Lerbergs Entreprenad väljer Leica Geosystems för tryggheten och tekniken - industritorget.se
ONSDAG 02 DECEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lerbergs Entreprenad väljer Leica Geosystems för tryggheten och tekniken

Tommy Berntsson grundade Lerbergs Entreprenad AB 1989 och har använt maskinstyrning sedan millennieskiftet. Idag nyttjar Lerbergs Entreprenad de flesta av Leica Geosystems teknologier och tjänster.
– När vi investerar väljer vi det som vi anser är bäst. Jag har varit kund hos Leica Geosystems i 20 år och känner mig trygg med deras tekniska lösningar och support, berättar Tommy som också är VD i företaget.

Lerbergs Entreprenad har sätet i Kungsbacka och utför alla typer av mark- och anläggningsarbeten. I en stor del av uppdragen agerar Lerbergs som underentreprenör åt större företag som exempelvis Skanska, NCC, Peab, Implenia, Serneke och Veidekke.

Maskinparken består av cirka 25 grävmaskiner, hjullastare och lastbilar. Den stora majoriteten är grävmaskiner.

Tommy Berntsson har lång erfarenhet av maskinstyrningsteknologi.

– Redan för 20 år sedan började vi att använda maskinstyrning. Jag såg tidigt att vi kunde jobba smartare och mer effektivt även om tekniken inte var så välutvecklad som idag. På den tiden arbetade vi först med planlaser och sen med enfalls- och tvåfallslaser utan GPS.

– Det har hänt mycket under de här decennierna och det känns roligt att få ha varit med om den här utvecklingen, säger han.

Uppskattar PowerSnap-teknologin

Daniel Laurison är en av Lerbergs Entreprenad

s grävmaskinsförare och arbetar just nu med Varbergstunneln på uppdrag av Implenia. Han kör en Volvo 250E bandgrävmaskin och har använt Leica Geosystems MCP80-panel och MC1-mjukvara sedan sommaren 2019.Daniel tycker att MCP80-panelen är praktisk.

– Den är något större än den förra panelen och är robust vilket kan vara bra för de som arbetar i tuffa miljöer. Det jag tycker är en fördel är bakstycket som gör det enkelt att snäppa fast eller ta loss den. Jag tar alltid med mig skärmen efter arbetsdagens slut och låser in den, säger han.

Leicas MCP80-panel är utvecklad för att användas till alla maskinstyrningsapplikationer inom iCON-serien. Den är trådlös och utrustad med både multitouchskärm och fysiska knappar, för att passa såväl alla maskinförare som maskintyper.

I MCP80 finns den nya mjukvaruplattformen MC1 som innebär ett gemensamt gränssnitt för Leica Geosystems maskinstyrningslösningar för alla anläggningsmaskiner.

– Jag upplever att MC1 är bra när man väljer modeller, innehållet känns samlat och man får en bra överblick bland kategorierna, anser Daniel.

Får helheten med MC1

Daniel Laurisons kollega är Jim Göthesson som sedan en tid tillbaka jobbar på ett helt annat projekt, en arkeologisk utgrävning. Jim kör en Volvo 235E bandgrävmaskin och har inte hunnit använda den nya tekniken så länge.

– Just i det här projektet använder jag inte maskinstyrningen så mycket jämfört med när jag arbetar med VA-schakter, husgrunder eller slänter. Det spontana intrycket som jag fått av MC1 är smidigheten, att man kan flytta runt och se hela arbetsplatsen i displayen. Jag får en bättre helhetsbild och det blir mer som en vanlig ritning, berättar Jim.

– Jag har kört länge med den äldre tekniken och kan den väldigt bra men att lära om sig är också en del av utvecklingen. När man får ny mjukvara är det alltid en del att sätta sig in i.

Snabba och rätta data från utsättarna

En annan av Leica Geosystems tjänster är ConX. Det är den molnbaserade samarbetsplattformen som alla i ett projekt kan använda tillsammans. Inom Lerbergs Entreprenad används ConX flitigt, berättar Tommy.

– Det är en tjänst som betyder mycket för oss. Den ger alltid förarna tillgång till den senaste ritningsinformationen. På ett av våra byggen har vi sex-sju maskiner igång just nu och utsättarnas krav är att vi ständigt är uppkopplade mot ConX så att vi kontinuerligt kan ta hem nya filer och uppdateringar.

Daniel Laurison håller med.

– Det är en kanonfunktion som jag använder hela tiden. Jag delar skärm med utsättaren och eftersom vi är ständigt är uppkopplade kan ändringarna göras i realtid. Jag behöver inte vänta på att få en USB-sticka med filer. Allt sker online. Det gör att både utsättaren och jag vet att rätt underlag används.

– Det händer också att jag efter en rast ser att något har ändrats och nya filer lagts till. Med ConX blir vi mer effektiva i vårt arbete och moment blir rätt utförda från början och behöver inte korrigeras i efterhand, säger Daniel.

Behöver inte vara nära basstationen

HxGN SmartNet är Leica Geosystems satellitpositioneringstjänst som Lerbergs Entreprenad använder för vissa maskiner.

– Med SmartNet är vinsten att man inte är lika bunden som när man arbetar mot en basstation. Med Smartnet är vi alltid uppkopplade och har vi inte tillgång till modellen har vi ändå alltid höjden att arbeta efter, berättar Tommy Berntsson.

Använder supporttjänsten CCP på silvernivå

Lerbergs Entreprenad använder sig även av Leica Geosystems supporttjänst CCP som beroende på avtalsnivå innebär kundsupport via telefon och internet, mjukvaruuppdateringar, årlig översyn samt utökad garanti.

– Vår strävan är att använda oss av allt inom CCP. Teknikerna kommer ut och utför inmätning av maskinerna. De uppdaterar även mjukvaran åt oss, berättar Tommy Berntsson.

– Förarna har själva direktkontakt med supporten. Vi är 30 medarbetare och sedan några år kör jag inget själv och har därför inte detaljkunskapen om den senaste tekniken. Därför är det bra att killarna själva kan ringa supporten, det är ingen idé att gå omvägen via mig.

Jim Göthesson brukar använda Leica Geosystems tekniska support och tar själv kontakt med dem direkt.

– Jag använder mig av supporten då det behövs och när jag ringer dem får jag snabb hjälp. Kan inte supportteknikern som jag oftast brukar ha kontakt med lösa frågan, bollar han den vidare, berättar Jim.

Tommy, varför är supporten så viktig?

– Det finns nästan ingen utsättning på byggena idag utan det mesta sker över nätet. Om systemen på maskinen inte fungerar blir allt lidande. Därför är det viktigt att få support och snabba svar, till exempel via fjärrstyrning. Vi kan inte vänta flera timmar för då står produktionen stilla.

– Det mesta vi kör baseras på timtid och våra uppdragsgivare hyr in oss komplett med maskin, förare och maskinstyrning. Vi har ett stort ansvar mot dem att inget strular.

Varför har Lerbergs Entreprenad valt att satsa mycket på teknik?

– Jag är vill att vi ska ligga långt fram i branschen. Det är samma med maskinparken, jag vill ha nya och fräscha maskiner med den senaste utrustningen. Det är viktigt inte minst för personalens skull. Med bra maskiner och modern teknik blir arbetet roligare och vardagen underlättas för dem. När vi investerar köper vi det exklusivaste.

– Teknologin är ledande och kontakterna är enkla med Leica Geosystems. Det är mycket därför vi använder dem. Jag är en trogen Leica-kund och kan ringa obekväma tider och få hjälp, det uppskattar jag. Jag har varit kund hos Leica Geosystems i 20 år. Att byta leverantör är att börja om från början. Jag känner mig bekväm och trygg med dem.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-19
SCHABLONER FÖR SOCIAL DISTANSERING FRÅN TECHNIMA NORDICNy innovativ lösning från ABB för smart energioptimering av byggnaderNy halvledarbeläggning kan bana väg för framtidens gröna bränslenFör snäll eller för snål? Svenskarnas omfattande lösenordsdelning öppnar upp för bedragare
2020-11-18
Höganäs Verkstads AB köper MTE bäddfräsCERTEX och Klätterteknik blir ett bolagÖppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!ABB:s lösning Compact Interior Paint sparar utrymme och ger minskade målningskostnader samt mindre miljöpåverkan100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
2020-11-17
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations tekniker
Annonser