SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lägesnoggrannhet, stabilitet & avverkning med precision

Bearbetar ”ett Eiffeltorn” per år
Bearbetning av utrymmeskrävande komponenter i grovplåt med krav på lägesnoggrannhet och precision ställer tuffa krav på utrustning. Hos Eurosteel i Nybro föll valet på en specialanpassad MTE bäddfräs.

På skärbordet ligger 200 millimeter grov tjock plåt redo att gasskäras efter noggrann planering och nestning för maximalt materialutnyttjande. Småpotatis, på sätt och vis, i en verkstad där man hanterar grovplåt upp till 300 mm i tjocklek. Vi är på besök hos Eurosteel i Nybro, experter på CNC-bearbetning av plasma- och gasskurna komponenter i grovplåt. Här tillverkas kundspecifika detaljer i stora format. Energisektorn, tunga fordon och maskinbyggare hör till de tunga segmenten, så även försvarsindustri och infrastruktur.

– Vi producerar till exempel fundamentsplattor till maskinbyggare och containrar för lagring av radioaktivt rivningsavfall från kärnkraftverk, berättar vd Jan Fjeldså.

Ute i verkstaden ligger delar till sagda container.

– Den tyngsta vi gör väger 40 ton, berättar Jan.

Bearbetar ”ett Eiffeltorn” per år
Eurosteel är ett anrikt bolag med 70 anställda och en omsättning på ca 200 miljoner SEK. Varje år bearbetas mellan 6 000 och 8 000 ton grovplåt i verkstaden, vilket på ett ungefär motsvarar hela Eiffeltornet i vikt.

– I beredningsskedet har vi väldigt nära kontakt med kund för att gå igenom toleranser och komma med produktkritik. Vi brukar få väldigt bra feedback på att vi är engagerade och verkligen hjälper våra kunder att utveckla sina produkter, säger Henrik Täck, underhåll och projekt.

Själva ämnesframtagningen upptar två avdelningar på anläggningen. Resan börjar med gas- och plasmaskärning och kapning av den råa plåten och fortsätter vidare med CNC-bearbetning, fräsning, periferislipning och precisionsslipning. För även om det handlar om stora komponenter så innebär det inga kompromisser med toleranser – tvärtom. Här snackar vi planhet och parallellitet, perfekt ytfinhet, precision och komplicerade former.

– Vi pratar hundradelar på stora plattor. Blir det fel kan det orsaka både verktygshaveri och maskinfel. Därför har vi också investerat i en kvalitetsavdelning med en mätmaskin som klarar även de allra största komponenterna, säger Henrik.

Strategisk omställning med kapacitetsökning
Eurosteel har gjort en 50-årig resa med olika ägare där de senaste tre åren inneburit ganska radikala förändringar.

– I samband med att vi förvärvades av Lazarus Industriförvaltning 2021 sjösattes en ny strategi med fokus på färre och större kunder – och fokus på större komponenter i grovplåt, berättar Jan.
Målet är att kundlistan skall minska från 400 till 40 aktiva kunder. Delar av produktionsutrustning har avyttrats och den nya strategin har landat väl.

– Men vi har slagit i taket kapacitetsmässigt vilket innebar ett behov av investering i maskinparken, säger Jan.

För att utöka kapaciteten har Eurosteel investerat i en ny portalfräsmaskin som kommer in senare i år, och så här i början av sommaren har man precis driftsatt en MTE KT-5200 bäddfräs.

– En satsning som slagit väldigt väl ut, konstaterar Jan.

Kraftig avverkning med precision
Beställningen gjordes efter att ha gått igenom kravställning och utvärderat anbud från olika leverantörer. Så vad var det då man sökte efter?

– Vi tittade inte på snabbhet, däremot på lägesnoggrannhet och stabilitet. MTE är en stabil maskin, rejält uppbyggd, som klarar kraftig avverkning med precision, säger Henrik.

Ett referensbesök hos ett annat företag som också valt MTE förstärkte känslan av att detta var rätt val även för Eurosteel.

– Jag fick intrycket av att alla som investerat i en MTE räknar med att köpa en till, och det är ju ett gott betyg, konstaterar Henrik.

Det enda han hade att anmärka på möttes upp.
– MTE:n har 30 verktygsplatser som standard och vi behövde 80. Arbetsområdet är rejält – 5 000 i X och 1 500 i Y och Z – så den täcker in mycket av de jobb vi har.

6 000 i varvtal och det mest avancerade fräshuvudet, fullstyrt, med 360 000 positioner var andra faktorer som talade för MTE:n.

– Även effekten på motorn, 40 kW, och ett kraftigt vridmoment på 1200 Nm. Det är en hög siffra och det behöver vi, säger Henrik.

Siktar mot fortsatt tillväxt
Sedan två veckor tillbaka har man kört skarpt i maskinen.

– Installationen gick väldigt bra, det var ett väl utfört arbete av Mekana och vi är mycket nöjda med samarbetet, säger Jan.

Väl rustade siktar 50-årsjubilerande Eurosteel mot fortsatt tillväxt.

– Även om det pratas om lågkonjunktur är det inget vi märker av. Inom grovplåt händer det mycket positivt, framför allt inom de segment vi jobbar mot på exportsidan och energisektorn, säger Jan.

Pandemi, Suezkanal-haveri och halvledarbrist har gynnat verksamheten hos de småländska stålkomponentsexperterna.

– Våra kunder plockar hem allt mer produktion, säger Jan.

Kontaktinformation
Postadress
Kul­vägen 1
70384 Örebro
Besöksadress
Kul­vägen 1
70384 Örebro
Region
Örebro
Örebro län
Sverige
Organisationsnummer:
556044-1767
Grundat: 1990
Anställda: 24
Mekana Maskin AB är en av Sveriges ledande leverantörer av effektiva produktionsanläggningar. Genom en kombination av god kunskap om effektivitet, produktionsteknik och flöden tar vi fram lönsamma lösningar.
Vi har en egen serviceorganisation, samt samarbetar med ett antal externa seviceföretag för akut service, installationer, utbildning och förebyggande underhåll.
Vår mångåriga erfarenhet av leveranser till den svenska verkstadsindustrin tillsammans med ledande europeiska tillverkare, gör att vi kan effektivisera våra kunders produktion och materialhantering.



Mekana Maskins serviceavdelning består av en eftermarknadsansvarig och sju servicetekniker samt samarbete med ett antal externa serviceföretag, rustade för att med kort varsel kunna hjälpa Er med installation, utbildning, akutservice samt förebyggande underhåll på våra agenturfabrikat.

Genom kontinuerlig produktutbildning hos våra leverantörer säkerställs en hög servicenivå, vilket innebär att vi kan minimera Era stilleståndstider.


Vår mångåriga erfarenhet av leveranser till den svenska verkstadsindustrin tillsammans med ledande europeiska tillverkare, gör att vi kan effektivisera våra kunders produktion och materialhantering.

Mekana Maskins agenturprogram:

Axile 5-axliga fleroperationsmaskiner
Juaristi - borr- fräsverk
Pinnacle - Vertikala fleroperationsmaskiner
Breton - Höghastighetscenter
MTE - Bäddfräsmaskiner
Biglia - CNC-svarvar
Microcut 3-5 axliga fleroperationsmaskiner
DMT - Teach-in svarvar, CNC-svarvar
CNC Takang - Teach-in , CNC-svarvar, Karusellsvarvar
Kasto - Bygel-, kling- och bandsågar
Kasto - Plåtlager - Lagersystem
Ercolina - rörbockningsmaskin, ringbockningsmaskiner
Rosa Ermando - Planslipmaskiner
Peddinghaus - Profiljärnsaxar
Mepsa - Poler - gradmaskiner
Ermaksan - Kantpressar- Gradsaxar

Agenturer

AXILE, Taiwan (Generalagent)
5-axliga fleroperationsmaskiner
BIGLIA, Italien (Generalagent)
CNC-svarvar och svarvceller
BRETON, Italien (Generalagent)
Fleraxliga fräsmaskincentrum
ERCOLINA, Italien (Generalagent)
Rörbockning och profilmaskiner
FRESMAK/ARNOLD, Spanien
Maskinskruvstycken med kraftförstärkning
JUARISTI, Spanien (Generalagent)
KASTO, Tyskland (Generalagent)
Band-, cirkel-, och bygelsågar, automatiska lager/sågsystem
MICROCUT, Sverige (Generalagent)
Vertikala fleroperationsmaskiner, 5-axliga fleroperationsmaskiner, CNC svarvar
MTE, Spanien (Generalagent)
Bäddfräsmaskiner
PINNACLE, Taiwan (Generalagent)
Vertikala fleroperationsmaskiner
ROSA, Italien (Generalagent)
Planslipmaskiner
TAKANG-CNC, Taiwan (Generalagent)
CNC-svarvar - teach-in och support

Kontakter

Thomas Jacobson
Marknadskoordinator
019-19 79 81
070-556 29 91
Johan Martinez
VD, Försäljning
019-19 79 99
070-511 57 62
Tomas Estehag
Försäljning
070-538 59 49
Per Olof Karlsson
Service och reservdelsansvarig
070-328 21 58
Martin Paland
+46 40 53 75 53

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när