid norra Upplandskusten pågår ett nära nog gigantiskt utvecklingsprojekt.
Karlholm Strand bedöms som ett av de mest potentiella projekten i byggsverige just nu, med ett värde på 3,5 miljarder kronor och möjligheter för kanske så mycket som 9 miljarder kronor.

Karlholm är ett anrikt brukssamhälle vars blomstring historiskt grundades på den järnhantering som inleddes på 1730-talet. Den lancashire-smedja som länge kännetecknade bruket lades ner 1931 och då tog järnepoken slut. Räddningen för samhället blev förädling av trärester från skogsindustrin. Man uppförde en fabrik för board, vilken kom att få namnet Karlit och produktionen startade 1937. Den verksamheten gick också i graven, närmare bestämd 2012 då företaget försattes i konkurs.

Men det gamla brukssamhället kommer nu igen, för efter konkursen köpte Anders Högberg före detta Karlits industri- och hamnområde. Anders Högberg är entreprenör med rötter i det närbelägna Skutskär. Nu har han städat upp i Karlits industriområde, rivit uttjänta fabrikslokaler, rustat upp flertalet lokaler (50000 kvm) som var i gott skick och sanerat mark och fixat den grundläggande infrastrukturen.

”Havsporten”

För Karlholmsborna har havet tidigare skymts av Karlits fastigheter och verksamheter. Tack vare att Anders Högberg kommit hit och satt spadarna i marken, har samhället öppnats upp mot skärgården och havet.

– Nu blir det tillträde till ett strandläge med skärgård mellan Stockholms skärgård och Söderhamns skärgård, ett strandläge som tidigare varit stängt, säger Anders Högberg. Vi bygger om industrihamnen till hamn för 700-800 fritidsbåtar. Utrymme finns reserverat för en marin verkstad.

På Karlholm Strand finns plats för 130 strandnära boenden. Totalt finns 3,2 km strandtomt som inte berörs av strandskyddet. Det ger stora möjligheter att dra nytta av det attraktiva läget som är vindskyddat av Karlholmsfjärdens skärgård och Hållnäshalvön.

– Geografiskt är Karlholm med närhet till Tierp, Skutskär och Gävle idealiskt både för fritidsboende och permanentboende, säger Anders Högberg. Arbetstillfällena finns inte långt bort, eller rent av just i Karlholm.

Företagslokaler

Befintliga industribyggnader har försetts med nya portar, ytskikt, el, vatten och avlopp. Ett nittiotal lokaler är färdiga och många har hyrts ut eller sålts. Redan idag har ett hundratal företag sin adress på Karlholm Strand.

Mer än 100 hektar mark har röjts. Stränderna har städats upp och gjorts i ordning. I våras inleddes bygget av nio strandnära radhus med egen brygga, och till mycket attraktiva priser. Radhusen är redan sålda och en andra etapp är på gång.

– Vi har fått in intresseanmälningar trots att vi inte gått ut med etapp två ännu, berättar Anders Högberg.

Det kommer att bli blandad bebyggelse med både fritidshus, radhus, villor och flerbostadshus med hyresrätter. Ritningar är färdiga till det första flerbostadsprojektet och flera hundra intresserade står redan på kö för en lägenhet.

Samhällsservice

I och med att första radhusetappen färdigställs kommer proppen att gå ur för ett ökat permanentboende i Karlholm. Det ena ger det andra och många byggherrar och företag som letar lokaler lockas till området. Grundläggande samhällsservice finns redan inne i Karlholm i form av affärer, bibliotek med mera. Och Anders Högberg har sett till att en ny restaurang och pub byggts.

En viktig pusselbit är omvandla industrihamnen till båthamn. Muddring pågår och blir klar nästa år. Redan under vintern kommer nya bryggor på plats. Karlholm Strand har stora förutsättningar att bli ett Mecka för båtfolk och samtidigt en levande bostadsort för många. Dessutom kommer verksamhet och boende att stötta varandra. Vi ser ett Karlholm som återigen reser sig ur askan!

FAKTA:

Karlholm Strand

Mark- och fastighetsförädling. Nybyggnation för verksamhet, boende och fritid.

Huvudman: Karlholm Strand

Resurser: bland annat 3,2 km strandtomt, 50000 kvadratmeter lokaler, 100 hektar röjd mark

Värde: kan värderas till 3,5 med potential upp till 9 miljarder kronor

//

www.svenskbyggtidning.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Lyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
Annonser