Motordrifter – Reviderad standard - industritorget.se
ONSDAG 27 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Motordrifter – Reviderad standard

Helhetsgrepp på motordrifter sänker elförbrukningen inom industrin.
För att öka energieffektiviteten för elmotorer i kombination med varvtalsreglering och med hänsyn till vad motorn driver – pump, fläkt, transportband eller annat – räcker det inte att bara titta på motorn och dess egenskaper, om den inte är dimensionerad efter de krav som lasten ställer.

Sedan några år har det funnits överenskomna metoder för detta, i europeiska standarder som i Sverige fastställts som SS-EN 50598-1 och SS-EN 50598-2. De upphör att gälla 2020-04-07. Från och med det datumet gäller bara de nyare standarderna SS-EN 61800-9-1 och SS-EN 61800-9-2. De fastställdes i oktober 2017 och sedan dess har de båda standardparen gällt parallellt.

Trots det nya numret är det mer en fråga om en revision, än om nya standarder. De nya standarderna bygger på de gamla. Nummerbytet beror på, att de europeiska standarderna erbjudits till den internationella standardiseringsorganisationen IEC där man har en annan nummerserie. Efter behandlingen i IEC har de sedan också antagits som europeisk standard och alltså även fastställts som svensk standard av SEK Svensk Elstandard.

Standarderna visar hur man kan bestämma verkningsgraden för en elmotor tillsammans med startkopplare, utrustning för varvtalsreglering och last, t ex en pump. Sedan kan man med hjälp av ett systemperspektiv och en kombination av mätning och beräkning komma fram till hur man bestämmer den sammanlagda verkningsgraden. På det sättet ska man bättre kunna anpassa lasten och de olika delarna av motordriften till varandra och därmed öka systemets verkningsgrad.

Mer information om standardernas innehåll och syfte finns i de inledande avsnitten. Se preview på SS-EN 61800-9-1, Varvtalsstyrda elektriska drivsystem – Del 9-1: Ekodesign för elektriska drivsystem med startkopplare, kraftelektronik och tillhörande mekaniska last – Utarbetande av standarder för verkningsgrad hos elmotordriven utrustning med tillämpning av ett systemperspektiv och den semi-analytiska modellen.

Se preview på SS-EN 61800-9-2, Varvtalsstyrda elektriska drivsystem – Del 9-2: Ekodesign för elektriska drivsystem med startkopplare, kraftelektronik och tillhörande mekaniska last – Indikatorer för verkningsgrad hos elektriska drivsystem och startkopplare.

Jämfört med SS-EN 50598-1 kräver SS-EN 61800-9-1 bland annat att toleranserna anges i uppgifterna om förlusterna i lasten. Den innehåller också en informativ bilaga om förlustberäkning. Nytt i SS-EN 61800-9-2 är bland annat flödesscheman för bestämning av energieffektiviteten. Bilaga A om förluster är nu normativ och bilaga D om servotillämpningar har tagits bort. Dessutom finns nu en bilaga ZZ som kopplar standarden till EU-kommissionens förordning 640/2009/EG om ekodesign för elektriska motorer.

Standarderna i serien SS-EN 61800 (IEC 61800) har tagits fram i internationellt samarbete inom standardiseringsorganisationen IEC. De flesta standarder därifrån antas också som europeisk standard, EN, med samma innehåll i 33 länder. Genom den tekniska kommittén SEK TK 2 Elektriska maskiner i SEK Svensk Elstandard deltar svenska företag och högskolor i arbetet med standarder för elektriska motorer. Den som inte deltar, utan bara läser och använder standarderna, kan enkelt ha sitt standardbibliotek uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet. Läs mer om SEK e standard.

shop.elstandard.se/e-Standard/

Ingvar Eriksson
Ingenjör
Teknisk information – Elektriska bruksföremål
ingvar.eriksson@elstandard.se
08-444 14 16

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-19
Magnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i Esbo
Annonser