SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lägre klimatavtryck för golv­värme än för radiatorer!

Borde vara dagens nya standard i alla fastigheter
Denna kunskap är relativt ny och bygger på beräkningar med EPD:er. En EPD är en miljövarudeklaration som beskriver produktens miljöpåverkan under hela dess livscykel. Den innehåller produktblad, processbeskrivning, metodval för livscykelanalysen och resultat av miljöpåverkan. Den är granskad/verifierad av en oberoende tredje part och följer standarden för hållbarhet hos byggnadsverket, miljödeklarationer och produktspecifika regler.

I och med att vi kan luta oss tillbaka på den kunskapen och fakta som en EPD påvisar, så vet vi nu att klimatavtrycket är lägre för golvvärme.

Vattenburen golvvärme är mycket vanligt i enbostadshus, och blir nu allt vanligare i flerbostadshus. I kombination med värmepump får man helt enkelt mer värme ut i sin bostad per använd kWh i ett vattenburet golvvärmesystem jämfört med radiatorer. Med lägre driftkostnad och klimatavtryck och högre trivsel borde vattenburen golvvärme vara dagens nya standard i alla fastigheter.

Under senaste tiden har allt fler flerfamiljshus byggt med golvvärme. Ett av projekten är Kv. New York i Stockholm. Alexander Ekberg, VD på KI Rör AB, har jobbat tillsammans med LK i projektet. Han säger att han tror att eftersom framledningstemperaturen är lägre för värmegolv jämfört med radiatorer så kommer det att byggas ännu fler flerfamiljshus med värmegolv i framtiden, då det är bättre ur ett hållbarhetsperspektiv.

”Beställaren valde golvvärme till projektet för att få den där lyxiga känslan. Men ett stort plus är ju att framledningstemperaturen är mycket lägre, vilket ger en lägre energiförbrukning!.”

Alexander Ekberg, Civilingenjör, VD KI Rör AB

Ytterligare ett exempel är kvarteret Väduren som ligger i Skurup och stod klart 2021. LK har levererat golvvärme till huset som har 45 lägenheter.

”Vi valde golvvärme för det är mer energisparande med ett lågvärmesystem i hela huset. Dessutom så upplever jag att komforten ökar med golvvärme även om det är mer energisnålt."

Håkan Wilhelmsson, på Väduren i Skurup AB

LK har en uttalad ambition att golvvärme i flerbostadshus ska bli lika självklart som att välja golvvärme i samband med småhusproduktion.

Michael Söderberg
VD
LK Systems
michael.soderberg@lksystems.se
08-506 851 17

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-26
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2024-02-23
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar