SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Moelven utmanar innovatörer

Hitta en hållbar förpackning för träpaneler
I strävan mot att årligen sänka koldioxidutsläppen med fem procent är Moelven först i Sverige att söka en hållbar lösning genom ett internationellt hackathon-koncept. De uppmanar nu startup-bolag, företag, forskare och innovatörer att föreslå en klimatsmart förpackningslösning till sina interiörpaneler.

Moelven är ett av Nordens ledande träindustriföretag. Bland deras produkter finns bland annat träpaneler för inomhusbruk som återfinns hos flera av de stora byggbutikskedjorna i landet. Varje år säljs en miljon förpackningar innehållande dessa. Förpackningarna är tillverkade av fossilbaserad plast och är upp till 5,4 meter långa och 24,5 cm breda.

- Kan vi ersätta förpackningarna med ett hållbart material kan det hjälpa oss på vägen att nå Moelvens klimatmål. Vi har själva funderat på hur vi skulle kunna byta ut plasten utan att tumma på de egenskaper som behövs vid förvaring av panelerna, men har inte hittat någon bra lösning än, säger Tjalling Chaudron, produktutvecklare på Moelven Wood.

Söker andras lösningar
För att hitta en hållbar förpackningslösning välkomnar nu Moelven Wood företag, startup-bolag, innovatörer och forskare till ett samarbete.

- Vi vill hitta en hållbar lösning som kan uppfylla kraven på skydd, fuktreglering och visuell presentation som också är kostnadseffektiv och skalbar. Det behöver inte vara en färdig lösning som erbjuds, det kan vara en idé, ett material eller en produkt som vi tillsammans kan titta närmare på.

För att lyckas är Moelven Wood först i Sverige att, i samarbete med Paper Province, ta hjälp av BioBoosters. Det är ett internationellt koncept som utvecklas av nio företag från sju olika länder för att främja innovationskraften, skapa affärer och skynda på den hållbara utvecklingen.

Delta i lag
Den 25 september öppnar ansökan i samband med ett webbinarium för att beskriva utmaningen till innovationstävlingen.

- Alla som har idéer om en möjlig lösning borde söka till MoelvenHackathon. Det går bra att delta själv eller i lag. Lösningen som presenteras i ansökan behöver inte vara komplett. Tanken är att den ska utvecklas med stöd från Moelven Wood och mentorer med olika kompetens och erfarenhet, säger Per Myhrén, projektledare på Paper Province.

De lösningsförslag som bedöms ha potential kommer att väljas ut till en tvådagars workshop i form av ett Hackathon, 11-12 december. Lösningarna kommer att presenteras inför en jury från Moelven och Paper Province med fler.

För mer information om Moelven och utmaningen, kontakta:
Per Myhrén, Paper Province, 070-214 08 36, per.myhren@paperprovince.com
Tjalling Chaudron, Moelven Wood, 010-122 50 27, tjalling.chaudron@moelven.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-02
engcon tecknar strategiska avtal i JapanOKQ8 öppnar bilpool i AlingsåsMed rätt volym slår stansning allt
2024-07-01
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige