SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Moelven utmanar innovatörer

Hitta en hållbar förpackning för träpaneler
I strävan mot att årligen sänka koldioxidutsläppen med fem procent är Moelven först i Sverige att söka en hållbar lösning genom ett internationellt hackathon-koncept. De uppmanar nu startup-bolag, företag, forskare och innovatörer att föreslå en klimatsmart förpackningslösning till sina interiörpaneler.

Moelven är ett av Nordens ledande träindustriföretag. Bland deras produkter finns bland annat träpaneler för inomhusbruk som återfinns hos flera av de stora byggbutikskedjorna i landet. Varje år säljs en miljon förpackningar innehållande dessa. Förpackningarna är tillverkade av fossilbaserad plast och är upp till 5,4 meter långa och 24,5 cm breda.

- Kan vi ersätta förpackningarna med ett hållbart material kan det hjälpa oss på vägen att nå Moelvens klimatmål. Vi har själva funderat på hur vi skulle kunna byta ut plasten utan att tumma på de egenskaper som behövs vid förvaring av panelerna, men har inte hittat någon bra lösning än, säger Tjalling Chaudron, produktutvecklare på Moelven Wood.

Söker andras lösningar
För att hitta en hållbar förpackningslösning välkomnar nu Moelven Wood företag, startup-bolag, innovatörer och forskare till ett samarbete.

- Vi vill hitta en hållbar lösning som kan uppfylla kraven på skydd, fuktreglering och visuell presentation som också är kostnadseffektiv och skalbar. Det behöver inte vara en färdig lösning som erbjuds, det kan vara en idé, ett material eller en produkt som vi tillsammans kan titta närmare på.

För att lyckas är Moelven Wood först i Sverige att, i samarbete med Paper Province, ta hjälp av BioBoosters. Det är ett internationellt koncept som utvecklas av nio företag från sju olika länder för att främja innovationskraften, skapa affärer och skynda på den hållbara utvecklingen.

Delta i lag
Den 25 september öppnar ansökan i samband med ett webbinarium för att beskriva utmaningen till innovationstävlingen.

- Alla som har idéer om en möjlig lösning borde söka till MoelvenHackathon. Det går bra att delta själv eller i lag. Lösningen som presenteras i ansökan behöver inte vara komplett. Tanken är att den ska utvecklas med stöd från Moelven Wood och mentorer med olika kompetens och erfarenhet, säger Per Myhrén, projektledare på Paper Province.

De lösningsförslag som bedöms ha potential kommer att väljas ut till en tvådagars workshop i form av ett Hackathon, 11-12 december. Lösningarna kommer att presenteras inför en jury från Moelven och Paper Province med fler.

För mer information om Moelven och utmaningen, kontakta:
Per Myhrén, Paper Province, 070-214 08 36, per.myhren@paperprovince.com
Tjalling Chaudron, Moelven Wood, 010-122 50 27, tjalling.chaudron@moelven.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-12-04
Biogasanläggningen i Karlskoga firar 10 år Utsläppsminskning med flera hundra tonInnovativ metod för framtidens avloppsreningImpact-bolagets succétjänst AI-expert till styrelsen för HusmanHagberg
2023-12-01
Kombinera styva och flexibla material Collision Sentry Multi-ZoneStålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023
2023-11-30
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
2023-11-29
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
2023-11-28
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!