SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Möt Anders Ingemarsson – månadens innovatör

Alarmklocka med extra starkt ljud och kraftiga vibrationer
Månadens innovatör är Anders Ingemarsson och hans innovation hjälper dig att inte snooza bort hela januari utan ser till att du lättare tar dig upp på morgonen. Innovationen, väckarklocka för svårväckta är en alarmklocka med extra starkt ljud och kraftiga vibrationer.

Anders jobbar på företaget Bellman och Symfon. Det svenska företaget har sedan 1988 utvecklat produkter som förenklar livet för personer med nedsatt hörsel. Anders själv började arbeta som teknikchef på företaget redan 2008. Åtta år senare avslutar han sin tjänst men är sedan ett år tillbaka på företaget och jobbar idag återigen som teknikchef.

Anders bor i Kungsbacka, en bit utanför Göteborg med sin familj. På nittiotalet läste han elektroteknik i Lund och började sin karriär med att utveckla skyddssystem inom bilsäkerhet. I rollen som teknikchef på Bellman & Symfon hade Anders en nyckelroll vid utvecklingen av innovationen väckarklocka för svårväckta.

–Vi utgick från företagets analoga förlaga och bestämde oss för att förbättra och digitalisera den i syfte att kunna erbjuda marknaden en mer modern och innovativ lösning.

Tillsammans med sitt utvecklingsteam i Sverige som bestod av Gauthier Fleutot Östervall, Lars Andersson och Tommy Killander påbörjade Anders arbetet med att modernisera den analoga väckarklockan. Med Anders i spetsen tog de fram tre stycken prototyper.

Fokusgrupp kommer med synpunkter på prototyper

–Redan tidigt i planeringen tog vi kontakt med personer med nedsatt hörsel som fick agera fokusgrupp.
Prototyperna skiljde sig en del åt i både form och funktion. En klocka var fyrkantig, en var rund och en annan modell var lite högre. Efter att ha lyssnat på fokusgruppens synpunkter, bestämde de sig till slut för den runda väckarklocka som vi känner till idag.

En väckarklocka för alla

Anders beskriver sin arbetsplats som en miljö med högt i tak, där alla medarbetare är vana vid att ifrågasätta rådande normer och bidra med innovativa idéer. Efter två år av kreativa möten kom väckarklockan för svårväckta ut på marknaden. Anders förklarar att väckarklockan lämpar sig utmärkt för alla. Trots att produkten främst var tänkt att användas av personer med hörselsättning, visade det sig snart att den blev mycket uppskattad av både svårväckta tonåringar och personer som jobbar i skift och inte vill väcka sin partner.


–Väckarklockan för svårväckta är utvecklad för personer med hörselnedsättning men passar även för dig som snoozar mycket eller sover extra tungt.

"Med denna väcklaklocka blir det mindre bekvämt att sova vidare"

Till väckarklockan följer det med en kraftfull sängvibrator som placeras under madrassen eller under huvudkudden. När alarmet ringer vibrerar sängvibratorn kraftigt och hjälper dig att vakna. Du kan välja att bara använda vibratorn om du inte vill att larmet ska gå av och väcka andra i rummet. Väckarklockan har även en smart snooze-funktion som minskar intervallet från 9 minuter ner till 2 minuter och gör att du till slut måste kliva upp.

–Jag själv tycker om att snooza men med denna väckarklocka blir det mindre bekvämt att sova vidare. Alarmen förkortas under tiden och gör att du till slut måste kliva upp.

Väckarklockan finns i två modeller, Classic och Pro-versionen. Pro-versionen har samma funktioner som Classic men har även en nattlampa som visar vägen i mörkret. Nattlampan är enkel att sätta på och stänga av och har en inbyggd timer som släcker lampan efter en timme.

Användarvänliga designval

Anders och hans kollegor tog hela tiden hänsyn till vad som behövde förbättras på den digitala alarmklockan. Knappar som används dagligen fick en mer framträdande design och placerades lättillgängligt medan knappar som används mer sällan placerades på baksidan. De är inte en slump utan ett medvetet designval.

–Det jag tycker bäst om med innovationen är just användarvänligheten och dess tidlösa design. Samt att vi lyckats införa lite nya och ovanliga funktioner som visat sig vara väldigt uppskattade.

Bellman & Symfon utvecklar sina produkter själva men får ibland hjälp av externa partners med specialkunskaper inom industridesign. De har lager i Kina, USA, Sverige och har nära kontakt med produktionen och medarbetarna där. De säljer sina produkter över hela världen och har fler innovativa lösningar på gång.

–Det bästa med att utveckla den här typen av produkter är den positiva återkopplingen vi får från våra användare. Vi brinner verkligen för att utveckla innovativa produkter som förenklar deras vardag.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-01-13
77 entreprenadmaskiner i veckan får nytt liv genom KlaravikMolex uppdaterar din-kontaktenAhlsell tankar fossilfritt för mer hållbara fjärrtransporterIndustri påverkas av elpriser och inflation- fortsatt skärpt spelansvar för online casinoSvensk start-up främjar omställningen till grönt stålEssity först i världen med storskalig produktionFirst Stop värvar ny verkstad från stor koncernDoosan breddar sin produktportfölj med kompakthjullastareVolkswagen fördubblade de globala leveranserna av elbilar under 2021Nya papperspåsar för avfall testas i VärmlandJungheinrich bygger hel­automatiskt logistikcenter Nextbase presenterar världens första smarta bilkamera Xellas isoleringsvarumärke Multipor tar ansvar för CO2-utsläpp
2022-01-12
MGPK – Förstklassig cylinder blir ännu bättreHögpresterande fläktar med låg ljudnivå254 Volvo BM-traktorer bytte ägare på Klaravik under 2021Busch Vacuum Solutions expanderarEn säkrare, jämnare och snabbare materialhanteringNanoleaf öppnar upp stöd för Thread med HomeKitLoxam förnyar sitt Managed SD-WAN-nätverk med GTTStort intresse att etablera i KungsbackaMarknadens första helt delbara nyckel Uniwater förvärvar ABAT ABtado° förvärvar aWATTarManitou presenterar fem nya tunglyftande teleskoplastareVerktygsfritt kablage med M12 Push-Lock-kontakterHögteknologiska II-VI skalar upp sin produktion i SverigeProcurator säger nej till evighetskemikalierFranska startupen Ankorstore får enhörningsstatus Christos Selman tillträder som VD för Heco Nordiska AB
2022-01-11
Vi firar 50 år tillsammans 2022Franska startupen Ankorstore får enhörningsstatus efter ny investeringsrunda på 2,5 miljarder kronorACD 220 Ex – ett kompakt processutsug för explosiva gaserTrafikverket planerar för Sveriges första permanenta elvägHett med solceller efter höstens höga elpriserNetatmo offentliggör sin första Matter-produkt
2022-01-10
Upplev Volvos maskiner i ditt vardagsrum!Atlas Copco introducerar GA VSD[S]Ultrafilter har uppdaterat sitt sortiment av tankar Pålitligt gränssnitt för blindpluggning av modulära anslutningarAcronis utser Michael Callahan till Chief Marketing OfficerThomas Concrete Group expanderarHSB Göteborg köper andelar i en av Sveriges största solcellsparkerSödertälje Science Park uppmärksammas inom EU
2022-01-07
OilQuick Americas kickade igång 1 januari 2022!Renault visar upp mer av Nya AustralFöreningen Industrilandskap samlar berättelser digitaltTrioworld höjer hållbarhetsmåletBeijer öppnar nytt topp­modernt byggvaruhus i Haninge
2022-01-05
Mobil syrgasgeneratorSKF licensierar teknologi för återvinning av avfallsoljaKjell på Swecon siktar mot 50 år på samma arbetsplatsBrett sortiment av termo­stater och överhettnings­skydd2021 bra år för Mercedes-Benz lastbilar i SverigeZeppelin-Cat startar samarbete med Utbildning NordKapsling – nu med displayer och knappsatserEfterlängtad CT-scanner på plats på Produktionstekniskt CentrumNy VD för Swerock från årsskiftet
2022-01-04
Ni skottar väl säkert i vinter?Swecons HR-chef Paula Hernandez: "Tillsammans är vi safe@swecon"Conrad erbjuder nu kontakter från Molex