SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lönsamt att satsa på ergonomi

Fördelar för både arbetsgivare och personal
Vinsterna kan räknas både i medarbetarnas hälsa och ökad ekonomisk lönsamhet. Genom att förebygga belastningsbesvär minskar kostnader för sjukskrivningar och ersättningspersonal. Värdefulla medarbetare trivs bättre och arbetsplatsen blir mer attraktiv. Dessutom trimmas både produktion och transport när verkstad och lager är ergonomiskt anpassade. Hälsosammare arbetsmiljö och ökad effektivitet går hand i hand.

Lönsamhet på köpet när industrin satsar på ergonomi

En genomtänkt arbetsmiljö kan bli en nyckel till effektivitet och lönsamhet för industribolag, konstaterar Peter Gunnarsson, kategorichef för industri på AJ Produkter.

– Att förbättra ergonomin betalar sig genom motiverade och välmående medarbetare som presterar bättre, säger han.

Tänk dig en industriarbetare som justerar höjden på sitt arbetsbänk för att slippa ryggsmärta, tar på sig ett par hörselkåpor för att undvika buller, och till sist anpassar belysningen efter arbetsuppgiften. 

Det här enkla scenariot utspelar sig dagligen runtom i Sverige och illustrerar en viktig del av arbetslivet: För att kunna göra sitt jobb på bästa sätt behöver man en bekväm och ergonomisk arbetsplats.

Peter Gunnarsson är kategorichef för industri hos oss på AJ Produkter och konstaterar att många inom industrin är medvetna om det här och tycker att frågan är viktig i sig själv. Men att färre är helt på det klara med hur de anställdas välmående faktiskt påverkar företagets ekonomi.

– Det pratas en del om ergonomi, men inte lika mycket om dess direkta påverkan på verksamhetens resultat, eller vad man kan göra för att förbättra arbetsmiljön. Att ha en arbetsplats där medarbetarna trivs och mår bra är viktigt även för verksamhetens välmående, säger han.

Färre skador och högre effektivitet

Så vilken är då kopplingen mellan arbetsmiljön och företagets räkenskaper? Peter Gunnarsson påpekar att investeringar i ergonomi betalar sig genom minskad sjukfrånvaro och lägre personalomsättning. Det här är saker som annars kan bli dyra för företagen genom kostnaderna för frånvaro, rekrytering och produktionsbortfall.

– En god ergonomisk arbetsplats minskar skaderiskerna och kan skapa ett positivt arbetsklimat där människor trivs och tycker att jobbet är roligare. Och när man trivs blir man mer motiverad och vill stanna kvar, säger Peter Gunnarsson.

Samtidigt lyfter han fram att en väl utformad arbetsplats inte bara kan minska kostnader, utan även lyfta intäktssidan. Inte minst för att det gör arbetet lättare och minskar risken för misstag:

– Om man kan behålla nöjda och erfarna medarbetare får man högre effektivitet. Det blir enklare att leverera högkvalitativa produkter och felprocenten i tillverkningen minskar.

En fråga som berör allt fler

Den svenska industrin är varierad och stor, med hundratusentals människor som jobbar med alltifrån finmekanisk tillverkning till storskalig produktion. Det är också en relativt olycksdrabbad sektor.

– Arbetsskador är betydligt vanligare inom industrin än bland kontorsarbetare. Belastningen är mer slitsam och det är vanligt med tunga lyft och “onaturliga” rörelser, säger Peter Gunnarsson.

Enligt Arbetsmiljöverket hör just belastningsskador till de vanligaste arbetsrelaterade hälsoproblemen i Sverige. Bland anmälda arbetsskador dominerar också belastningsskador för både kvinnor och män.

Enligt branschorganisationen Industriarbetsgivarna förväntas den gröna energiomställningen dessutom skapa ytterligare 50 000 industrijobb de närmaste åren. Det innebär att allt fler människor kommer att beröras av hur deras arbetsplatser  är utformade.

Ekonomiskt att tänka ergonomiskt

Eftersom de olika delarna inom industrin skiljer sig så pass mycket åt – och ergonomi är ett brett begrepp – är det svårt att peka ut förbättringsåtgärder som gäller för alla verksamheter, menar Peter Gunnarsson.

– På ett kontorsjobb kan ett höj- och sänkbart skrivbord och en bekväm stol ses som grundläggande för en god ergonomi. På samma sätt fungerar det i den tillverkande industrin, fast med en höj- och sänkbar arbetsbänk och en komfortabel och funktionell stol. Ute i industrin är det även vanligt med hårda golv, betonggolv, och då kan det vara bra med en avlastande arbetsplatsmatta.

Men framförallt gäller det att arbeta brett med frågan, understryker han.

– Tänk inte bara på produkterna i sig. Ergonomi kan man se som en helhet som omfattar allt från arbetsstationens och anläggningens utformning till de verktyg och hjälpmedel som används och hur allt det här samspelar.

För exempelvis ett företag som arbetar med vagnar och hyllsystem är det viktigt att organisera lokalen och utrustningen på ett sätt som underlättar arbetet och minskar trängseln. En noggrann planering av lokalen kan också göra att man samtidigt både minimerar gångavstånden och ökar effektiviteten.

– Bättre ergonomi är en långsiktig satsning och man behöver inte göra allt på en gång, utan kan förbättra steg för steg. Att satsa på en bra arbetsmiljö är att investera i företagets framgång, säger Peter Gunnarsson.

Tre tips för bättre ergonomi

1. Sök expertis och involverade medarbetare:
Anlita specialister inom företagshälsa för att få ett utomstående perspektiv på din arbetsplats. De kan identifiera problem och lösningar som du kanske inte ser själv. Och glöm inte att ta hjälp av dina medarbetare för att förstå deras vardag på bästa sätt.

2. Utforska olika produkter för att hitta rätt:
Vad industriföretag gör skiljer sig åt oerhört mycket. Samtidigt finns en mängd produkter som kan underlätta i olika situationer. Däribland höj- och sänkbara arbetsbänkar och packbord, ergonomiskt utformade stolar, arbetsplatsmattor som kan användas på hårda golv och lyfthjälpmedel för lagerarbete.

3. …men tänk på helheten:
Kom ihåg att ergonomi är mer än bara enskilda produkter. Lägg ned kraft på att förstå hur hela arbetsmiljön, inklusive lokalens utformning, kan samverka för att skapa en både hälsosam och produktiv plats.
Kontaktinformation
Postadress
Transport­vägen 23
30230 Halmstad
Besöksadress
Transport­vägen 23
30230 Halmstad
Region
Halmstad
Hallands län
Sverige
Organisationsnummer:
556190-7329
Grundat: 1975
Anställda: 206
Välkommen till AJ Produkter AB!

I över 40 år har AJ Produkter levererat inredning till kontor, skola, lager och industri. Konceptet har varit detsamma sedan starten – att vara ett ledande företag som erbjuder förstklassiga och attraktiva produkter till rätt pris. I vårt sortiment finner du tusentals produkter att välja mellan, levererat till din dörr precis när du behöver dem.

Allt detta lättillgängligt via vår inspirerande katalog, vår E-handel som är öppen dygnet runt eller via ett samtal till någon av våra säljare. Ett koncept som utan tvekan är lika aktuellt idag som när det startade.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 14001:2004 – ISO 9001:2000

Kontakter

AJ Kundservice
035-180 500

Filmer

AJ Produkter | Kontorsförvaring | Förvaringsskåp

AJ Produkter | Kontorsförvaring | Förvaringsskåp
AJ Produkter firar 40år!
Väx med oss | AJ Produkter & MTA bygg
AJ Produkter | Så väljer du rätt kontorsstol

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-09-06
Nytt cyberhot från Nordkorea kartlagtLanserar ramverk för informationsskyddAvanade utser Susanne till General Manager Riwal Sverige integreras med Cramo AB
2024-09-05
Nytt sortiment radarnivågivare YstaMaskiners nyhet för ökad klippkapacitetISCAR´s LOGIQ3CHAM-familj utökas 1KOMMA5° öppnar nordiskt showroomAntar gemensamt rollen som Newsecs VD
2024-09-04
Soft Touch AB i ett unikt samarbeteJordfelsbrytare Typ B 125APrecisionsmätning i mobila applikationerSå blev chiplets ny stand­ard i halvledarindustrin Söderberg & Haak välkomnar Terex Ecotecs
2024-09-03
EMC-Förskruvning i rostfritt stålUndvik fukt med SMC:s nya kondensdetektorArrangerar årets automationshändelseNy wifi-brygga till Yales Marknadstrenden för rostfritt stål
2024-09-02
Mobila arbetsplattformar Lösningar för eldrift och laddning Castellum fortsätter satsningarna på solel Panasonic har lanserat sitt Secure-sortiment Bedrägerier med QR-koder