TORSDAG 27 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kort e-bok ska få teknikrädda att våga börja programmera

"Programmering för Humanister" vänder sig till dig som tror att du inte kan lära dig programmera.
Att det är alldeles för svårt och krångligt för dig. På ett enkelt och mycket, mycket kortfattat sätt lär du dig här hur grundläggande HTML, CSS och Javascript i princip fungerar.

– Många människor idag förväntas förstå hur programmering fungerar, men långt ifrån alla är positivt inställda till ämnet. Folk tycker det är tråkigt, krångligt och förväntar sig att missyckas. Det var därför jag skrev denna lilla bok. På så få sidor som möjligt, med enkla exempel försöker jag ge teknikrädda nytt självförtroende och väcka ett intresse för programmering, förklarar Petronella Simonsbacka, ansvarig utgivare för tidskriften Kulturopportunisten, som har gett ut boken via Books On Demand.

Förhoppningsvis ger "Programmering för Humanister" läsaren inspiration och bättre självförtroende inför fortsatta studier i ämnet. Tanken är att försöka hyvla ner tröskeln och bota den värsta avsmaken inför tanken på programmering.

– Det handlar om att snabbt lära sig köra korta kodsnuttar för att se vad som händer. Ingen lär sig något praktiskt bara genom teori, man måste våga försöka själv. Att lyckas med små saker är receptet för att senare våga sig på att försöka med något större. Om läsaren går igenom boken och sedan tycker sig vara rätt bra och att jag är en total klantskalle som gjort en bok om något så enkelt – ja, då har jag lyckats, säger Petronella Simonsbacka, journalist och författare.

Saga Egmont förlag har 2019 gett ut Petronella Simonsbackas självbiografiska bok "Livshungrig", som handlar om när hon 2015 fick ovarialcancer och genomgick en cellgiftsbehandling. Året före släpptes hennes debutroman "Nytt liv sökes" på samma förlag.

– Folk som känner mig är nog lite förvånade över temat för min tredje bok. Jag ser mig absolut inte som någon it-guru, tvärtom. Jag har skrivit boken för att jag själv har varit en av de teknikrädda, men så är det inte längre. Idag vet jag att jag kan lära mig och hur bra jag blir på programmering hänger bara på hur mycket jag övar, inget annat. Detta är ett ämne som man kan lära sig. Jag tror att en stor orsak till teknikrädslan är att många människor någon gång har försökt att ta en kurs eller följa en tutorial på nätet och sedan har de misslyckats på första steget, då någon nedladdning eller miljö inte fungerat. Det är synd. Om man skalar bort alla onödiga moment så kommer man till ett naket skelett som visar det mest väsentliga och då ser man att det inte omöjligt att lära sig, fortsätter hon.

Petronella Simonsbacka
Redaktör och ansvarig utgivare
petronella.simonsbacka@kulturopportunisten.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-20
Nya lättare svärd och kedjaAuktorisationen Trygg plåt i fokus på FastighetsmässanTräffa oss på Underhållsmässan 2020Unik samverkan kring IT och artificiell intelligensFM Mattsson på plats på Vasaloppsmässan 2020Fler byggnader i trä för en bättre miljöIT-bolaget DXC Technology meddelar att de inleder ett samarbete med Ericsson.
2020-02-19
Veeam presenterar Veeam Availability Suite V10 - nästa generations backup-lösning Konduktivitetsgivare med IO-LinkHär är årets finalister i "SM för unga plåtslagare 2020"LK Armatur breddar utbudet av LK 551 HydroMix – nu med högre Kvs-värdeebm-papst deltar med två montrar på mässan Mostra Convegno den 17-20 marsSmålandshamnar Oskarshamn miljösatsar på magasinbelysning med IntenzVeidekke leder fortfarande inom klimatrapportering Snabb mellanladdning med stationär energilagringStort pris till kompakt truck: ERC 216ziTrallskruvmontage med snyggt resultatBruk med korrosionsskydd från ARDEX! Beijer slog rekordVi behöver fler kvinnliga förebilder inom IT och teknikLidköping Energi utser Valmet till leverantör av allbränslepannaBatteridrivna loggers med lång batteritidTvå procent av alla personbilar är laddbaraUtvecklad för medicinsk teknik och nu anpassad för industriapplikationerInterroll breddar lösningen för detaljhandelssektorn
2020-02-18
Metrol Springs gasfjädrar ger effektiv och säker kontrollSlagkraft presenterar nytt motorpaket och ny kran för buskröjningHållbarhetsarbete som ger global effektPMH International AB ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020HCL Technologies lanserar “Women Lead”-initiativ i Norden OGD-givaren är baserade på time-of-flight principen.Kronos Titan AS får full kontroll på sin export med molntjänst från DescartesSivers IMA lanserar spjutspetsteknologi med en ny 5G mmWave Dual Quad Beamformer ICLedande elbilsexperter startar konsultbolagGARO lanserar ny egenutvecklad snabbladdareStockholmsmässan byter bränsle och minskar sin klimatpåverkanGolvlim med 40% lägre koldioxidavtryck sätter ny standard i branschenSchneider Electric expanderar sitt partnernätverk ebm-papst nya fläkt AxiEco Protect har utvecklats för applikationer med krav på hög tryckstabilitetBulten lanserar BUFOeTorell Pump lanserar en ny excenterskruvpump för dosering
2020-02-17
Korrekt förberedelse och planering för topproduktionFlera möjligheter och ett större sortiment av KIPP KulspärrbultarNy katalog från DENIOS med miljösmart utrustning för kemikaliehanteringPumpstation för dränvatten Kährs lanserar den ultimata guiden för golv till detaljhandelnNorrbottens mest digitala byggföretagNya produkter till BMI Sveriges TaksäkerhetssystemVindkraften räcker för att ersätta kärnkraftBring satsar offensivt på e-handelArtificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade generEn supervecka i Linköping för miljönBlue Partner fortsätter att växa!CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i Larsboda
Annonser