SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Plåt och ventilation

Stor satsning på rekrytering
Att det saknas utbildade plåtslagare och ventilationsmontörer är ett stort hinder för branschen och något som det pratats om länge. För att det ska finnas kompetenta personer att anställa på lång sikt krävs att fler väljer att utbilda sig idag, och för det krävs en större generell kunskap om yrkena. Branschorganisationen Plåt & Ventföretagen genomför nu satsningen Kompetens25 för att locka fler unga till branschen, och säger självsäkert att antalet sökande till branschens utbildningar ska öka med 25 % till januari 2025.

Framtidsyrken som garanterat ger arbete
Det är få utanför branschen som vet vad man arbetar med inom plåtslageri- och ventilationsbranscherna. Många vet inte ens att dessa framtidsyrken existerar eller att de innebär stora fördelar som till exempel ett fritt arbete, bra lön och möjligheter att göra karriär. Att öka kunskapen om vad det faktiskt innebär att arbeta inom branscherna är det allra viktigaste med kampanjen Kompetens25. Och när budskapet nått ut är man inte orolig för att unga ska lockas att välja denna yrkesbana som garanterat ger arbete.

”I Sverige har det oftast funnits gott om jobb i byggbranschen, men i början av 90-talet kom vi in i en lågkonjunktur och många tvingades skola om sig. I dag är situationen liknande igen och behovet av arbetskraft inom hantverksyrkena är stort, men nu verkar ingen vilja ha dessa jobb. Jag hoppas att det delvis handlar om att kunskapen inte finns, och att många kan tänka om när de får information om vad yrkena innebär och hur det är att arbeta som till exempel plåtslagare och ventilationsmontör.” säger Tomas Skagerlind, kommunikationschef på Plåt & Ventföretagen.

För tillväxt och välmående företag
Kompetens25 handlar om medlemsnytta och är en satsning som genomförs för att medlemsföretagen i branschorganisationen Plåt & Ventföretagen ska ha möjlighet att arbeta med tillväxt och driva välmående verksamheter även i framtiden. Även om kampanjen har ett mål satt till januari 2025 ser man långsiktigt på satsningen, och förhoppningen är att det arbete man gör nu ska ge ringar på vattnet under längre tid framöver. Samtidigt som andra typer av insatser hela tiden görs för att locka fler till branschen.

Det finns flera aktörer som bidrar till branschernas utveckling, och deras insatser är med och påverkar målet om ökat antal sökande till gymnasieprogrammen. Plåt & Ventbyrån, som ägs av Plåt & Ventföretagen och Byggnads, är en aktiv aktör som har i uppdrag att säkerställa kvalitativa yrkesutbildningar. De driver bland annat branschskolan i Katrineholm och gör stora insatser för att få fler att utbilda sig inom plåt- och ventilation.

Vägleda unga och deras föräldrar
Kommunikation och arbete tillsammans med medlemsföretagen är en av två delar inom satsningen Kompetens25. I dag finns många engagerade företag i organisationen. Det är till exempel plåtslagerier som samarbetar med skolor, tar emot lärlingar och är stolta ambassadörer för sitt yrkesval. Men mer stöttning och verktyg för kommunikation behövs för att synliggöra yrkena, vilket utgör den första delen av denna kampanj.

”Målgruppen för kampanjen är bland annat unga som ska välja gymnasieprogram och deras föräldrar som är med och påverkar. För våra medlemsföretag kan det vara svårt att veta hur man ska prata med ungdomar och vägleda i frågor om framtid och utbildning. Fler företag behöver bli bättre ambassadörer både ute på skolor och när de träffar unga och deras föräldrar i privata sammanhang. 15-åringar behöver få höra om varför man ska utbilda sig inom plåtslageribranschen, och man behöver säga till föräldrarna att ert barn ska bli plåtslagare för att väcka tankarna.” säger Tomas.

Informativa filmer till allmänheten
Den andra delen av Kompetens25 riktar sig direkt till unga och deras föräldrar. Tillsammans med byrån Starlings har Plåt & Ventföretagen tagit fram tre stycken informativa filmer om plåt- och ventilationsyrkena som kommer att börja visas digitalt och marknadsföras under hösten. Filmerna kommer att vara kopplade till kampanjsidan garanteratjobb.se där ytterligare informationsmaterial och artiklar finns att läsa om man vill få mer kännedom om yrkena.

”Vi är väldigt nöjda med filmerna som Starlings har gjort. Det är lite stöddigt att gå ut och säga att alla som utbildar sig inom plåt- och ventilationsbranscherna garanterat får jobb efter sin utbildning, men så är det faktiskt om man inte missköter sig. Det är sanningen! I dagsläget är det alldeles för få som utbildar sig till plåtslagare eller ventilationsmontör. Utbudet är långt ifrån att matcha behovet som finns på den svenska marknaden, så det antalet ska vi nu öka genom denna kampanj.” säger Tomas.

Hjälpas åt att lyfta och prata om branscherna
Historiskt finns det medlemsföretag som har tackat nej till att ta emot lärlingar och på andra sätt engagera sig i att locka fler till yrkena. Samtidigt är det utmaningarna med att rekrytera som alla pratar om på kongresser och mässor. Insatserna inom Kompetens25 skickar signaler om att det inte fungerar att klaga över att det inte finns utbildade personer att rekrytera, och sedan själv inte vara med och bidra till att yrkena lyfts fram.

”Nu försöker vi alla i branschen hjälpas åt att öka kännedomen om yrkena och prata om alla dess möjligheter, som garanterat jobb efter genomförd utbildning!” avslutar Tomas uppmanande.

Annika Lincoln
Marketing Manager
annika.lincoln@bevego.se
Kontaktinformation

BEVEGO Byggplåt & Ventilation AB

Postadress
Box 168
44124 Alingsås
Besöksadress
Malm­gatan 8
44124 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556396-5713
Grundat: 1990
Anställda: 430
Välkommen till Bevego!

Om du inte redan känner till oss är vi ett av landets ledande grossist- och handelsföretag inom byggplåt, teknisk isolering och ventilation.

Bland våra kunder anses vi vara en tillförlitlig leverantör med gott rykte, något vi är mycket stolta över och jobbar hårt för. Vi kavlar gärna upp ärmarna och ser till att vårt sortiment ständigt uppdateras, att vår kvalité är den högsta och våra medarbetare de mest kompetenta.

Verksam på den professionella marknaden
Vi vänder oss till dig som är verksam på den professionella marknaden och arbetar alltid långsiktigt med ledande och stabila leverantörer och tillverkare. Våra främsta kundgrupper är plåtslagare, ventilationsmontörer, isoleringsentreprenörer och småskalig industri.

Kvalitet och erfarenhet
Vårt förhållande till omvärlden bygger på specialisering, tillgänglighet, kompetens och produkter. Vi eftersträvar att varje uppdrag leder till förnyat förtroende och fortsatta affärer.

Den naturliga länken!

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Annika Lincoln
0730-63 57 65

Filmer

Bevego - Våra Värderingar

Bevego - Våra Värderingar
Bevego hållbarhets Event, Karlstad. El-Louise

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när