LK och Labtrino ingår samarbete och lanserar nästa generations vattenmätare - CubicMeter - industritorget.se
SÖNDAG 25 OKTOBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

LK och Labtrino ingår samarbete och lanserar nästa generations vattenmätare - CubicMeter

Den nya och unika vattenmätaren använder patenterad teknologi och monteras på utsidan av röret vilket skapar positiva effekter i både tid och kostnad.
Bolaget och teknologin är spunnet ur forskning vid KTH och syftar till att skapa ökad medvetenhet om vattenkonsumtion. Utöver samarbetet blir även LK delägare i Labtrino.

Labtrino utvecklar intelligenta system kopplat till mätning av vatten för bland annat fastighetsbolag. Genom att använda sig av maskininlärning och artificiell intelligens möjliggör man en kostnadseffektiv mätning men hjälper även till att förbättra bolagens miljöavtryck genom att leverera ett intelligent och prisvärt system för minskad vatten- och energiförbrukning.

- I och med samarbetet och partnerskapet med LK får vi tillgång till en marknadsledande aktör som har både kunskap, erfarenhet och som delar vår vision säger Ramtin Massoumzadeh, vd och medgrundare på Labtrino.

För LK ligger detta samarbete och investeringen helt i linje med bolagets vision, framtid och hållbarhetsarbete.

- Vi är stolta över detta samarbete. Vi på LK arbetar med ständig utveckling och att skapa smarta och hållbara produkter och system som förenklar våra kunders vardag, idag och i framtiden. Samarbetet med Labtrino är ett bra bevis och detta är bara första steget i att utveckla nya lösningar tillsammans, säger Michael Söderberg, vd på LK Systems.

Bakgrunden till CubicMeter är att Labtrino identifierade ett antal utmaningar inom fastighetsbranschen när det kommer till vattenkonsumtion, bland annat såg man att en brist på medvetenhet gör att människor överkonsumerar miljontals liter vatten per år. I bristen på simpla installationer så baseras istället vattenkostnaden på boendeytan, istället för på konsumtionsmängden. Ett system som således straffar de boende som är sparsamma och gynnar de mer frikostiga.

CubicMeter löser många av utmaningarna. Genom att montera mätaren på utsidan så elimineras behovet av att kapa rören vid installationer av vattenmätare, något som sparar både tid och pengar, Systemet upptäcker dessutom vattenläckage som kostar försäkringsbolagen miljarder kronor per år, bara i Sverige.

- CubicMeter är enkel att installera och via en app kan hyresgästerna både följa sin konsumtion i realtid samt få individuellt anpassade förslag på hur de effektivt kan minska sin konsumtion utan att minska komforten. Vi assisterar således de boende att minska både sin vatten- och energikonsumtion, vilket banar vägen för en mer hållbar och medveten offentlig- och privat fastighetsbransch, säger Thibault Helle medgrundare och CTO på Labtrino.

Bland annat har systemet möjlighet att ta in och analysera data vilket skapar kunskap och insikter som resulterar i medvetenhet och möjlighet till optimering. Det är med den ökade medvetenheten om sin individuella vattenkonsumtion som individer kan minska sin vattenförbrukning med omkring 30 % enligt flertalet internationella studier, något som ligger i linje med FN:s hållbarhetsmål.

Utöver FN:s uppsatta hållbarhetsmål finns det även andra aspekter som är viktiga att ta hänsyn till. Inom Europa börjar krav ställas på att installera vattenmätare i varje lägenhet och i Sverige ser vi från och med 2021 nya krav på IMD (individuell mätning och debitering) av värme och varmvatten för vissa delar av det befintliga flerbostadsbeståndet från 2021.

- Produkten passar perfekt in i vårt sortiment och våra rör inom PEX och PAL, men det ligger också i linje med att bredda vår produktportfölj och följa marknadens behov. Labtrino sitter på en unik teknologi som vi tycker är intressant och de ligger långt framme inom IoT. Det är en ordentligt tilltagen plattform med en hög teknisk höjd som passar oss bra i att fortsätta utveckla och bredda våra uppkopplade produkter*, säger Fredrik Svensson, affärsutvecklingsansvarig på LK Systems.

* LK Rumsreglering och LK Vattenfelsbrytare finns idag som uppkopplade produkter.

För mer information, vänligen kontakta:
Michael Söderberg, vd LK Systems
+46 8 506 851 17
michael.soderberg@lksystems.se

Ramtin Massoumzadeh, vd och medgrundare Labtrino
+46 76 568 70 92
ramtin.massoumzadeh@labtrino.comBildtext:
Från vänster, Thibault Helle, Michael Söderberg, Ramtin Massoumzadeh och Olle Henning.
Kontaktinformation
Postadress
Box 66
16126 Bromma
Besöksadress
Johannesfreds­vägen 7
SE-16126 Bromma
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556507-9844
Grundat: 1910
Anställda: 470
För en enklare och smartare vardag
Enklare, smartare och mer hållbart – på LK utgår vi alltid från att det finns ett bättre sätt att göra saker. I allt vi gör föredrar vi innovation över status quo och enkelhet över komplexitet. Med den övertygelsen utvecklar vi på LK smarta produkter och systemlösningar för värme, vatten och sanitet samt för flödeskontroll i marina installationer.

Affärsområdet Water and Heating Systems är ledande i Norden inom lösningar för värme- och tappvattensystem. Våra system är enkla att installera och i vår prefabriceringsanläggning tillverkar vi även skräddarsydda system som ytterligare förenklar installationen. Från idé till färdig produkt, här får du de smartaste lösningarna, idag och i framtiden.

Affärsområdet Hydronic Solutions är en ledande ventil- och systemtillverkare i Europa med en årlig produktion av miljontals ventiler för den globala VVS-marknaden. Våra lösningar baseras på en helhetssyn om hur ventiler, styrenheter, komponenter och prefabricerade produkter fungerar ihop. I allt från standard till avancerade specialanpassningar ser vi till att den lösning du behöver idag också rustar dig för framtiden.

Affärsområdet PEX Pipe Extrusion tillverkar plaströr av hög kvalitet till VVS-industrin. Våra egentillverkade, förnätade PE-Xa-rör med unik böjlighet och tryckstyrka är exempel på en ständig produktutveckling, alltid med målet att förenkla din vardag och säkra dig för en ännu smartare framtid.

Affärsområdet Marine Flow Control är en ledande tillverkare och leverantör av produkter och lösningar till den globala marina industrin. Vi anlitas för vår systemexpertis, erbjuder kompletta övervaknings- och styrsystem samt anpassade lösningar med manöverdon och ventiler av hög kvalitet. På ett enkelt sätt ger vi dig de smartaste lösningarna för dina utmaningar idag och i morgon.

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Henrik Abraham
Brand & Content Communicator
+46 850 68 51 24
+46 730 86 78 37

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

LK Vattenfelsbrytare

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-10-09
Finska Polaria gör entré i svenska badrum med slitstarka plåtskåpVeeam och Kastens datahanteringsplattform ska snabba på införande av container-baserade applikationer
2020-10-08
PLANTOHYD ES – en förnyelsebar hydraulvätska för stålindustri (och annan hydraulik)Tamtron ONE Timber, en helt ny våg för timmerkran på virkesbilar och skotare.5G och IoT hand i hand för industrinBluJay hyllas för lösning för komplex logistikUtmärkelsen Busch Innovation in Vacuum Award tilldelas DiloSwerock vinner Nordbyggs Guldmedalj för satsningen på ECO-BetongMed nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelarEnklare nätverk i molnet med EquinixArval Beyond - den nya strategiplanen för 2020-2025
2020-10-07
Bättre arbetsmiljö i sjukvården tack vare samarbetsrobot från ABB Därför ska du återvinna ditt guldStora Enso sponsrar världsmästerskapen i nordisk skidsport i Planica 2023 och Trondheim 2025Skräddarsydda spänningslösningar nu tillgängliga från norelemLyftanordningar och lyftredskap - CE-märkning och riskerSCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på ÖstrandNya helt eldrivna passagerarfartyg med teknik från ABB tas i trafik vid NiagarafallenEverest placerar HCL Technologies som ledare inom Digital Workplace ServicesHCL och IBM utökar sin allians för att hjälpa organisationer med digital transformation
2020-10-06
Därför kommer autonoma transporter till stenbrott och lättare gruvdrift förstKärnkraftverk berömmer Askalons serviceteknikerMidroc Automation huvudleverantör av tekniska system till VarbergstunnelnL&W Tearing Tester – en ny automatisk rivstyrkeprovare från ABB - ger säker, digital och snabb mätning av rivstyrka​Produktionen i Ystad uppgraderar maskinparken väsentligtSynsam Group flyttar produktion från Asien till Sverige – bygger fabrik med cirka 150 arbetstillfällen i OckelboArbetsmiljöverket inspekterar belastningsskadorFlexibel infrastruktur för IT blir absolut avgörandeAI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation NorgeMassiv breddning av Oracles affärssystem i molnet
2020-10-05
Första SPINNER-Maskinen med SIEMENS ONE GibbsCAM lanserar version 14Plåt & Ventföretagen beklagar utebliven LAS-överenskommelseABB slutför idrifttagning av världens mest kraftfulla transportsystemEnergifabriken förvärvar Vegoil Energy Provider ABB förvärvar Codian - utökar portföljen med industriella höghastighetsrobotarFamiljerätt för företagare med Marcus Bäckström på Enkla Juridik
2020-10-02
SMC presenterar sitt resultat och förväntar sig en stabilt ökande efterfråganI centrum av Sveriges postordertätaste bygdPMH International AB breddar sitt produktområde av lyftvagnarNy katalog för Machincal Face SealsNytt nordiskt klimatprojekt ska minska plåtspilletBlack Friday kommer till Helge NybergSvenskar saknar personliga möten på sin arbetsplatseeam utser sina 50 främsta EMEA-samarbetspartners och belönar dem med en Accredited Service Partner-utmärkelseFixa ett nätverk snabbt – utan utrustning
2020-10-01
Ny punktsvetsmaskin snabbar upp produktion i Lettland ännu merBinar Quick-Lift Systems AB byter namn ABB sätter nytt riktmärke för automation av renrumsapplikationerJaxal AB tillverkar formpressade släpvagnskåpor med hjälp av tryckluft och vakuum från Atlas CopcoBanbrytande verktyg för beräkning av kostnader för 3D-printing utvecklat av EtteplanMastercam 2021 levererar effektiva nyheter för ökad produktivitet och minskade produktionskostnader Ökad driftsäkerhet med ny investering på UddeholmLångsiktigt arbete ligger bakom de mest hållbara fabrikerna
2020-09-30
PICE AB Investerar i en Fiberlaser med rör laser del från MOVS AB Industrisamarbetet SUM förstärker med ny partner​Veldi – ny leverantör av tjänsten Stöd och matchning (STOM)BlueJeans by Verizon effektiviserar back-to-office-planering med molnbaserad videosamverkan för Microsoft Teams​Beijers nya logotyp sätter hantverkaren i fokusAhlsell ny huvudsponsor till Vasaloppet
2020-09-29
Unik metod renar förorenad mark i TeckomatorpABB lanserar virtuellt event om smarta byggnader
Annonser