SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mineralvatten från istiden på flaska

Pålitliga system och snabb kundservice är avgörande
För att möta efterfrågan på mineralvatten är pålitliga system och snabb kundservice helt avgörande.

Hållbarhet är ledordet när Romina Mineralbrunnen tar hand om sitt mineralvatten och hushåller med sina resurser.

"Orörd sedan istiden" är inte bara en marknadsföringsslogan, utan ett faktum - en del av istiden som finns kvar än idag. När isen smälte rann ofantliga mängder vatten bort i berget i de schwabiska alperna. Det ovanliga jordskiftet gjorde att denna reservoar förseglades cirka 400 meter under marken. Sedan dess har tunga lager av ogenomtränglig sten hindrat regnvatten från att sippra igenom till reservoaren och har skyddat den från vår tids miljöpåverkan. Som ett resultat har källan EiszeitQuell en unik renhet och kvalitet - precis som vattnet var för över 10 000 år sedan. Den innehåller en balans av mineraler och är låg på natrium och salt.

Möter de högsta standarderna
Mineralvattenfyndigheten upptäcktes på 1970-talet när djupborrningar genomfördes nära platsen för Romina Mineralbrunnen i Reutlingen-Rommelsbach, södra Tyskland. "Det här vattnet har en exceptionell kvalitet och är en riktig gåva från naturen", säger Stefan Lederle, Head of Maintenance på Romina Mineralbrunnen. Han vet hur värdefullt detta vatten är: "Denna unika vattenkvalitet är det som sporrar oss och därför är vi fast beslutna att endast acceptera de högsta standarderna under hela tappningsprocessen." Dessutom genomgår Romina Mineralbrunnen regelbundna interna och externa kvalitetskontroller som vida överstiger vad som föreskrivs i lag. Detta har gjort det möjligt för företaget att få International Featured Standard (IFS) Food-certifiering och klara testet i den högsta kategorin, "Higher Level". Kriterierna för kategorin "Higher Level" anses vara den strängaste standarden inom livsmedelsindustrin.

Modernisering och utbyggnad av glas- och pallsystemet
EiszeitQuell finns i varianterna natural, lightly sparkling och sparkling, i stora och små flaskor av glas och PET. "Sedan en tid tillbaka har glasflaskan, som har vår istappsrelief präglad på sig, upplevt ett verkligt uppsving på senare år", förklarar Lederle. Därför investerar Romina Mineralbrunnen kontinuerligt i tappning av glasflaskor och säkerställer att produktionsprocessen uppfyller de senaste tekniska och ekologiska standarderna. 2020 började Romina modernisera sitt flasksystem. Under flera byggetapper tog företaget i drift sin transportteknik, förpacknings- och uppackningsmaskiner, backtvättar, nya flaskavlastare och ett helt nytt pallsystem med dubbelpallettare och pallavlastare.

Det nya systemet har varit fullt sysselsatt med att förpacka mineralvatten sedan dess. Romina Mineralbrunnen valde BEYER Maschinenbau som sin partner för detta projekt. Den erfarna maskinbyggaren från Roßwein i Sachsen, östra Tyskland, är specialiserad på planering, utveckling och byggande av effektiva transportbane- och förpackningssystem för livsmedelsindustrin. Tack vare en hög grad av vertikal integration kan detta familjeföretag, som drivs av fjärde generationen, tillhandahålla en bred tjänst- från de enskilda förpackningsmaskinerna till det kompletta systemet med transportteknik för containrar, enhetsförpackningar och pallar. Dessa system kompletteras ofta med maskiner för sortering och kontroll av containrar och enhetsförpackningar. BEYER Maschinenbau uppfyller också alla uppkomna servicebehov med ett 50-tal erfarna tekniker.

"När vi inledde projektet med Romina Mineralbrunnen i början av 2020 stod fortfarande ett glassystem och ett PET-system sida vid sida här", förklarar Till Beyer, VD och ägare till BEYER Maschinenbau. I maj förra året flyttades PET-systemet till ett annat område i en byggnad tvärs över vägen. Sedan kunde vi börja med expansionen. Först moderniserade vi det nya pall- och avpalleteringssystemet med det kompletta palltransportsystemet. Därefter kom packnings- och uppackningsmaskinerna och det kompletta transportsystemet. Dessa följdes av backtvättarna och det kompletta flasktransportsystemet ända fram till flaskrengöringsmaskinen. Slutligen installerades en ny avpalleterare för nya glasflaskor. Under tiden moderniserade Romina byggnadstekniken och golvbeläggningen i linje med ny industristandard. "Den stora utmaningen var att koordinera och implementera alla modifieringar med endast mycket korta uppehåll i
produktionen och på mindre än ett år", förklarar Beyer.

Ingenting fungerar utan ett sensorsystem
Vid rusningstid på Romina Mineralbrunnen transporteras upp till 45 000 glasflaskor i timmen genom systemet, palleteras, packas upp, rengörs, fylls, packas om och lastas slutligen på en ny pall, säkras på plats och transporteras till lager. En hög nivå av systemtillgänglighet är absolut nödvändigt. Annars kan denna nivå av effektiv drift helt enkelt inte uppnås. "Idag fungerar transportörer och förpackningssystem helt enkelt inte utan pålitliga sensorsystem", säger Beyer. Därför har han i många år förlitat sig på optiska sensorsystem och en speciell, erfaren partner: sensorexperten Leuze från Owen/Teck, södra Tyskland - bara några kilometer från Romina Mineralbrunnen. "Som sensorspecialister har vi många års erfarenhet och djupgående kompetens inom förpacknings- och dryckesindustrin. Tillsammans med våra kunder utvecklar vi effektiva sensorlösningar som är exakt skräddarsydda för denna industris krav och behov och som säkerställer våra kunders fortsatta framgång i en ständigt föränderlig bransch”, säger Andreas Eberle, Local Industry Manager Packaging på Leuze. Sensorexperten har en exakt lösning till hands för nästan alla tillämpningar inom dryckesindustrin: Till exempel för transport av pallar, enhetsförpackningar och containrar.
Leuze har också alltid lämpliga sensorer för tillämpningar i enskilda maskiner.

Pålitlig transport av enhetsförpackningar och containrar.
Ett exempel på en Leuze-sensor som är särskilt lämpad för användning inom dryckesindustrin är den retroreflekterande fotoelektriska sensorn PRK. Detta är en optiskt växlande sensor som använder reflektionsprincipen. "Till och med genomskinliga eller starkt reflekterande material som glasflaskor eller plastlådor med glänsande, flerfärgad dekor, som Rominas EiszeitQuell-lådor, kan detekteras exakt och tillförlitligt av dessa sensorer", säger Eberle. Retroreflekterande fotoelektriska sensorer finns i olika serier, storlekar och prestandaklasser. Sensorprincipen erbjuder en rad funktioner: Vid transport av enhetsförpackningar upptäcker den de enskilda lådorna, till exempel för att identifiera om de transporteras korrekt eller bromsas upp någonstans längs transportbanan. Alternativt upptäcker den utsprång om lådorna är för långa eller för höga. Om PRK används i själva maskinerna används sensorn mest för produktdetektering. På nedfällningsbordet övervakar den lediga utrymmen och förhindrar kollisioner när pallarna staplas av.

Säkert materialflöde med tillträdesskydd
Retroreflekterande fotoelektriska sensorer övervakar början och slutet av en pall. Både när tomma sätts ner på transportbandet och när europallarna slutligen lastas med nyfyllda backar - förutsatt att europallarna indikerades som felfria av en optisk och mekanisk kontrollanordning under transport. Sensorerna övervakar även pallarna för att kontrollera att de stannar i en viss position, och att de faktiskt transporterades överhuvudtaget. Inom detta område krävs även säkerhetssensorer för att garantera säkerheten för personal och maskiner; till exempel vid lastning och lossning av pallar. Multipla säkerhetsljusridåer med muting används ofta i denna tillämpning. Men även säkerhetsljusridåer med SPG-teknik (Smart Process Gating) patenterad av Leuze är lämpliga. Att använda versionen av säkerhetsljusridå med SPG innebär att färre mutingsensorer krävs. Detta sparar mycket utrymme och är en stor fördel vid trånga utrymmen.

Helautomatiskt materialflöde: Pålitligt och säkert.
Slutkunden Romina Mineralbrunnen, maskinbyggaren BEYER Maschinenbau och sensorexperten Leuze är alla överens: Pålitliga system och snabb kundservice är avgörande för att möta efterfrågan på mineralvatten, som är särskilt hög under sommarmånaderna. Ännu högre effektivitet och en glasflaskkapacitet på upp till 45 000 flaskor i timmen uppnås tack vare den moderna transporttekniken och det helt nya glasflasksystemet från BEYER Maschinenbau. Och inte minst - sensorsystemen från Leuze är avgörande eftersom ett helautomatiskt materialflöde endast är möjligt med pålitliga sensorsystem, och dessa måste vara exakta men också säkra.

Med mer än 50 års erfarenhet inom området sensorteknik har Leuze electronic blivit ett specialistföretag inom branschen. De huvudsakliga kunderna finns inom områdena: Förpacknings- och livsmedelsindustri, lagerautomatisering, fordonsindustri, maskintillverkning samt lab-automation. Produktprogrammet omfattas av sensorer för att känna av objekts närvaro eller att mäta avstånd till objektet, alternativt identifiera objekt via RFID-teknik eller streckkoder. Två av de mest växande produktområdena är bildbearbetning (Vision) samt produkter och tjänster för personsäkerhet vid maskiner. Leuze electronic grundades 1963 nära Stuttgart i Tyskland där huvudkontoret ligger än idag. Företaget har över 1200 medarbetare, på 24 platser i världen, som jobbar för att producera och leverera högsta kvalitet av produkter och tjänster samt ge råd och service till sina kunder. En stor del av personalen arbetar med innovativ produktutveckling så att Leuze electronic alltid skall ligga i framkant av teknologin. Varje dag strävar medarbetarna efter att leverera ”Smart Sensor Business” vilket innebär att gentemot kunderna; -Tänka enkelt – Dela erfarenheter – Erbjuda hög grad av närvaro samt Forma framtiden.

www.smart-sensor-business.com

Leuze electronic Scandinavia ApS
Bolkavägen 11C
76142 Norrtälje
Telefon: +46 (0) 140 222 00
Fax: +46 352 825 654
Leuze.se@leuze.com
www.leuze.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-26
De investerar för fler lasertimmarPremiär för MVS energi­lagringslösning på eCar Expo på Svenska MässanVetlanda får högteknologisk biltvätt med abonnemangBranschöverskridande storsatsning på spårbarhet för hållbar industriNya Alfa Laval PlusClean-rengöringsmunstyckeABS Wheels tilldelas utmärkelsen Årets Superföretag 2021Utsetts till Årets Super­företag
2021-11-25
Steglös tryck- och vakuumkontroll med IO-Link9 av 10 arkitekter blir nöjda med slutresultatet när de väljer byggnadsplåtFem myter kring snabb­laddning av elfordonÖver 5000 nya snabb­laddningspunkter till 2025Webers storsatsning – återvunnet material minimerar spillGARO lanserar IP65 kapslingarDATRON CNC-verktyg för bearbetning i många olika materialE.ON-bolaget Avacon beställer Gomeros kontrollutrustning SIPPI Uppsala blir spik till ark – vi flyttar!
2021-11-24
Det handlar om både bekvämlighet och lönsamhetSanco väljer en motpart som kan erbjuda allt inom tryckluft och kvävgasOCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodlingLär dig mer om nivåteknik Underhålls- och rengörings­kit för bästa prestanda och lång livslängdCM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
2021-11-23
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
2021-11-22
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
2021-11-19
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNode