TORSDAG 06 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjan

Designteknik och industriell automation måste arbeta hand i hand för att maximera effektivitet och tillförlitlighet - och beslut om remskivor, kedjor och kedjehjul är avgörande för att detta ska ske.
Marcus Schneck, VD för norelem, ger sin syn på varför det är ovärderligt att se hela kedjan kring dessa produkter ...

Teknik bygger på orsak och verkan. En kedja av handling och reaktion, där önskade mål direkt leder till önskade resultat. I denna kedja är varje länk avgörande - varför beslut om spänningslösningar, remskivor, kedjehjul och rullkedjor är så viktiga.

Dessa länkar är standardkomponenter: produkter inom rem- eller kedjedrivenheter som de flesta konstruktörer kanske förbiser vikten av. Men även den minsta lösningen spelar en stor roll, från pålitlighet och effektivitet hos dessa enheter till att förenkla och påskynda industriell automation. Även det enklaste kedjehjulet är en länk i en bredare kedja av orsak och verkan som ger produktivitet och potential. Låt oss börja med att titta på kärnlänkarna i denna kedja.

Att göra rätt: komponenter och överväganden
För varje kedjedrift eller remdrift är det viktigt att få grunderna rätt. Detta innebär att man utformar skräddarsydda spännlösningar som är rätta för varje specifik tillämpning, med särskild hänsyn till det som kan verka vara de enklaste komponenterna - det vill säga kedjehjul och spännrullar.

Dessa komponenter i kedjedrivna maskiner utsätts för extrema temperaturer, friktion, vibrationer och korrosion, som alla kan hämma prestanda och långsiktig tillförlitlighet. Så det är viktigt när man konstruerar sådana lösningar att man tar hänsyn till krafterna och miljöerna kring dem. Att fatta rätt beslut om storlek, typ och form av spännlösning kan vara nyckeln till att minimera vibrationer och förlänga utrustningens livslängd och produktivitet.

Spännanordningar från till exempel norelem omfattar kedjeglidstycken, kedjehjulssatser och spännrullar, vilka kan anpassas för individuella behov. Varje enhet byggs runt ett spännelement och ger dämpning, stöd och spänning genom multifunktionella fjäderstycken som består av mycket elastiskt och dimensionellt stabilt naturgummi. Detta skyddar effektivt mot förslitning och behov av underhåll, samtidigt som det ger hög kemikaliebeständighet - en färdiginstallerad lösning med långsiktiga fördelar tack vare anpassningsbarhet och flerkomponentutförande.

För tung kedjedrivning krävs ännu starkare lösningar - som duplex eller triplex förbindelslänkar och kedjehjul i rostfritt stål. Dessa används vanligtvis för att driva tung utrustning i utmanande tillämpningar, såsom förpackning, materialhantering eller jordbruk, och som levererar kraftöverföring under förhållanden som är enhetliga, ojämna eller ryckiga.

Oavsett om det är system med spännrullar eller kedjor, måste vi behålla detta fokus på kraftöverföring, utan glidning eller fel. Vid utformningen av en lösning bör detta ligga i framkant, samt behovet av att minska risken för korrosion eller slitage. Ju smidigare en kedjedrivning är, ju effektivare är den idag samt på lång sikt.

Länka ihop det: Hjälpmedel och support
Att utforma en effektiv kedjedrivlösning är mer än kedjehjul, spännrullar och kedjor. Vi måste ta hänsyn till de kompletterande produkterna och supporta det som länkar ihop allt.

För det första, när man väljer kompletterande produkter är det viktigt att titta på hela bilden av kedjedrivlösningen: verksamhetskrav och belastningar, miljö och långsiktiga planer för expansion eller anpassning. Att lösa dessa uppgifter kommer att leda till mer intelligenta och effektiva val av standardkomponenter som färdigställer lösningen.

Det finns ett brett utbud av dessa komponenter tillgängliga i THE BIG GREEN BOOK från norelem, från kuggremmar och stegmotorer till spännmuttrar, rullelement och styrskenor. Att få ut det mesta beror dock på vårt andra övervägande: support.

Support innebär att man har tillgång till korrekt CAD-information, ritningar och produktdatablad - data som bör vara kärnan i alla designlösningar. Minimering av tid, kostnad och slöseri innebär också att man kan säkerställa snabb åtkomst till komponenter, effektiv leverans och tydlig kommunikation. Allt det, som vi på norelem vet av erfarenhet, är en integrerad del av framgången i alla projekt - att hålla kedjan i rörelse.

Sätta igång: Förenkla automation
Att hålla projekt och utrustning i rörelse är en sak - men om man överväger hela kedjans komponenter och support i designlösningen uppnås en annan, potentiellt mer effektfull, fördel: effektivisering och snabbare industriell automation.

Automatiserade produktionslinjer är den gyllene standarden för effektivitet och kostnadsbesparingar, men att införa dem kan vara skrämmande. Ändå behöver det inte vara det. När arbetskraften börjar omfamna automation, där 72% av arbetarna ser det som en teknik som aktivt kan hjälpa dem att göra deras jobb bättre, finns det ett tydligt incitament för en satsning på detta.

Ta till exempel en pick-and-place-maskin. Dessa maskiner arbetar med en kombination av motorer, linjära och roterande styrningar och positioneringsenheter samt en mätenhet och hanteringssystem. De kan alla skapas, snabbt och flexibelt, med hjälp av standardkomponenter. Sådana system kan styras med en stegmotor och ha en kombination av kuggrems- och kulskruvsdrivning som kan transportera komponenter horisontellt, medan tillägget av ett elektriskt positioneringsbord kan mata komponenter över den vertikala axeln. Pneumatiska hanteringsmoduler utrustade med parallella grip- och vridmoduler kan användas för att plocka upp och skicka komponenter, medan positionsvisare och magnetband och sensorer säkerställer precisionsmätning.

Nyckeln till detta är hastigheten och enkelheten i att skapa automatiserade maskiner med lättillgängliga standardkomponenter och genom användning av detaljerade CAD-data för att underlätta design och tillverkning. Med tanke på att den typiska ledtiden för en traditionell pick-and-place-maskin är upp till tre månader så kan design, installation och idrifttagning av dessa system minska den tiden till så lite som två till fyra veckor.

Genom att betrakta hela kedjan av spännlösningar, från spännrullar och remmar till kedjehjulssatser och stålkedjor, samtidigt som man överväger kraven och driftsförhållandena för dessa lösningar, tar man ett viktigt steg mot att konstruera effektivt och tillförlitligt. Att arbeta länk för länk, med ett logiskt tillvägagångssätt från början, kan minska ledtiderna och ge omedelbara och långsiktiga fördelar. Ett tydligt exempel på orsak och verkan.

För mer information om norelem och dess sortiment på över 60 000 komponenter, och för att beställa eget exemplar av THE BIG GREEN BOOK, besök www.norelem.se
Kontaktinformation
Postadress
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Region
Sigtuna
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
559071-4795
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Alla framgångar börjar med en idé. Därför vill norelem hjälpa dig att förverkliga dina mål inom maskin- och anläggningskonstruktion med ett enastående urval av standarddelar. I THE BIG GREEN BOOK finns ett omfattande och överskådligt sortiment av kvalitetsdelar för konstruktörer och tekniker.

Vi är med i ditt projekt redan från början – med kompetent rådgivning, en fullständig CAD-databas och snabb leverans. I mer än 60 år har norelem utvecklats dynamiskt inom allt, från att ständigt utöka sortimentet till att kontinuerligt optimera logistiken.

Kontakter

Kontakt
08 14 15 00
Joel Bodén
Country Manager Sverige
0703618447

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

norelem

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-04-26
norelem fastställer säkerheten med spänndorn med sidklämningHon blev Årets byggkvinna 2021Den 14 april reviderades vi för en uppgradering av vårt EN 1090-godkännande till EXC3.Verizon och Honda testar hur 5G kan förbättra säkerheten för uppkopplade och självkörande fordonDENIOS Webinar belyser riskerna kring brandfarlig varaEquinix förenklar för globala Azure-kunder som satsar på hybridmolnModulära datacenter nästa steg för snabbare byggenTech startup inleder samarbete med RISE - Sveriges största forskningsinstitutNy starkare serie av bits från Makita
2021-04-23
Med tanke på robotikHållbarhet i fokus när Lesjöfors rustar för tillväxtFiat Ducato- Europas bästsäljande kommersiella fordon nu med 100 % eldriftBejö AB investerar i ny svarvSuccé för studsmattor med välbalanserade svenska kvalitetsfjädrar Förbättra noggrannheten och processekonomin med våra nya dubbelskruvpumpar för lägre flödePalo Alto Networks satsar på konsulttjänster inom cybersäkerhet
2021-04-22
Rörick El. verkstad utför jobb för en av deras kärnkraftskunder. Läs om Gnosjöregionen i vårt magasinNya Blåspistoler från UnoflowABB har släppt Sheet Break PerformanceNy kvartalsrapport från Unit4 visar ökad tillväxtNya smarta serviceplugg från HydroscandAlgeco lanserar ny webbplats: ”Väldigt stolta”Merlo lyfter Skellefteås nya kulturhusiktigt att skydda kundernas data – men företagen lever inte upp till sina höga ambitionerItello byter namn till Lumera och förbereder europeisk expansion
2021-04-21
ISCAR sumocham Viktiga upphandlingarSpännande nyheter i PMHs nya sortilogFranska industrijättar bildar öppet ekosystem för smart och hållbar mobilitetDeliverect tar in 65 miljoner dollar i ny investeringsrundaSailGP seglar vidare på Oracles moln – tävlingarna blir bättre och fansen gillar detEOS ska leda vägen mot global ansvarsfull tillverkning med industriell 3D-printingSödra levererar stabilt resultat efter gynnsam prisutveckling i skuggan av pandeminLeca Tur & Retur ett nytt hållbarhetskoncept.Logistic Contractor bygger åt Swedish Logistic Property i HelsingborgÅrets Värnamo Industriexpo blir digitalt, arrangeras online den 26–27 maj
2021-04-20
Effektiva insikter för den moderna verkstadsindustrinISCAR threading handbookTacton introducerar fullständig CAD-automatisering för att eliminera manuella uppgifter i försäljnings- och teknikprocessenNya gångjärnen CFM-TR i SUPER-TeknopolymerGör din tryckluftsinstallation mer energieffektivSCAs Christian Kugge får Sundbladsfondens pris på 700 000 krRejlers tecknar nytt ramavtal med Vattenfall
2021-04-19
Rak bom omvandlar 38-tonnaren Volvo EC380E till en kompetent rivningsmaskinF-Secure: 72 % av CISO:er känner sig utmanövrerade av cyberkriminellaNCC utvecklar KY Building i Helsingfors till moderna kontorslokalerNär de anställda på Kongskilde Industries fick välja nytt CRM-system föll valet på FreshworksTester för tyngre transporter på MalmbananSLP byggstartar sitt fjärde nybyggnadsprojekt - förvärvar mark från Helsingborgs StadNyutexaminerade YH-studenter anställs trots pandeminFjärrvärmen breder ut sig i LandvetterFortsatt uppåtgående trend: Allt fler unga startar företag
2021-04-16
HCL utökar globalt samarbete med Intel för att påskynda digital transformationABB:s innovativa system för energilagring och traktionskonverterare ska driva tåg i TysklandAS-X778 – Flödesreglering för varje tillfälleCrouzet välkända relä-serie GN är tillbaka i ny tappningÄnnu en automatisk fordonsvåg från TamtronSM-guld i plåtslageri till Elias KarlssonChargePoint: Fordons­flottans framtid är elektrisk Automation i fokus hos ConradVårnyheter från CERTEX
Annonser