ONSDAG 19 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Möt våra partners: Effektflexibilitet i fokus för Kraftringen

Framtidens energimarknad kräver gränsöverskridande samarbeten och flexibilitet i effekt och energiuttag.
Kraftringen i Lund satsar på bred front – bland annat genom nytänkande samarbeten med andra energibolag.

En av Sveriges modernaste produktionsanläggningar för fjärrvärme och el drivs i Kraftringens regi. Örtoftaverket stod färdigt 2014 och är en nyckel för att Kraftringens egen värmeproduktion ska vara fossilbränslefri.

– Målet var att vi skulle använda biobränsle i produktionen till år 2020, men det uppnådde vi redan 2018. I Lund finns dessutom två stora forskningsanläggningar som genererar en stor del överskottsvärme. Den värmen kan vi använda i vårt fjärrvärmenät för att ta tillvara den energi som annars skulle gå till spillo, berättar Helena Tillborg, chef över affärs- och verksamhetsutveckling.

Helena Tillborg, chef över affärs- och verksamhetsutveckling
Projektet SWITCH
¨Ett aktuellt tema som Kraftringen engagerar sig i är effektfrågan och efterfrågeflexibiliteten inom framtidens energiförsörjning. Frågan är särskilt aktuell i södra Skåne där Kraftringen har sitt säte.

– Just nu jobbar vi med E.ON och Ystad Energi i ett projekt som heter SWITCH. Målet är att lösa effektfrågan så att tillväxten i regionen inte äventyras. Tillsammans tittar vi bland annat på hur en marknadsplats för effektflexibilitet kan se ut, hur vi kan involvera kunderna och på vilket sätt mikroproducenter kan bidra till elnätet, berättar Helena Tillborg.

Ett sätt för Kraftringen som energibolag att vara relevanta i den utveckling som sker på energimarknaden är att hitta ett sätt att vara del i små lokala energisystem, eller så kallade medborgarenergigemenskaper.

– Vi ser att allt fler kunder vill bli producenter av egen el vilket är en positiv utveckling. Där behöver vi förstå vår roll, bland annat för att säkra effekten bland de energisystem som växer fram, så det är något vi kommer jobba mer med framöver, förklarar Helena Tillborg.

Stöttar Elonroad
Kraftringen är också involverade i ett projekt som rör innovativa lösningar för elvägar. Projektet heter Elonroad, ett av två aktuella elvägsprojekt som Trafikverket finansierar.

– Lösningen går ut på att bussar i Lund ska laddas genom en strömavtagare som löper mot en skena i vägbanan. Att vi involverar oss i ny infrastruktur är viktigt för att vi ska förstå behoven i framtidens elnät och hur affärsmodellen ser ut för de nya värdekedjorna inom den elektrifierade transportsektorn.

Detta reportage är del av en serie där Power Circles partnerföretag, ett i taget, lyfter framtidsfrågor och en inblick i sin verksamhet.

Text: Big Words Publishing
Bild: Kraftringen

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredningSticksågar med HiKOKIs smarta teknikSjälvfixerande märknings­slang för ledar- och kabelmärkning
2020-02-10
Slang med fuktutdrivande teknik förebygger kondens i tryckluftssystemAnpassning och flexibilitet utmärker norelems nya sortimentVolvos nya P8820D ABG asfaltläggare kombinerar storlek och flexibilitetVäxtvägg, DENIOS miljöbidrag till industrinReparbete med säkerheten i fokusDet började med en rostig amerikanare…Slipmedelstillverkare går samman för hållbarhet100 % tillverkarkompetens – innovativ och mångsidigHubSpots partnerprogram fyller 10 år – lanserar Solution Partner-programKährs träpellets certifierad enligt Sustainable Biomass Program för hållbar biomassaSolcellspark planeras för Hammarby SjöstadSchneider Electric vinnare av Elektroskandias utmärkelse – Årets leverantör 2019Helsingborgsregionen är i toppen av Sveriges viktigaste logistiklägen NCC renoverar bostäder i Danmark för en miljardÖrebroregionen utsedd till årets kompetenslyft av Intelligent LogistikTESAB företag fixar hållbar kyla till Ica supermarket butik
2020-02-07
Reparbete med säkerheten i fokusGillar du innovation och produktutveckling - då är det här något för dig!Gripen E och GlobalEye avslutar utvärdering i FinlandVolvo Cars rapporterar ökad rörelsevinst på SEK14.3 miljarder för helåret 2019Sverigepremiär för Fords laddhybrider på eCar ExpoSmal givar-, ställdonsplint för snabb och säker installationKONE lanserar världens första hissar med inbyggd uppkopplingCapgemini öppnar innovationscenter för att stötta företagÖresundskrafts nätunderhåll lockar internationell publikPremiär på svensk mässa för Volkswagens nya elbil ID.3
Annonser