SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Marknadstrenden för rostfritt stål

2023 har börjat bra om vi jämför med 2022
Men hur mycket är årets goda inledning värd? Vi vet inte helt säkert, men vi ser positivt på att flera industrisegment för tillfället har en hög aktivitetsnivå. Det är en positiv återkoppling från marknaden som ger oss en viss optimism inför de kommande månaderna - åtminstone in i Q2/2023.

Kriget i Ukraina och energiförsörjningen
I och med krigsutbrottet i Ukraina i februari förra året, blev 2022 instabilt och volatilt. De influenser som kriget hade på flera sektorer, t.ex. energimarknaden, har vi alla känt av, inte bara affärsmässigt utan även privat med stigande levnadskostnader. Nu är situationen något annorlunda. Trots att kriget i Ukraina fortfarande pågår är energiförsörjningen garanterad i nästan hela Europa genom leveranser från Norge eller länderna i Mellanöstern.

Med nedgången i den globala ekonomin, tillsammans med geopolitisk osäkerhet och andra olyckliga händelser som orsakats av klimatförändringarna är det förhållandevis svårt att planera för 2023. Med tanke på dessa utmaningar som kan förändras snabbt och oförutsägbart, vilket vi har upplevt det närmsta året, är det kanske viktigare än någonsin att kunna anpassa sig och vi förbereder oss för alla scenarier när vi planerar våra upphandlingar.

Den kinesiska marknaden
När vi nu går in i det kinesiska nyåret, har vi ännu ingen känsla för den kinesiska marknaden. Redan före det kinesiska nyåret uppdagades dock nya positiva prognoser om den kinesiska ekonomin där Kina förväntas driva eller påverka hälften av den globala tillväxten. Detta ledde också till nya positiva prognoser för den ekonomiska utvecklingen i Europa. Vi har också sett några fall där kinesiska leverantörer inte kunde leverera på grund av brist på råvaror och energi.

Som vi nämnde i förra upplagan av "Marknadstrender" är spänningen mellan Kina och Taiwan något som måste följas mycket noga då förhållandet blir allt mer spänt, och samtidigt får man inte glömma att Taiwan är den sjunde största exportören av rostfritt stål.

Nickel
Nickel (LME 3 månader)
De förväntningar som vi hade på prisutvecklingen i oktober har faktiskt förverkligats: Vi nådde några toppar i nickelpriset på London Metal Exchange (LME) i mitten av november, början av december och även i januari - runt cirka 30.000 $/ton. I övrigt har nickel på LME fortsatt varit mycket volatil och rört sig fritt mellan spannet 25.000 $/ton och 30.000 $/ton.

Hur ser nickelutvecklingen ut nästa månad?
Det enda som är säkert är att nickel inte kommer att stabiliseras och plötsligt följa en långsiktig och linjär kurs - vi förväntar oss snarare att råvaran kommer att förbli volatil och röra sig i ett intervall mellan 24.000 och 27.000 $/ton, utan någon drastisk uppgång eller nedgång.

Krom
För det nya året tillkommer ingen utveckling av krompriset på kvartalsbasis, vilket innebär att priset kommer förbli 1,49 $/lb, trots utvecklingen av energikostnaderna i oktober och november.

När det gäller framtiden finns det inga tecken på direkta faktorer som kommer att ha någon större inverkan på krompriset heller. Energipriserna verkar stabilisera sig och efterfrågan är också oförändrad.

Molybden
Medan de flesta andra industrimetaller rörde sig i sidledes under andra halvåret av 2022 har molybden ökat sedan juli/augusti och liksom nickel följde metallen en oväntad prisuppgång under de två sista månaderna av 2022. Trenden har fortsatt in i januari med en ökning på +90 % från januari 2022 till januari 2023, vilket naturligtvis har lett till prishöjningar av t.ex. kvalitet 4404.

Skrot
För tillfället verkar skrot stabilisera sig på en rimlig nivå där vi ser sunda priser jämfört med vad råvaru- och energikostnaderna ger upphov till på marknaden.
Det är intressant att se att skrotpriset inte längre följer nickelpriset i särskilt stor utsträckning – vilket är nytt om man tittar tillbaka på historiska siffror.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-03-22
Colt utökar sitt partnerskap med Equinix i Sverige M-Files visar rekordtillväxt under 2022Jätteinvestering i logistikHär mäter AI hur grönt det är i Örebro Fler rattonyktra fast vid landets gränskontroller
2023-03-21
Henkel erbjuder heltäckande monteringslösningarRobotCenter Laxå exporterar till FrankrikeABB lanserar filmserien Unstoppable Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkillsNy agentur
2023-03-20
Väderstad bygger ut fabrikenVälkommen till LogiMAT 2023Flexibla ventilationsexperterSwecon och Lantmännen i gemensam satsning Duntäcke för dig som arbetar inom industrin
2023-03-17
Rotoclear ger fri sikt till produktionenABB bygger ut Robotics-fabrik i USABlinto tar in 121 miljoner från VerdaneSemperis går med i MISAKan VR användas inom tillverkningsindustrin?
2023-03-16
Mission completed!Produktiv hörnfräsningHexagon i partnerskap med Scada Systems Verizon förändrar i ledningenOslagbart paket från Volvo och Swecon