TISDAG 12 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Karlholm Strand – ett gigantiskt utvecklingsprojekt

I Karlholm vid norra Upplandskusten pågår ett nära nog gigantiskt utvecklingsprojekt.
Karlholm Strand bedöms som ett av de mest potentiella projekten i byggsverige just nu, med ett värde på 3,5 miljarder kronor och möjligheter för kanske så mycket som 9 miljarder kronor.

Karlholm är ett anrikt brukssamhälle vars blomstring historiskt grundades på den järnhantering som inleddes på 1730-talet. Den lancashire-smedja som länge kännetecknade bruket lades ner 1931 och då tog järnepoken slut. Räddningen för samhället blev förädling av trärester från skogsindustrin. Man uppförde en fabrik för board, vilken kom att få namnet Karlit och produktionen startade 1937. Den verksamheten gick också i graven, närmare bestämd 2012 då företaget försattes i konkurs.

Men det gamla brukssamhället kommer nu igen, för efter konkursen köpte Anders Högberg före detta Karlits industri- och hamnområde. Anders Högberg är entreprenör med rötter i det närbelägna Skutskär. Nu har han städat upp i Karlits industriområde, rivit uttjänta fabrikslokaler, rustat upp flertalet lokaler (50000 kvm) som var i gott skick och sanerat mark och fixat den grundläggande infrastrukturen.

”Havsporten”

För Karlholmsborna har havet tidigare skymts av Karlits fastigheter och verksamheter. Tack vare att Anders Högberg kommit hit och satt spadarna i marken, har samhället öppnats upp mot skärgården och havet.

– Nu blir det tillträde till ett strandläge med skärgård mellan Stockholms skärgård och Söderhamns skärgård, ett strandläge som tidigare varit stängt, säger Anders Högberg. Vi bygger om industrihamnen till hamn för 700-800 fritidsbåtar. Utrymme finns reserverat för en marin verkstad.

På Karlholm Strand finns plats för 130 strandnära boenden. Totalt finns 3,2 km strandtomt som inte berörs av strandskyddet. Det ger stora möjligheter att dra nytta av det attraktiva läget som är vindskyddat av Karlholmsfjärdens skärgård och Hållnäshalvön.

– Geografiskt är Karlholm med närhet till Tierp, Skutskär och Gävle idealiskt både för fritidsboende och permanentboende, säger Anders Högberg. Arbetstillfällena finns inte långt bort, eller rent av just i Karlholm.

Företagslokaler

Befintliga industribyggnader har försetts med nya portar, ytskikt, el, vatten och avlopp. Ett nittiotal lokaler är färdiga och många har hyrts ut eller sålts. Redan idag har ett hundratal företag sin adress på Karlholm Strand.

Mer än 100 hektar mark har röjts. Stränderna har städats upp och gjorts i ordning. I våras inleddes bygget av nio strandnära radhus med egen brygga, och till mycket attraktiva priser. Radhusen är redan sålda och en andra etapp är på gång.

– Vi har fått in intresseanmälningar trots att vi inte gått ut med etapp två ännu, berättar Anders Högberg.

Det kommer att bli blandad bebyggelse med både fritidshus, radhus, villor och flerbostadshus med hyresrätter. Ritningar är färdiga till det första flerbostadsprojektet och flera hundra intresserade står redan på kö för en lägenhet.

Samhällsservice

I och med att första radhusetappen färdigställs kommer proppen att gå ur för ett ökat permanentboende i Karlholm. Det ena ger det andra och många byggherrar och företag som letar lokaler lockas till området. Grundläggande samhällsservice finns redan inne i Karlholm i form av affärer, bibliotek med mera. Och Anders Högberg har sett till att en ny restaurang och pub byggts.

En viktig pusselbit är omvandla industrihamnen till båthamn. Muddring pågår och blir klar nästa år. Redan under vintern kommer nya bryggor på plats. Karlholm Strand har stora förutsättningar att bli ett Mecka för båtfolk och samtidigt en levande bostadsort för många. Dessutom kommer verksamhet och boende att stötta varandra. Vi ser ett Karlholm som återigen reser sig ur askan!

FAKTA:

Karlholm Strand

Mark- och fastighetsförädling. Nybyggnation för verksamhet, boende och fritid.

Huvudman: Karlholm Strand

Resurser: bland annat 3,2 km strandtomt, 50000 kvadratmeter lokaler, 100 hektar röjd mark

Värde: kan värderas till 3,5 med potential upp till 9 miljarder kronor

//

www.svenskbyggtidning.se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-06
VR-glasögon nytt verktyg för lackprogrammerare i Väderstad
2019-11-05
Trelleborg lanserar unikt tätningsmaterial för dynamiska applikationerGuidelines för bearbetning ska få fler att använda additiv tillverkningKort lösning som vinner i längdenHubSpot förvärvar PieSyncKan IT-säkerheten ta överhanden?Mareld Pro Lighting är först ut med en digital produkt­väljare för tillfällig arbets­belysning.Nytt forskningsprojekt arbetar med höghållfasta stål i bilindustrinSizes tecknar tioårigt avtal med RikshemBättre vägar med hjälp av autonom teknikBahco förnyar och breddar sitt sortiment av moment­nycklarNy och förbättrad version av bränslecells­systemet MS-100Framtidens personbils­tekniker stöttas av lokalt UppsalaföretagAirmee inleder cirkulärt samarbete med handels­plattformen YaytradeEwellix moduler ger industrirobotar större räckvidd
2019-11-04
CEJN rustar för tillväxtNy gascontainer för uppställning utomhus – Från DENIOSStora vinster i att bli av med stoppet!Experter på karosspluggar - tack vare återvinning av gummiStark höst för Volvo Cars i SverigeNya Polarshine® 45 polermedelDigital signering ökar säkerheten inom industrinQuality Innovation Award 2019Företag söker studenter för problemlösningFörsta elbilen i Circle K:s hyrbilssortimentMILWAUKEE® MX FUEL™Världens första SIL/Pld2 radarsystem från InxpectMakita lanserar multitoolblad med STARLOCK-fäste​Ny koncernchef i Hydroscand Group
2019-11-01
Mångsidigt alternativ för djupare spår YstaMaskiner har åter större diagonalplogar i vårt sortiment. Shape Corp. utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019Polygon Sverige AB förvärvar Saneringsfirman Hedberg AB i BorlängeMilwaukee Tool utökar utbudet av M12 fuel™ spärrskaftÖver 5.000 besökare samlas för att starta och driva företag!Happy at Work utvalda i flera kategorier till Europas största tech-konferensGreen Cargo etablerar ramverk för grön finansierinAPI uppgraderar bränslesparkrav för att klara ny motordesign, problem och politiska utmaningarPrefabricering – En enklare, smartare och säkrare vardag för hela byggbranschenVärldens säkraste dosa för korttidsmätning av radon fyller 20 årSchneider Electric och NetApp presenterar unik infrastruktur för hybrida IT-molnmiljöer
2019-10-31
Lennart Ekdal och Simone Giertz på Elmia Subcontractor med Gnosjö AutomatsvarvningWM Press pressar på och investerar i ytterligare en snabb kantpress. Tre nya säljare hos Iscar SverigeDePalma Workwear i samarbete med Polartec®Sizes utser Niklas Andersson till VDArbesko genomför förändringar i produktionenSlangExpress växer i StockholmAndreas lär algoritmerna göra jobbetHyundai accelererar utvecklingen av vätgas­teknologi genom investering i svenska Impact CoatingsPeab bygger ut SCAs pappersbruk i Obbola”Yes” för Jess Schakt AB om KomatsulastarenAMV ökar kapaciteten med ytterligare en fiberlaserRoofit.solar utnämnd till finalist i Swedish Steel Prize 2019DBT växlar upp och stärker teamet
2019-10-30
Världsledande i dubbel bemärkelse!Koos kompass för kreativitet och detaljer visar vägenEurobattery Minerals går med i European Battery AllianceHållbara startups belönas med 100 000 kronorStarkt konjunkturläge för ingenjörstäta företagInterroll och Logstore levererar helautomatiserat reparationscenter för mobiltelefonerHMB gör fastighetsaffär och bygger nytt i Falun
Annonser