SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mosaiken växer som aldrig förr

Nordligaste producenten av marksten, plattor och murar
Mosaiken Hedesunda grundades redan 1956 av Ture Walldén och producerade då trädgårdsurnor i cement. Senare utvecklades företaget och startade tillverkningen av plattor, marksten och murar. Efter decennier som familjeföretag blev Mosaiken uppköpta på 90-talet och verksamheten i Hedesunda nedlagd. 2008 köpte sonsonen Erik Walldén, tillsammans med sin far Frank Walldén och dåvarande svåger Peter Fyhr tillbaka de gamla fastigheterna och startade ett nytt aktiebolag med samma namn. Norrlandsfonden har varit med sedan den första fabriken byggdes 2011-2012.

-1995 utbildade jag mig inom industriell ekonomi och hade planer på att ta över Mosaiken efter min far och farbror. Därför blev jag grymt besviken när företaget blev uppköpt och nedlagt, säger Erik Walldén, vd på Mosaiken.

Erik gick i stället vidare i yrkeslivet som anställd. 2008 jobbade han på Sandvik när planerna tillsammans med Frank och Peter började växa fram om att starta upp Mosaiken igen.

- Då var tanken att bara ha det som ett aktiebolag som handlade med marksten, men snart fick vi ingivelsen att återstarta hela verksamheten. Under 2011 och 2012 byggde Mosaiken en ny fabrik på ett industriområde i Hedesunda. Sedan dess är man igång med tillverkning av marksten, plattor och murar. Första säsongen omsatte företaget 7,2 miljoner kronor. 2021 hade omsättningen vuxit till 80 miljoner kronor.

– Framgången beror på att vi var välkomna på marknaden. Det är en ganska liten marknad med få, stora aktörer. Vår fördel är att vi är flexibla och mer lyhörda för kundernas behov. Sen är vi inte heller dyrast på marknaden.

I dagsläget är Mosaiken den nordligaste producenten av marksten, plattor och murar. Upptagningsområdet sträcker sig från Kiruna i norr till Småland i söder. På grund av produkternas vikt är det inte ekonomiskt gångbart att transportera varorna längre söderut än Småland.

– Norrlandsfonden och Almi företagspartner har tillsammans med vår bank varit med oss på resan under de senaste tio åren. Samarbetet med alla tre parter har varit väldigt positivt. Utan deras finansieringslösningar hade vi inte kunnat växa i den takt och omfattning som vi gjort. Norrlandsfonden har bland annat hjälpt till med säsongskrediter. Det har behövts medan vi byggt upp vår lageromsättning år för år. Säsongen startar i april och slutar i oktober och under de månaderna ska varor för en hel årsomsättning levereras.

När Mosaiken på 90-talet lades ner drabbade det inte bara Erik personligen. Med bara ett par tusen invånare var Mosaiken en stor arbetsgivare i Hedesunda.

-Det är inte roligt att arbeta för att bygga upp ett företag med anställda som vid en nedläggning sen plötsligt står utan jobb. Att vara en arbetsgivare på orten är helt klart en drivkraft för oss. Numera sysselsätter verksamheten ungefär 25 personer.

– Hedesunda har ett bra företagsklimat. Vi är flera företagare som har ett driv att växa och skapa arbetstillfällen. Och även för Mosaiken ser framtiden ljus ut. Vi har precis genomfört det vi kallar etapp tre, det vill säga att bygga fabrik nummer två här i Hedesunda. I vår planering finns även etapp fyra och fem. Där ingår att bygga två likadana fabriker längre söderut så att vi kan utöka vårt upptagningsområde söder om Småland på ett effektivt sätt så att vi blir rikstäckande.

-Mosaiken är ett mycket spännande företag med en fantastisk utveckling under de senaste åren på en marknad med stora aktörer. Mosaiken är dessutom en viktig arbetsgivare i Hedesunda och det känns väldigt bra att Norrlandsfonden får medverka till vidare utveckling av verksamheten, säger Johanna Ceder, Norrlandsfonden.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-09-16
Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
2022-09-15
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security AllianceBeijer Almas dotterbolag Lesjöfors expanderar Hainbuch utökar portföljen för snabbväxlingTrumhanterare för fotgängare Dubbla utmärkelser till NSK vid Toyotas prisutdelningPeab storsatsar på drift och underhållIranskkopplad hackergrupp i ny cyberattackvåg Bixia och BatteryLoop i nytt samarbeteBanbrytande ekvation kan ge vassare kvantdatorerIvanti utökar Neurons plattform Nu lanserar vi på Netigate textanalys! Skarta Energy & Tohmajärvi kommun inleder samarbete
2022-09-14
Framtidens antenn är härNyindustrialiseringen är i riskzonenModern elinstallation med ConradNu lanserar Processus sin nya hemsidaMissa inte Världssjöfartens dag 2022!Nu välkomnar vi Pappelina till Pretopia!Plastspecialist lanserar ny serie av återvunna materialNy certifierad partner till Bosch RexrothLLB Expo tillbaka Behöver du låna pengar till en fastighet
2022-09-13
Spara tid, pengar och klimatVälkommen till årets Framtidsvecka!SSG Fluiddagar arrangeras 26-27 oktoberDuni Group medverkar på ScanpackPressinbjudan Fastighets­Mässan Malmö 2022Pressinbjudan Elmässan SydNya funktioner i IVECO ON Easy WayBasefarm byter namnHållbara leveranser är en konkurrensfördel Lambertsson Logistics tecknar stor affär i västSOTI:s plattform växer Efterfrågar tydlighet kring digital transformation Bosch, Fein och Rothenberg lanserar batterialliansenUtmattning största problemet med videomöten
2022-09-12
Fler solceller och minskad elförbrukningRekordstart på Elmia Husvagn Husbil Swecons nye marknadschef David AlströmIndustritvättar till behållare från 30 till IBC 1000 literMolnexperten Cloudreach etablerar kontor i StockholmCirkulära material och flöden i fokusEn mer flexibel produktionPresenterar nästa generations battericellerVälkomnar Rederi AB Uman som ny medlemDetaljhandeln tror på digitala medarbetare
2022-09-09
Swecon tillbaka på Entreprenad LiveUppgradera er produktion Ett par räcker - Harting TW1STERFabeo ställer ut på Entreprenad Live!Möjlighet för Sverige att ta tätenNytt förtroende av företag inom Storskogen AB