SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Klassisk trojan tillbaka i ny version

Utnyttjar Excel-sårbarheter i opatchade enheter
Cybersäkerhetsföretaget Fortinet släpper i dag en rapport angående en ny variant av ökända trojanen Agent Tesla. Denna välkända malware-familj använder en .Net-baserad Remote Access-trojan (RAT) och en så kallad data-stealer för att få åtkomst. Agent Tesla är populär att använda som så kallad malware-as-a-service, som innebär att det går att beställa trojanen i sin helhet och utföra attacker utan någon större tekniks kunskap.

Trojanen har en historia som sträcker sig flera år tillbaka i tiden. Vad som är nytt i denna variant är att den distribueras via skadliga Excel-dokument, där nätkriminella utnyttjar de kända sårbarheterna CVE-2017-11882/CVE-2018 i Excel för att kunna köra den skadliga programvaran.

Microsoft har tidigare släppt uppdateringar för att täppa till just dessa sårbarheter, men trots det utnyttjas de fortfarande. Det tyder på att det fortfarande finns enheter som kör på äldre och opatchade versioner.
Fortinet observerar 3 000 attacker per dag, på IPS-nivå. Antalet observerade sårbara enheter är cirka 1 300 per dag.

– Eftersom Agent Tesla är populär att använda som så kallad malware-as-a-service är tröskeln låg för att utföra dessa attacker, säger Andreas Gotthardsson, director systems engineering på Fortinet i Sverige.

– Förutom att det är oerhört viktigt att hålla sina programvaror uppdaterade med de senaste patcherna behövs mer kunskap och förståelse för vilka risker man utsätter sig för om man exempelvis laddar ned bifogade filer i misstänkta mejl. Företag behöver ha rutiner för hur anställda ska flagga den här typen av aktivitet och stoppa den innan konsekvenserna blir för stora.

Hela rapporten finns att läsa här

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-12-04
Biogasanläggningen i Karlskoga firar 10 år Utsläppsminskning med flera hundra tonInnovativ metod för framtidens avloppsreningImpact-bolagets succétjänst AI-expert till styrelsen för HusmanHagberg
2023-12-01
Kombinera styva och flexibla material Collision Sentry Multi-ZoneStålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023
2023-11-30
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
2023-11-29
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
2023-11-28
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!