LÖRDAG 27 FEBRUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mallar överallt ger enklare elinstallationer

När den erfarna elteknikern Mark Talbott berättar om hur han använder mjukvara för design utmynnar de flesta råden i att använda mallar. Ofta och framför allt tidigt i projekten. ”Där sparar man fyra timmar till” är hans vanligaste replik under en presentation.
CAD-program och andra typer av mjukvaror för design och tillverkning kommer självklart till sin rätt i arbetet med elinstallationer. Det har man upptäckt på det amerikanska CAD- och designföretaget Cati. Under ett föredrag på den franska mjukvarujätten Dassault Systèmes virtuella konferens 3dexperience World 2021 bjuder Mark Talbott från Cati på en stor mängd detaljerade råd som underlättar arbetet.

Men det som fastnar allra mest från hans föredrag är kanske en reflektion på temat sunt förnuft:

– Ofta när jag besöker företag kan man se fem, sex personer som jobbar med samma mjukvara som alla har installerat databasen lokalt på sina egna datorer och blir tvungna att exportera och importera data och skicka filer till varandra, berättar Mark Talbott.

Bara genom den relativt enkla förändringen att använda samma databas, på en server, kan man spara åtskilliga timmar, undvika improduktiva arbetsmoment och minimera felkällor.

Mjukvarorna för design som han pratar om kommer förstås från Dassault Systèmes, därav hans föredrag på konferensen. Föredraget är späckat med praktiska råd som de allra flesta utmynnar i samma grundläggande uppmaning: använd mallar, tidigt och ofta.

Med mallar går arbetet märkbart snabbare, olika projekt blir konsekvent utformade vad gäller mått och annat, fel undviks och tid kan läggas på kreativa moment i arbetet i stället för förberedelser till dem.

Problemet är att det finns en massa olika typer av mallar som kan användas under olika moment. Det finns globala mallar (till exempel för måttenheter), projektmallar, mallar för olika delar och sammansatta komponenter (till exempel för standardmässiga avstånd mellan olika delar och för tjocklek för kablar), för olika typer av konstruktioner, symbolmallar, bibliotek, makron för att kopiera hela designer och delar av dem, med mera. Man kan definiera mallar när man börjar använda ett projekt, för vissa typer av designer, för olika projekt, och så vidare.

– Att klassificera olika delar underlättar mycket för att hantera dem och för att skapa bra mallar.

När en designer får grepp om alla olika typer av mallar och hur de ska användas underlättas inte bara själva designarbetet. De finns direktkopplingar online till de olika delarna som behövs i en elinstallation, så det går att beställa dem.

De flesta som jobbar med elinstallationer har säkert en vana av sådana här mjukvaror för design. Det man som utomstående undrar efter Mark Talbotts presentation är hur stor del av mjukvarornas potential som verkligen utnyttjas i det praktiska arbetet.

Dassault Systèmes konferens 3dexperience World 2021 bjöd på 328 sessioner och pågick fyra dagar med start 8 februari.

BILDTEXT: "Designarbetet med elinstallationer underlättas väsentligt med hjälp av mallar i Dassault Systèmes mjukvaror, berättar Mark Talbott på Cati."

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-16
Nu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!Fulspola inte!Doosan och Hyundai Construction får samma ägareChefer tror att 5G kommer hjälpa den ekonomiska återhämtningen från COVID-19-pandeminDe okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av detIvanti utser Erik Randles till ny global kanalchef SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedanKärleksfälgar till alla hjärtans dagHydroscand utökar sorti­mentet av spiralsugslangMECA+ i Östersund är nu en Godkänd BilverkstadKallt och torrt väder ger höga elpriserCroisette fortsätter växa inom Digital FörvaltningPonsse AB öppnar servicecenter i Uddevalla
2021-02-11
Vakuumpumpar för pneumatisktransportPOWERTEX lastsurrning – fri från Cr6+AFF/AM/AMD/AMK – Ledningsfilter i enlighet med ISO8573OLA driftsätter robot- och automationslösningar från ABB vid megafabriken för elmopeder i IndienRekordår för Combitech med kraftigt ökat resultatSå här övervinner du svårigheterna med pulverblandningLFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsenFramgångar för Ouman AB trots ovanligt år: Utökad kundstock med 25 procent Veeam växte med 22 procent under 2020 då efterfrågan på moderna lösningar för dataskydd ökade bland företag av alla storlekar
2021-02-10
Cell Impact utökar maskinparken med avancerat matningssystemVi säkrar transporter och batterilivslängd i Sesam 800 sändarnaFörsta kunderna att beställa Volvos eldrivna kompaktmaskiner på bauma 2019 får sin leveransSCA deltar i stor satsning på autonom skogsföryngringNy simulator för bromssträcka förbättrar säkerheten och minskar nödvändigt robotutrymme med upp till 25 procentDynabook ansluter sig till IGEL ready-programmet som teknikpartner för klintenheterValeo förbinder sig att uppnå koldioxidneutralitet 2050Trenderna som påverkar företagen under 2021Solör satsar i Nora och levererar fossilfri fjärrvärmeSCA stänger pappersmaskinStorskogen förvärvar Strigo ABNorvatek Invest byter namn till Uniwater AB
2021-02-09
Bergen Kommun väljer Nilex för sin ärendehanteringIntercut öppnar servicekontor i Eskilstuna.Allt som behövs för en enkel automatiserad pick-and-place-maskinRepay expanderarBåde trådgnist och fräsmaskin till Lideco i DalstorpSignicat och Mambu inleder samarbete för att digitalisera tjänster för identitetshanteringKinnarps i spännande samarbete med Beckmans DesignhögskolaByggmax expanderar – sex nya butikslägen klara i SverigeNu spetsas spillvärmen fossilfritt även i LindesbergRamirent lanserar Säkrare lyft enligt ISO-standardAddMobile inleder samarbete med Lyft & Byggmaskiner AB
Annonser