LÖRDAG 31 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Laddstolpar från CTEK hjälper Svensk Hemleverans ställa om mot fossilfria fordon

Logistikföretaget Svensk Hemleverans har som mål att bara använda miljövänliga fordon. Arbetet med att skifta mot en helt fossilfri fordonsflotta underlättas nu genom ett nytt samarbete med svenska CTEK som ska leverera laddinfrastruktur och kringtjänster.
Svensk Hemleverans delar ut morgontidningen på ett flertal håll i landet och använder även sitt distributionsnät för att erbjuda hemleveranser. För att ta ytterligare miljöhänsyn har företaget valt att fokusera på sina fordon och deras utsläpp av koldioxid.

– Vårt hållbarhetsarbete genomsyrar all verksamhet där vi finns för att sprida oberoende journalistik och den bärande tanken i vår affärsidé är samdistribution. Det innebär konkret att vi sparar tid, pengar och inte minst miljön. Genom ett antal åtgärder ska vi kontinuerligt minska våra utsläpp av koldioxid, berättar Mattias Bodin som är affärsområdeschef för åkeri och fordon på Svensk Hemleverans.

Företagets mål är att minska utsläppen av koldioxid från sina fordon med 20 procent mellan 1 januari 2018 och 31 december 2020. Det miljömålet ska man uppnå genom att i möjligaste mån använda fordon som släpper ut så lite koldioxid som möjligt, utan att äventyra säkerheten för personal eller minska effektiviteten. Som ett led i omställningen inleder nu Svensk Hemleverans ett samarbete med CTEK som leverantör av laddboxar för företagets elfordon.

– Grunden för vårt val av CTEK var ett bra helhetsupplägg med allt från leverans av laddboxar till e-portalen där vi får möjlighet att mäta och följa upp varje enskilt fordon och laddbox.

Inledningsvis omfattar samarbetet verksamheterna i Norrköping, Linköping, Uppsala och Vimmerby, men Svensk Hemleverans har som ambition att fortsätta växa med CTEK på samtliga orter och regioner där företaget är verksamma.

– Samarbetet är ett bra exempel på hur olika aktörer kompletterar varandra i Sveriges förflyttning mot hållbara transporter med fler laddningsbara fordon på vägarna, säger Daniel Forsberg, Marknadschef EV CTEK.

Strategin att satsa på fossilfritt innebär en förändring även för Svensk Hemleverans distributörer.

– Körsättet i en elbil skiljer sig avsevärt från det i en traditionell bil och inledningsvis såg vi stora variationer i framförande och elförbrukning. Vi jobbar därför aktivt med lokala ”ambassadörer”, som utbildar och stöttar förare och kollegor vid implementeringen och då vi ser att det uppstår brister i framförandet.

Mattias Bodins råd till andra företag som står inför att byta till fossilfri fordonsflotta är att ha ett öppet sinne och inte tidigt låsa fast sig vid en viss lösning.

– Nyckeln är att testa sig fram och hitta det som passar bäst för den egna verksamheten. Vi har valt att primärt satsa på eldrivna fordon i vår omställning. Vi jobbar med lastcyklar och mopedbilar, men försöker också hitta andra lösningar, som fossilfria drivmedel. Att leda i förändring är något som måste ske konstant och vi tror att framtiden kommer att bli ännu mer komplex än nutiden.

Presskontakt
Anna Ringborg, Cloudberry
anna@cloudberry.se
tfn: 070 323 00 04

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling