SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lösa problem med väggtjocklek i gjutna delar

Skapa högkvalitativa delar med oss
Det verkar som om det finns en viss sanning i Goldilocks-historien, åtminstone när det gäller formsprutad deldesign av plast. Det beror på att det finns flera potentiella problem relaterade till funktionstjocklek, varav några kan undvikas genom att skjuta för ett "precis rätt" dimensionellt värde, och andra genom att optimera din design för bearbetbarhet med en specifik uppsättning verktyg (eller pinnfräsar) som används för att bearbeta din formhålighet.

Alla delar som skickas till vårt avancerade offertsystem får feedback och råd från DFM (design för tillverkning), men vad händer om några av dessa råd kräver lite korrigerande designarbete? Inga problem! Dessa råd ger den information du behöver för att skapa högkvalitativa delar med oss, snabbt och exakt. Detta designtips erbjuder detaljer om några av de vanligaste råden och hjälper dig att gå vidare innan din form tillverkas och produktionen börjar.

Nödvändig förändring: Tjockt område
Sinkmärken, inre tomrum, överdriven krympning, varp och dimensionella felaktigheter är troliga.

Innan vi dyker in i det nitty gritty, låt oss diskutera en snabb genomgång kring nominell tjocklek på din deldesign och vilka effekter det kan ha på den slutliga gjutna delen. Som nämnts ovan kan felaktig väggtjocklek leda till en mängd problem. Mycket tjocka delar kommer att leda till kosmetiska och strukturella problem som tomrum och varp, medan mycket tunna delar kan minska strukturell styrka eller inte fylla alls. Du vill verkligen inte ha det, men ännu viktigare, väggar som är för tjocka eller för tunna kommer att göra delen oformbar. Som bästa praxis är det alltid viktigt att designa din del för den rekommenderade väggtjockleken på materialet och upprätthålla en jämn väggtjocklek i hela din del.

Rekommenderad väggtjocklek efter plasttyp

MATERIAL .............................. REKOMMENDERAD VÄGGTJOCKLEK
MAGMUSKLER .............................. 1.143-3.556mm
Acetal .............................. 0,762-3,048 mm
Akryl .............................. 0,635-12,7 mm
Flytande kristallpolymer .............................. 0,762-3,048 mm
Långfiberarmerad plast .............................. 1,905-25,4 mm
Nylon .............................. 0,762-2,921 mm
Polykarbonat .............................. 1,016-3,81 mm
Polyester .............................. 0,635-3,175 mm
Polyeten .............................. 0,762-5,08 mm
Polyfenylensulfid .............................. 0,508-4,572 mm
Polypropylen .............................. 0,635-3,81 mm
Polystyren .............................. 0,889-3,81 mm
Polyuretan .............................. 2,032-19,05 mm

Nu till de roliga grejerna: bearbetbarhet. Vi använder en egenutvecklad, automatiserad process för att tillverka våra formar för att påskynda processen. Vi använder standardisering och maskinuppkoppling från det att du laddar upp din del till den tidpunkt då den färdiga delen lämnar vår anläggning. Standardisering driver vår hastighet, men det kommer med en avvägning för produktutvecklare som optimerar en del för vår process: Ibland kan vi inte bearbeta din del exakt som du designade den. Här är de vanliga maskinbearbetningsråden, liksom resolutionsstrategier för att säkerställa att din deldesign är tillverkningsbar och att du får det snabbt.

Utkast till förslag
De angivna områdena visar ansikten med otillräckligt utkast. Vi föreslår minst 1 graders utkast för att undvika eventuella kosmetiska defekter under fräsning och utstötning.

Utkast är en grundläggande del av DFM, och om du inte är bekant med konceptet kan du snabbt komma igång med detta designtips. I det här fallet drivs den nödvändiga förändringen sannolikt av en av två saker:
UTKASTNING: Vertikala väggar som inte är dragna kommer i allmänhet att öka retentionen mot den geometribildande funktionen i formen. Det betyder att det verkligen kommer att behövas att mata ut delen utan att skapa repor och scuffs som kallas "dragmärken". Ännu värre är att den ökade retentionen kan få delen att fastna i formen och böja eller bryta ejektorstiften. Av denna anledning är det alltid bästa praxis att inkludera MINST 0,5 grader av drag på alla vertikala ytor. I det här exemplet har vi dock en annan utmaning.
MASKBARHET: De "ansikten med pilar" som beskrivs i den önskade förändringen ligger på en djup chef och är alla på ungefär samma djup. Detta är en bra indikator på att funktionerna kan bearbetas men skulle kräva ytterligare drag eller tjocklek - inte för att underlätta utstötning - utan snarare för att säkerställa att vi kan passa in en pinnfräs i funktionen för att fräsa den helt.

Nödvändig ändring: minsta tjocklek
Din del har tunna funktioner som måste ökas i tjocklek till det minimum som anges av färgkoden.

Tidigare pratade vi om hur vissa nödvändiga förändringar drivs av den tjocklek som behövs för att upprätthålla bearbetbarheten. I det här fallet är de BLÅ väggytorna mindre än 0,508 mm tjocka. För att bearbeta den här funktionen måste vi använda vår minsta pinnfräs. Den tunnaste funktionen som vi kan bearbeta är 0,508 mm, så för att lösa denna förändring måste du öka tjockleken till 1,29 mm på chefen samtidigt som du behåller alla drag du redan har på funktionen. Mer om detta nedan.

Nödvändig ändring: Utkast och tjocklek
0,5° minsta drag krävs på ansikten med pilar. Pilar anger dragriktningen för ytor i formen.

Inte överraskande är drag och tjocklek precis vad du tror. Om du kommer ihåg vårt tips om typer av pinnfräsar, kräver många av dem utkast för att fräsa en funktion av ett visst djup. Vid krav på drag och tjocklek måste funktionens tjocklek ökas för att passa den verktygsdiameter som krävs för att fräsa den, men de vertikala ytorna på funktionen måste också utformas för att underlätta skärets dragvinkel. Dessa nödvändiga ändringar är vanligast på funktioner som är både tunna och djupa.
En sak att notera: Vi har viss flexibilitet när det gäller nödvändiga ändringar för drag och tjocklek. Specifikt kan vi minska det drag som behövs i utbyte mot ett högre tjocklekskrav, och vice versa, det kan också finnas andra lösningar för att övervinna detta krav genom att använda forminsatser. Granska dessa möjligheter med en av våra applikationsingenjörer för att se om din del skulle kvalificera sig.

Nödvändig förändring: Tunn kortplats
Denna funktion måste vara minst 1,0 mm bred vid basen för att klara påfrestningarna i tillverkningsprocessen.

Tunna slitsar är bladliknande bitar av fräst aluminium i den form som krävs för att bilda slitsade detaljer i en del. Det är viktigt att komma ihåg att formhålan är den exakta inversen av geometrin från din sida. Så en tunn slits eller kanal i detaljgeometrin kräver en tunn bit aluminium i formen, som ofta står på egen hand, utan stöd. Detta blir en utmaning på grund av påfrestningarna i själva tillverkningsprocessen. Tänk på en bit aluminium som ungefär liknar bladet på en smörkniv. Tänk dig nu att lägga till upp till 96,5 MPa (14 000 psi) tryck till det bladet. Tror du att den skulle böjas, böjas eller gå sönder? Det är samma premiss som vi möter när vi gjuter med tunna slitsar. Det fristående bladliknande aluminiumet är benäget att böjas (böjas och böjas) och i vissa fall till och med brytas av helt, vilket innebär att vi antingen måste modifiera och reparera verktyget med ökade tjocklekar och i värsta fall få ett nytt halv- eller helverktyg tillverkat.
Det är enkelt att lösa denna nödvändiga förändring. Öka helt enkelt spårbredden på funktionen, vilket ökar tjockleken på aluminiumet som kommer att bilda det i formen.

Navigera i tunna slitsar i formdesign
Slot Min ..... Förhållande @ 0 ° ..... Förhållande @ 0,5 ° ..... Förhållande @ 1-2 ° ..... Förhållande @ 2 °+
0-0,254 mm ..... 1:1 ..... 1:1 ..... 2:1 ..... 4:1
0,254-0,508 mm ..... 1:1 ..... 2:1 ..... 4:1 ..... 8:1
0,508-0,762 mm ..... 2:1 ..... 4:1 ..... 5:1 ..... 10:1
0,762-1,016 mm ..... 2:1 ..... 5:1 ..... 8:1 ..... 15:1
1,016-1,524 mm ..... 4:1 ..... 8:1 ..... 10:1 ..... 20-1
1,524 mm + ..... 5:1 ..... 10:1 ..... 15:1 ..... 25-1

Obs: Fördubbla alla förhållanden om de fångas på tre sidor

Kom ihåg att nödvändiga ändringar och formningsråd är ett viktigt steg för att göra din del formbar. Förhoppningsvis kommer dessa tips om några av de vanligaste att hjälpa dig att vägleda dig förbi dem och hålla dina delar enligt schemat. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta våra applikationsingenjörer för hjälp på +46 (0) 8408 391 86 eller customerservice@protolabs.se.

Kontaktinformation
Postadress
Halesfield 8
TF74QN Telford
Besöksadress
Sickla Industriväg 3
13154 Nacka
Region
Storbritannien
Organisationsnummer:
5366160
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Protolabs!

Företaget grundades 1999 av Larry Lukis, en framgångsrik entreprenör och datanörd. Han ville radikalt minska tidsåtgången för att ta fram formsprutade prototypsdelar.

Hans lösning var att automatisera den traditionella produktionsprocessen genom att utveckla en komplex mjukvara som kommunicerade med ett nätverk av fräsar och pressar. Till följd av detta kunde plast- och metalldelar produceras på en bråkdel av den tid det tidigare hade tagit.

Hur vi kan hjälpa
Snabbare produktutveckling, minskade kostnader och optimerad leveranskedja med 3D-utskrifter, CNC-bearbetning och formsprutning som tekniken möjliggör.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 13485:2016 – ISO 14001:2015 – ISO 45001 – ISO 9001:2015

Kontakter

Stephan Garber
Account Manager
+46 (0) 8 408 391 59

Filmer

This is Digital Manufacturing

This is Digital Manufacturing
We Are Local: CNC Machining at Protolabs

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN