Malmporten, ett lyft för regionen - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Malmporten, ett lyft för regionen

Inom ramen för projekt Malmporten planerar Luleå hamn att starta förberedande arbeten 2023 inför muddring. En intensiv projekteringstid pågår och ett gemensamt projektkontor har öppnats för Luleå hamn, Sjöfartsverket och anlitade konsulter.
Genomförandet av projekt Malmporten är planerat med start 2023/2024 till 2027 och det ingår i den av regeringen fastställda nationella infrastrukturplanen.

Det rör sig om muddring och fördjupning av farlederna in till Luleå hamn och anläggande av ny djuphamn med två kajer.

Vidare nya landytor för infrastruktur med logistikpark och möjlighet till företagsetableringar samt hamnplan vid kaj, motsvarande totalt 75 fotbollsplaner.

De personella resurserna samordnas till ett gemensamt projektkontor med fem fasta platser för Luleå hamn respektive Sjöfartsverket. Därutöver finns plats för anlitade konsulter i projektkontoret som ligger i Sjöfartsverkets och Luleå hamns gemensamma lokaler på Strömören.

En arbetsgrupp kommer att planera för samverkan av muddring och trafikering. En viktig fråga är VTS, Vessel Traffic Service, för höjd säkerhet hos fartygstrafiken under muddringsarbetet.
Många utmaningar

– Vi kommer att ställas inför en rad utmaningar när det gäller planering och logistik som sker parallellt med muddringen under perioden maj–november, säger Linda Wikman, projektledare
i Malmporten för Luleå hamns räkning.

– Fartygstrafiken ska kunna löpa på så smidigt som möjligt för våra kunder under genomförandet av farledsprojektet.

Hamnen planerar att starta sitt arbete redan 2023. En miljödom finns, planeringsarbetet har gått väldigt bra och och i den bästa av världar skulle hamnen kunna starta arbetet redan 2022, enligt Linda Wikman.

– Även om hamnen kan trycka på startknappen är det regeringen som först måste ge klartecken till tidigareläggning av muddringen. Det handlar ju om att samordna resurserna för de statliga infrastrukturprojekten på bästa sätt, förklarar hon.

Hamnen ligger i en del av Hertsöfältet, ett 200 hektar stort grönområde varav 76 hektar avsätts för näringslivssatsningar.

Tjänstemän vid kommunens stadsbyggnadsförvaltning har varit samlade och diskuterat visionerna för området.

Klart är att verksamheten ska rymmas inom visionen ett klimatneutralt Sverige 2030. Inget officiellt har sagts än om kommunens planer för området, men kommunen har redan kontaktats med intresseförfrågningar, huvudsakligen från internationella företag med 25–500 anställda.

Ett australiensiskt företag, med förädling inom batterikomponent branschen, är redan klart. Vid full drift beräknas det ge ett sjuttiotal nya arbetstillfällen i Luleå samt ett femtiotal nya jobb för grafitbrytning i Vittangi, en råvara som behövs för förädlingen.

– Närheten till hamnen och sjöfarten är viktiga faktorer i sammanhanget, säger Sofia Lampa, kommunikationsstrateg för Hertsöfältet, Nästa delsteg blir att tjänstemännen presenterar ett visionsförslag för området inför politikerna.

– Luleå hamn och Sjöfartsverket brinner i sitt engagemang för det här projektet, summerar Linda Wikman här med Bertil Skoog, Sjöfartsverkets projektledare.


Agne Hörnestig
Kommunikatör
Kommunikation/Infrastruktur
Östra Promenaden 7
601 78 Norrköping
Telefon: 010-478 56 22
www.sjofartsverket.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
Magnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i Esbo
Annonser