TORSDAG 27 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Li-ion batteri har framtiden för sig

Team Manager Anton Nytén, batterikonsulten Etteplan.
Li-ion batterier, det vill säga litiumjonbatterier, kapar med rekordfart åt sig en allt större del av batterimarknaden.

– Li-ion är det som växer snabbast. Under 2018 var tillväxten 24 procent om du tittar på energivolymen.

Det sade Anton Nytén, teknologie doktor och batteriexpert på oberoende batterikonsulten Etteplan, vid ett frukostmöte på torsdagsmorgonen på IVA-konferenscenter i Stockholms city.

Li-ion batterier kapar åt sig allt större marknadsandelar. Fortfarande dominerar dock blybatterier med sina 70 procent av batterimarknaden.

¬– Det har väldigt mycket att göra med att uppladdningsbara batterier använder vi dag till stor del i bilindustrin till startbatterier.

Det förklarade batteriexperten Anton Nytén för Stordåhd Kommunikation efter sin föredragning på IVA-konferenscenter i Stockholm.

Med hänvisning till olika marknadsbedömningar spår batterikonsulten Etteplan – som minst – en 10-faldig ökning av Li-ion batterier fram till år 2030.

– Det är naturligtvis svårt att veta exakt var vi hamnar, men utvecklingen går snabbt framåt.

Förutom uppenbara miljöfördelar med eliminerat bly och koldioxid är fördelen med li-ion batterier också kopplat till energidensitet.

Mängden energi per viktenhet är mycket högre i ett li-ion batteri jämfört med ett blybatteri.

– Vilket gör att du kan göra li-ion batterierna mindre, kompaktare och samtidigt lättare. Men med en större energimängd, tillade Anton Nytén.

Förutom en markant ökad användning pekade Anton Nytén och konsulten Etteplan på ytterligare två trender kopplade till li-ion batterier.

Sjunkande priser räknat i dollar per kilowattimme samt återvinning och ”gröna batterier” med fokus på använd koldioxid i tillverkningen.

Vad gäller återvinning är den nu dock lika med noll.

– I dagsläget återvinner man inte litium ur li-ion batterier. Av den enkla anledningen att det inte är ekonomiskt gångbart eller försvarbart. Det finns dock processer för att göra det här!

Anton Nyténs kollega och batterispecialist Andreas Blidberg, också han på batterikonsulten Etteplan, tog upp säkerhetsfrågor.

Här handlar det i första hand om brandrisk. Andreas Blidberg exemplifierade med de 27 bränder kopplade till batteriverksamhet som med stora person- egendomsskador utbröt i Korea mellan augusti 2017 och maj 2019.

Andreas Blidberg angav tre huvudsakliga orsaker för brandrisk.

Defekter i tillverkningen med metaller eller annat som inte hör hemma i battericellerna. Alternativt dålig design utan tanke på praktisk användning. Eller externa påfrestningar avseende spänning, ström och temperatur.

– När du släpper in så mycket energi i en liten enhet så måste man ha koll på vad man gör!

www.dagensinfrastruktur.se/

www.nordiskaprojekt.se/

Jan Åström
Chefredaktör / Projektledning
jan.astrom@storkom.se
0704809715

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-20
IT-bolaget DXC Technology meddelar att de inleder ett samarbete med Ericsson.
2020-02-19
Veeam presenterar Veeam Availability Suite V10 - nästa generations backup-lösning Konduktivitetsgivare med IO-LinkHär är årets finalister i "SM för unga plåtslagare 2020"LK Armatur breddar utbudet av LK 551 HydroMix – nu med högre Kvs-värdeebm-papst deltar med två montrar på mässan Mostra Convegno den 17-20 marsSmålandshamnar Oskarshamn miljösatsar på magasinbelysning med IntenzVeidekke leder fortfarande inom klimatrapportering Snabb mellanladdning med stationär energilagringStort pris till kompakt truck: ERC 216ziTrallskruvmontage med snyggt resultatBruk med korrosionsskydd från ARDEX! Beijer slog rekordVi behöver fler kvinnliga förebilder inom IT och teknikLidköping Energi utser Valmet till leverantör av allbränslepannaBatteridrivna loggers med lång batteritidTvå procent av alla personbilar är laddbaraUtvecklad för medicinsk teknik och nu anpassad för industriapplikationerInterroll breddar lösningen för detaljhandelssektorn
2020-02-18
Metrol Springs gasfjädrar ger effektiv och säker kontrollSlagkraft presenterar nytt motorpaket och ny kran för buskröjningHållbarhetsarbete som ger global effektPMH International AB ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020HCL Technologies lanserar “Women Lead”-initiativ i Norden OGD-givaren är baserade på time-of-flight principen.Kronos Titan AS får full kontroll på sin export med molntjänst från DescartesSivers IMA lanserar spjutspetsteknologi med en ny 5G mmWave Dual Quad Beamformer ICLedande elbilsexperter startar konsultbolagGARO lanserar ny egenutvecklad snabbladdareStockholmsmässan byter bränsle och minskar sin klimatpåverkanGolvlim med 40% lägre koldioxidavtryck sätter ny standard i branschenSchneider Electric expanderar sitt partnernätverk ebm-papst nya fläkt AxiEco Protect har utvecklats för applikationer med krav på hög tryckstabilitetBulten lanserar BUFOeTorell Pump lanserar en ny excenterskruvpump för dosering
2020-02-17
Korrekt förberedelse och planering för topproduktionFlera möjligheter och ett större sortiment av KIPP KulspärrbultarNy katalog från DENIOS med miljösmart utrustning för kemikaliehanteringPumpstation för dränvatten Kährs lanserar den ultimata guiden för golv till detaljhandelnNorrbottens mest digitala byggföretagNya produkter till BMI Sveriges TaksäkerhetssystemVindkraften räcker för att ersätta kärnkraftBring satsar offensivt på e-handelArtificiell intelligens hittar sjukdomsrelaterade generEn supervecka i Linköping för miljönBlue Partner fortsätter att växa!CERTEX Svenska lanserar webshopE.ON och Trianon skapar omställning med mer förnybar energi2019: Ännu ett år av dynamisk tillväxt för arval
2020-02-14
Hanwha Cobots hos LichronLissmacs nyaste maskin SMD 335 Schneider Electric vinner guld för Mureva arbets­lampor LED i iF DESIGN AWARDNy hyresdepå för lyft­utrustning.85 % av eleverna har redan fått erbjudande om jobbMatHem bygger nytt, miljö­certifierat lager i LarsbodaBoden bygger för framtidenWürth ställer ut på Underhållsmässan 2020Besök Walraven på Nordbyggmässan!Nudging skapade säkrare byggarbetsplatsNy typ av konturmätning av gods Ökat intresse för Timbersports nybörjarläger – inte minst bland tjejer
Annonser