Massatillverkaren Rottneros Bruk investerar i digitaliserat underhåll från Intertechna - industritorget.se
ONSDAG 02 DECEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Massatillverkaren Rottneros Bruk investerar i digitaliserat underhåll från Intertechna

Störningar, stillestånd och – i värsta fall – totalhaverier av industriella processer kan bli extremt kostsamma. Hos massatillverkaren Rottneros ser man vinsten i att digitalisera sitt underhåll så att potentiella svårigheter kan upptäckas i tid, innan skadan är skedd.
ROTTNEROS BRUK är en av Europas ledande producenter av mekanisk marknadsmassa. I en toppmodern anläggning utanför värmländska Sunne, tillverkas årligen nära 190 000 ton massa.

Likt stora delar av den svenska industrin har Rottneros inlett resan mot en mera digitaliserad vardag. En av etapperna längs vägen är digitaliserat underhåll, där Rottneros i samarbete med värmländska underhållsspecialisten Intertechna inlett ett pilotprojekt kring Intertechnas Smart Maintenance system, HID Condition Monitoring.

HID-systemet, som bygger på ”IIoT”-teknik (Industrial Internet of Things), syftar till att effektivisera underhållet, men framför allt att genom ständig övervakning av processerna säkerställa att fel upptäcks i god tid innan skadan är ett faktum.

– Vi har under en femårsperiod investerat drygt 500 miljoner kronor i vår anläggning och har i flera avseenden en ”state of the art-fabrik”, berättar Ola Thomasson, fabrikschef på Rottneros Bruk. Vi är rädda om våra maskiner och vill på alla sätt förhindra att något förstörs. Installation av Intertechnas system ger oss i detta avseende en trygghet.

HID CONDITION MONITORING använder sig av små intelligenta sensorer som känner av vibration och temperatur. Sensorerna limmas direkt på utvald utrustning och skickar trådlöst kontinuerlig information till en ”hub”. Huben vidarebefordrar informationen till en dator, smartphone eller surfplatta.

Kommunikationen sker via en molnbaserad tjänst där informationen lagras och hanteras. Om sensorn känner av värden som avviker från idealvärdena skickas omedelbart larm till berörd personal.

SATSNINGEN I INTERTECHNAS SYSTEM görs av flera orsaker.

- Digitalisering är ett av våra strategiska mål vilket gör det naturligt att använda ett system som bygger på artificiell intelligens, menar Ola Thomasson. Vi vill med digitala hjälpmedel kunna planera vårt underhåll genom att alltid ligga steget före. Ju tidigare vi kan upptäcka brister och begynnande problem, desto mer kan vi spara.

Med ett digitalt system kan Rottneros också frigöra mer tid åt att jobba proaktivt.

- Istället för att springa runt och släcka bränder kan vi använda tiden till att det se till att det aldrig börjar brinna, konstaterar Ola Thomasson.

I OCH MED IMPLEMENTERINGEN av Intertechnas Smart Maintenance system fördjupas också samarbetet mellan drift och underhåll. Engagemanget har varit stort och man inser från båda håll systemets positiva effekter. Digitaliserad övervakning ökar också underhållsavdelningens möjligheter att nå ut till samtliga delar av fabriken.

Man kommer även att synkronisera sitt nya produktionsstyrningssystem Puls med underhållssystemet vilket ytterligare underlättar samarbetet mellan drift och underhåll.

VALET AV INTERTECHNA som leverantör föll sig till slut naturligt

– De jämförelser vi har gjort talar på flera punkter till Intertechnas fördel, säger Ola Thomasson som tillsammans med hela underhållsavdelningen med Bengt Söderlund, El Chef och Manne Jonsson, Områdestekniker i spetsen har scannat av marknaden. HID-systemet kombinerar avancerad teknik med enkelt handhavande och är dessutom mycket kostnadseffektivt. Att Intertechna dessutom finns på Hammarö, bara några mil söderut från vår anläggning, är naturligtvis ingen nackdel sett till tillgänglighet och service.

Samarbetet inleds under hösten då ett begränsat antal sensorer placeras ut på utvalda stationer runt om i fabriken.

- Sensorerna kommer att spridas ganska brett bland fläktar, pumpar och pannor, berättar Bengt Söderlund.

Utan kablar och med trådlös kommunikation via egen WiFi-anslutning kan projektering och installation utföras på ett smidigt sätt.

I samband med installationen kommer berörd personal att utbildas och när allt är på plats går projektet igång.

SAMARBETET UPPSKATTAS ÄVEN AV INTERTECHNA som tycker det är roligt att den regionala industrin i allt högre grad prioriterar digitaliserat underhåll.

– HID-systemet har fått ett fantastiskt mottagande över hela Sverige, berättar Janne Persson, Intertechnas VD, men det är naturligtvis lite extra roligt när offensiva företag i ”grannskapet” väljer att samarbeta med oss.

Från Intertechnas sida utlovas fullt stöd längs vägen.

– När installationen är i hamn kommer vi i regelbundna månadsmöten att finslipa på rutinerna så att operatörerna kan jobba effektivare och ta mindre resurser i anspråk, avslutar Janne Persson.

KORT OM ROTTNEROS BRUK

Grundat: I slutet av 1800-talet
Antal anställda: ca 100 st
Produkter: Mekanisk massa (CTMP och slipmassa)
Produktionsvolym (2020): 190 000 ton
Ägare: Rottneros AB
Ytterligare information: rottneros.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-19
SCHABLONER FÖR SOCIAL DISTANSERING FRÅN TECHNIMA NORDICNy innovativ lösning från ABB för smart energioptimering av byggnaderNy halvledarbeläggning kan bana väg för framtidens gröna bränslenFör snäll eller för snål? Svenskarnas omfattande lösenordsdelning öppnar upp för bedragare
2020-11-18
Höganäs Verkstads AB köper MTE bäddfräsCERTEX och Klätterteknik blir ett bolagÖppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!ABB:s lösning Compact Interior Paint sparar utrymme och ger minskade målningskostnader samt mindre miljöpåverkan100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
2020-11-17
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations tekniker
Annonser