LÖRDAG 31 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Med nytänkande om hantering ger edgelösningar stora fördelar

Edgelösningar ökar i snabbt takt. Här är de viktigaste sakerna att tänka på för att lyckas, skriver Daniel Breum, Nordenchef på Vertiv.
Att flytta ut beräkningskapacitet och datalagring till kanten av nätverken kallas som du säkert vet för ”edge computing”. Hittills är det en strategi som främst omnämnts i samband med IoT-implementationer, men det finns även gott om andra användningsfall. Tillgång till snabba trådlösa internetförbindelser och strävan efter att digitalisera allt mer av verksamheten gör att många företag funderar på edgelösningar.

Den senaste omvälvande tiden med enormt mycket distansarbete har inneburit ökad användning av videokonferenser och andra digitala tjänster. Enligt Gartner har nästan hälften av alla organisationer ”omplacerat” minst 81 procent av sina anställda till distansarbete. Anledning till allt det här är naturligtvis att de anställda ska kunna vara produktiva under de nya omständigheterna.
[https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2020-04-14-gartner-hr-survey-reveals-41--of-employees-likely-to-]

Det här har medfört att företag kämpar med ökad användning av virtuella privata nätverk (VPN), belastningstoppar för molntjänster och diverse säkerhetsproblem. För att inte tala om nya och ökade behov av support. Även de här faktorerna medför ett ökat intresset för edgelösningar, som en strategi för att förbättra anställdas kommunikation från hemmen.

Ytterligare en faktor är att datacenter i allt högre utsträckning blir portabla. Ett exempel är smidiga flyttbara lösningar för sjukvården som erbjuder ultralåga fördröjningar. För sådana verksamheter är små datacenter placerade i containrar utanför lämpliga byggnader högintressanta.

Stora vinster från nya tekniklösningar kommer så klart inte utan priset av nya arbetssätt och behov av nya verktyg. Lägg till det att den nya situationen i samhället medför nya krav. Här är de viktigaste kraven:

• Vissa datacenter för så kallad colocation, alltså att flera kundföretag kör IT-drift där, begränsar den fysiska tillgången till lokalerna på grund av coronapandemin. Det ställer högre krav på mjukvara för övervakning och administration.
• Även en utveckling mot att datacenter i kanten av nätverken får mer centrala roller, i stället för stödjande roller, ställer nya krav på verktyg för övervakning och administration. Att det handlar om fjärrlösningar är självklart, både för edgeinstallationer och för datacenter för colocation.
• En ökning av fjärrlösningar gör att en stor mängd nya data från driftsövervakning kommer att genereras. Det handlar inte minst om en stor mängd noteringar och alarm om olika händelser. Det behövs nya verktyg för att hantera och analysera dessa data.
• Snabba förbindelser blir allt viktigare, i takt med att IT-resurser sprids ut allt mer.

De här kraven ska inte enbart ses som en ytterligare belastning för att sköta IT, utan som möjliggörare för att genomföra nya sätt att arbeta och att prova nya affärsmodeller. Den som väljer rätt verktyg för att genomföra förändringarna kommer att bli vinnare.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling