SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Förvärvar ledande tillverkare av stora kolvar

Koncentra förvärvar KS Large Bore Pistons
Koncentra Group förvärvar Kolbenschmidt Large Bore Pistons av den tyska industrikoncernen Rheinmetall. Förvärvet har en global marknadsandel på 50 procent inom bland annat sjöfarten.

KS Large Bore Pistons tillverkar kolvar av märket Kolbenschmidt för motorer i fartyg, energianläggningar, entreprenadmaskiner och andra applikationer som kräver stora motorer med kolvar på diameter mellan 13 och 64 cm. Produkterna är godkända av alla tillverkare av medelvarviga motorer över hela världen och levereras bland annat till CAT, Wärtsilä och MAN.

KS Large Bore Pistons bidrar till en hållbar transportsektor och energiförsörjning genom att kolvarna är viktiga komponenter i motorer som är anpassade för hållbart producerade drivmedel som vätgas, syntetisk metanol och ammoniak.

Ökar omsättningen med 50 procent
KS Large Bore Pistons omsätter drygt 1 000 MSEK med en vinstmarginal på ca 12 - 15 procent. Med förvärvet ökar Koncentra Group sin samlade omsättning till ca 3 000 MSEK.

”KS LBP är världsledande på att utveckla och tillverka en kritisk komponent i ett stort och komplext tekniskt system. Det är en nyckelkomponent med mycket stor marknadspotential”, säger Dan Broström, CEO i Koncentra Group.

”Rheinmetall har nu lyckats placera sin verksamhet för stora kolvar i goda händer. Koncentra Group känner marknaden för stora motorer mycket väl och vill investera på lång sikt.”, säger Marcus Gerlach, President Division Materials & Trade Rheinmetall AG.

Lokala försörjningskedjor
KS Large Bore Pistons driver tre produktionsanläggningar nära leverantörer och kunder på de viktiga marknaderna i Europa, Nordamerika och Asien. Lokal produktion och lokala försörjningskedjor på respektive marknad skapar värden i form av hög leveranssäkerhet och minskat klimatavtryck.

Hållbar framdrift av fartyg
KS Large Bore Pistons har länge utvecklat kolvar för moderna fartygsmotorer, så kallade DualFuel-motorer. Här kombineras dieseldrift med drivmedel som LNG, vätgas, metanol och ammoniak, vilket kan reducera CO2 -utsläppen med upp till 85 procent.

Det innovativa modulära KS-systemet gör det möjligt att montera kolvtoppar anpassade till olika bränslen på en och samma kolvmantel. Fartygsägare kan därmed snabbt och kostnadseffektivt anpassa sig till nya förutsättningar.

Balanskraft i elnäten
Kolvar är viktiga komponenter i anläggningar som stabiliserar spänningen i kraftnäten. Dessa säkrar en stabil elförsörjning när en ökande andel av energiproduktionen kommer från väderberoende sol och vind.

Vätgas, producerad med förnybar vind- och solenergi, förväntas bli en viktig del av framtidens energimix. Denna gröna vätgas kan lagras och användas för att stabilisera elnäten eller som förnybar elkraft och värme.

Kontakt
Dan Broström, CEO Koncentra Group, 070-828 14 71
https://www.koncentra.se/

Mer information
KS Large Bore Pistons Group
https://www.ks-lbp.com

Rheinmetall AG
https://www.rheinmetall.com
Kontaktinformation

Koncentra Group AB

0840011471
Ej aktiv
Ej aktiverad
Postadress
Vasa­gatan 36 4tr
11120 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556428-6002
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Info saknas

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Susanne Spicar
-

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-03-22
Colt utökar sitt partnerskap med Equinix i Sverige M-Files visar rekordtillväxt under 2022Jätteinvestering i logistikHär mäter AI hur grönt det är i Örebro Fler rattonyktra fast vid landets gränskontroller
2023-03-21
Henkel erbjuder heltäckande monteringslösningarRobotCenter Laxå exporterar till FrankrikeABB lanserar filmserien Unstoppable Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkillsNy agentur
2023-03-20
Väderstad bygger ut fabrikenVälkommen till LogiMAT 2023Flexibla ventilationsexperterSwecon och Lantmännen i gemensam satsning Duntäcke för dig som arbetar inom industrin
2023-03-17
Rotoclear ger fri sikt till produktionenABB bygger ut Robotics-fabrik i USABlinto tar in 121 miljoner från VerdaneSemperis går med i MISAKan VR användas inom tillverkningsindustrin?
2023-03-16
Mission completed!Produktiv hörnfräsningHexagon i partnerskap med Scada Systems Verizon förändrar i ledningenOslagbart paket från Volvo och Swecon