TISDAG 17 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Möt våra partners: Effektflexibilitet i fokus för Kraftringen

Framtidens energimarknad kräver gränsöverskridande samarbeten och flexibilitet i effekt och energiuttag.
Kraftringen i Lund satsar på bred front – bland annat genom nytänkande samarbeten med andra energibolag.

En av Sveriges modernaste produktionsanläggningar för fjärrvärme och el drivs i Kraftringens regi. Örtoftaverket stod färdigt 2014 och är en nyckel för att Kraftringens egen värmeproduktion ska vara fossilbränslefri.

– Målet var att vi skulle använda biobränsle i produktionen till år 2020, men det uppnådde vi redan 2018. I Lund finns dessutom två stora forskningsanläggningar som genererar en stor del överskottsvärme. Den värmen kan vi använda i vårt fjärrvärmenät för att ta tillvara den energi som annars skulle gå till spillo, berättar Helena Tillborg, chef över affärs- och verksamhetsutveckling.

Helena Tillborg, chef över affärs- och verksamhetsutveckling
Projektet SWITCH
¨Ett aktuellt tema som Kraftringen engagerar sig i är effektfrågan och efterfrågeflexibiliteten inom framtidens energiförsörjning. Frågan är särskilt aktuell i södra Skåne där Kraftringen har sitt säte.

– Just nu jobbar vi med E.ON och Ystad Energi i ett projekt som heter SWITCH. Målet är att lösa effektfrågan så att tillväxten i regionen inte äventyras. Tillsammans tittar vi bland annat på hur en marknadsplats för effektflexibilitet kan se ut, hur vi kan involvera kunderna och på vilket sätt mikroproducenter kan bidra till elnätet, berättar Helena Tillborg.

Ett sätt för Kraftringen som energibolag att vara relevanta i den utveckling som sker på energimarknaden är att hitta ett sätt att vara del i små lokala energisystem, eller så kallade medborgarenergigemenskaper.

– Vi ser att allt fler kunder vill bli producenter av egen el vilket är en positiv utveckling. Där behöver vi förstå vår roll, bland annat för att säkra effekten bland de energisystem som växer fram, så det är något vi kommer jobba mer med framöver, förklarar Helena Tillborg.

Stöttar Elonroad
Kraftringen är också involverade i ett projekt som rör innovativa lösningar för elvägar. Projektet heter Elonroad, ett av två aktuella elvägsprojekt som Trafikverket finansierar.

– Lösningen går ut på att bussar i Lund ska laddas genom en strömavtagare som löper mot en skena i vägbanan. Att vi involverar oss i ny infrastruktur är viktigt för att vi ska förstå behoven i framtidens elnät och hur affärsmodellen ser ut för de nya värdekedjorna inom den elektrifierade transportsektorn.

Detta reportage är del av en serie där Power Circles partnerföretag, ett i taget, lyfter framtidsfrågor och en inblick i sin verksamhet.

Text: Big Words Publishing
Bild: Kraftringen

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-10
Nya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från WeberMakita lanserar kompakt och lätt 12V borrskruvdragare Real Rails och Green Cargos transportsamarbete minskar klimatutsläppenKasthall välkomnar ny försäljningsdirektörVäxjö Energi inspirerar 250 högstadieelever till jobb i teknikbranschen
Annonser