SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Klart med EPD för cirkulärt kanalsystem

Fortsätter arbeta för mer hållbara installationer
Det finns olika sätt att redogöra för en produkts klimatavtryck när det kommer till råvaror, transport, energiförbrukning och avfall. Byggbranschen i Europa går mot att använda EPD som standard, som står för Environmental Product Declaration. Ventilationstillverkaren Hallströms har nu tagit fram EPD:er för alla sina produkter inom sortimentet VENT, det vill säga cirkulära kanaler med tillhörande detaljer. Det gör Hallströms till en av de första i Europa med att erbjuda EPD-deklarerade produkter för ett komplett cirkulärt kanalsystem. Tillsammans med Bevegos egenproducerade Altech-kanaler med EPD:er erbjuder Bevego nu ett gediget produktsortiment med deklarationer, för mer hållbara installationer.

Standard i installationsbranschen
Våren 2022 förlorade Hallströms en upphandling till en konkurrent på grund av att de inte hade EPD:er till sina ventilationskanaler. Då kom insikten om att hela branschen snart kommer att efterfråga EPD, och för att kunna konkurrera på samma premisser satte Hallströms igång det gedigna arbete som det innebär att följa varje produkt från råvara till distribution, och dokumentera den totala klimatpåverkan i en miljödeklaration.

”Det finns ingen lag som säger att man ska kunna uppvisa en EPD på sina produkter, men Boverket arbetar för att det ska bli ett krav i framtiden. Vi har märkt att EPD:er efterfrågas i många statliga upphandlingar, och det finns även en del andra företag som ställer de kraven beroende på vad målet är med projektet. Om projektet har en hållbar approach efterfrågas ofta EPD, men om det handlar om att jobbet ska utföras till ett så lågt pris som möjligt ställs inte de kraven än så länge.” berättar John Jonsson, konstruktionsansvarig på Hallströms.

Var är EPD?
En EPD (Environmental Product Declaration) är en standardiserad rapport som innehåller en produkts specifika data. Rapporten redogör för produktens koldioxidutsläpp och dess miljömässiga konsekvenser. En EPD omfattar miljöpåverkan från råvaruutvinningen, distribution och tillverkningsprocess inklusive dess avfallshantering. För arkitekter, byggherrar och andra beslutsfattare är detta viktig information för att kunna jämföra produkter och göra hållbara val. En EPD för två liknande produkter kan skilja sig åt på grund av till exempel transportsträcka eller energikälla vid tillverkning.

Ta fram data för varje steg
”Allt handlar om att ta reda på en produkts klimatavtryck. Vi på Hallströms tog hjälp av en konsult som samlade in all data och gjorde beräkningarna. Det tog en hel sommar bara för att få fram den information vi behövde. Våra kanaler består endast av ett material, och mycket av den plåt köper vi från SSAB så där fick vi be dem skicka sina EPD:er. Resterande plåt köper vi från Belgien, då fick vi göra samma sak där, och sedan göra beräkningar på transporten från Belgien. Detta omvandlade vi till ett CO2-utsläpp per en meter spirorör. Och så höll vi på, med emballage, transporter, energiförbrukning, och så vidare.” berättar John.

En viktig pusselbit på plats
”Det finns en uppsjö av olika miljöcertifieringar i branschen men EPD, som är relativt nytt för oss på den svenska marknaden, används sedan ett tag på Europanivå och verkar vara den standard som bygg- och installationsbranschen rör sig mot. Detta är en betydligt mer omfattande dokumentation jämfört tidigare som beskriver produktens miljöpåverkan ur hela dess livscykel, från ax till limpa kan man säga, så det är ett gediget arbete som Hallströms har lagt ner. Då även våra egenproducerade kanaler under varumärket Altech, som kompletterar sortimentet regionalt, också är EPD-certifierade är vi på Bevego glada att tillsammans med Hallströms nu kunna erbjuda våra kunder ett komplett och hållbart deklarerat produktsortiment inom cirkulära kanalsystem.” säger Thomas Bengtsson, affärsområdeschef inom ventilation på Bevego.

Modern fabrik för ventilationsdetaljer
2017 byggde Hallströms en helt ny fabrik i Ås i Krokoms kommun. En modern fabrik som är helt optimerad för att tillverka ventilationsdetaljer. I fabriken finns en avdelning som producerar kanaler, och en som bara gör detaljer. När Hallströms hade tittat på fabrikens energiförbrukning, varifrån man köper elen och vilken energikälla som strömmen kommer från, såg de att 30 % av fabrikens förbrukning går till att producera ventilationskanaler. Då var det enkelt att räkna ut att resterande 70 % av energiförbrukningen går till tillverkning av detaljer.

Tack vare den moderna och optimerade fabriken kunde Hallströms även passa på att ta fram EPD:er för sina ventilationsdetaljer, och bli en av de första i Europa med detta. De färdiga rapporterna har skickats in till en världsdatabas, där inköpare och andra beslutsfattare nu kan jämföra klimatavtrycket från Hallströms kanaler med andra cirkulära kanaler, och se att det nu även finns detaljer med EPD. Detta bidrar till ökad transparens och att installationsbranschen kan fortsätta arbeta för mer hållbara installationer.

Annika Lincoln
Marketing Manager
annika.lincoln@bevego.se
Kontaktinformation

BEVEGO Byggplåt & Ventilation AB

Postadress
Box 168
44124 Alingsås
Besöksadress
Malm­gatan 8
44124 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556396-5713
Grundat: 1990
Anställda: 430
Välkommen till Bevego!

Om du inte redan känner till oss är vi ett av landets ledande grossist- och handelsföretag inom byggplåt, teknisk isolering och ventilation.

Bland våra kunder anses vi vara en tillförlitlig leverantör med gott rykte, något vi är mycket stolta över och jobbar hårt för. Vi kavlar gärna upp ärmarna och ser till att vårt sortiment ständigt uppdateras, att vår kvalité är den högsta och våra medarbetare de mest kompetenta.

Verksam på den professionella marknaden
Vi vänder oss till dig som är verksam på den professionella marknaden och arbetar alltid långsiktigt med ledande och stabila leverantörer och tillverkare. Våra främsta kundgrupper är plåtslagare, ventilationsmontörer, isoleringsentreprenörer och småskalig industri.

Kvalitet och erfarenhet
Vårt förhållande till omvärlden bygger på specialisering, tillgänglighet, kompetens och produkter. Vi eftersträvar att varje uppdrag leder till förnyat förtroende och fortsatta affärer.

Den naturliga länken!

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Annika Lincoln
0730-63 57 65

Filmer

Bevego - Våra Värderingar

Bevego - Våra Värderingar
Bevego hållbarhets Event, Karlstad. El-Louise

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-01
John Wastring ny vd på Zaptec SverigeKlimatsmartare fästelementstillverkning Effektiv användning av generativ AIDenodo lanserar ny version Wackes stärker organisationen
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige
2024-06-25
ISCAR LOGIQ6TURN - NYA unika svarvskär Modernt tillverkningssätt för framtidens industriProdukter som sprider glädjeNytt produktsortimentLanserar avancerad kaffebryggningslösning