SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lunds nya labb

Kombinerar moderna utrymmen med en klassisk look
Smart placerat i utkanten av Lunds universitet hittar man vetenskapsområdet Medicon Village. 2019 fick Sweco i uppdrag att skapa en ny byggnad på området med kontor och laboratorium, för att möta en ökad efterfrågan av större lokaler. Resultatet blev Lab B407, där fasadtegel från wienerberger hjälper byggnaden att smälta in i sitt sammanhang – samtidigt som små fasaddetaljer ger huset ett eget formspråk.

Medicon Village är en mötesplats för forskning, innovation och affärsutveckling inom livsvetenskaperna. Området har en tydlig struktur, med långa tegelkroppar som ligger placerade utmed ett parkstråk.

2019 färdigställdes The Spark, områdets huvudbyggnad. Samma år fick Sweco i uppdrag att ta fram en byggnad som skulle vara en fortsättning på huvudbyggnaden, med en arkitektur som anpassade sig till den befintliga miljön. Detta resulterade i Lab B407, en 12 500 kvadratmeter stor byggnad som följer områdets befintliga struktur och kläs i plåt och fasadtegel från wienerberger.

- Materialkombinationen med tegel och plåt återfinns i andra byggnader, bland annat The Spark. Vårt mål var att skapa något som knyter an till platsen, samtidigt som vi ville ge byggnaden en modern identitet. Därför landade vi i en byggnad som smälter in i omgivningen och hänger samman med den befintliga bebyggelsen, men där bland annat detaljer i fasaden gör att huset känns nytt, berättar Jenny Palm, arkitekt på Sweco.

Flexibla utrymmen för olika behov
Under processen har Sweco arbetat i nära dialog med hyresgästerna, då varje lokal är anpassad efter deras specifika behov. Samtidigt har man velat hålla byggnaden flexibel. Jenny Palm förklarar:

- Vi har en stor mittkärna med labb, sedan har vi kontor och personalutrymmen längs med fasaderna. Det innebär att hyresgästerna får en ljus kontorsarbetsplats, medan labbutrymmena kan regleras vad gäller såväl ljud som ljus – allt beroende på vad testerna kräver. Även om huset är utformat i ett nära samarbete med hyresgästerna, vet vi också att deras behov kan förändras. Därför var det viktigt att bibehålla en hög flexibilitet.

Hon fortsätter:
- Vi har därför jobbat mycket utefter ett modulsystem som passar med tegelformatet. Den rytmen gör att man får ett modultänk, som gör byggnaden flexibel över tid. Vi vill att byggnaden ska vara användbar under lång tid och därför behövde vi en smart och anpassningsbar interiör som understöttas av långsiktiga materialval på utsidan.

Långsiktiga ambitioner
För att ge liv och variation åt fasaderna valde arkitekterna att mura med stapelförband mellan fönstren. Här har man valt en kratsad fog som ger skuggverkan och gör att man läser ihop ytorna. Gavlarna är även staplade längs sadeltaket, vilket framhäver takets vinklar.

På långsidorna har man jobbat mycket med att få till en rytm, där synliga pelare sticker ut i förhållande till fönsterytorna.

- Även om tegel är karaktäristiskt för området har man samtidigt arbetat med det på olika sätt i de olika byggnaderna. De har alla en egen identitet, fastän tegelbearbetningen är genomgående. Tegel passar även in på området på andra sätt än bara estetiskt. Ser man långsiktigt är tegel beständigt och tidlöst, samtidigt som vi vet att det finns stora möjligheter för återbruk ifall man någonsin skulle behöver riva en del för att bygga ut. Tegel var ett naturligt val på många sätt, säger Jenny Palm och avslutar:

- Byggnaden är inte helt färdig än, men det blir spännande att se allt stå klart. Vi har haft flera som har kommit fram och sagt att de uppskattar hur väl byggnaden smälter in i sammanhanget och det är ju alltid roligt att höra. Vi är jättenöjda.

Den första hyresgästen i Lab B407 flyttar in till sommaren och till januari 2025 beräknas allting stå klart.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-20
DIRA Robotbrag 30-31 MajVolvo L110H och L120H uppdateras Ny undersökningNewsec exklusiv rådgivare Skrivare allt oftare målta­vla för säkerhetsintrång
2024-05-17
Volvo CE presenterar omfattande rapporterMinimera produktspill Grundstenen för pålitliga VVS-systemEaton lanserar inbytes­kampanj för UPS-system Besök Swecons digitala monter
2024-05-16
Dessa fyra cyberhot växer extra snabbtONE startar ny containerlinjeIVECO Göteborg fyller 25 årSmart och klimatanpass­ad vattenhantering Byggföretag i Umeå på frammarsch
2024-05-15
ELESA vinner Good Design® Award Ny YSTA Sopvals Proffs L Clara blir VP Strategy & TransformationJordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvar
2024-05-14
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD