Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschen - industritorget.se
TISDAG 26 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschen

Ett brinnande engagemang och en stark tro på samverkan. Det är grunden när nätverket Stålakademin, en plattform för erfarenhetsutbyte mellan stålindustrin och den akademiska världen, nu bildas.
Svenska stålföretag är världsledande inom flera olika marknadsnischer, men den internationella konkurrensen är hård. Nyckelfaktorer för framgång är att ständigt ligga i framkant inom forskning och innovation och att skapa en god samverkan med akademin.

– Genom att samla alla adjungerade professorer som arbetar inom stålindustrin skapar vi en länk mellan företag och universitet. Det är en jättemöjlighet för hela branschen, säger Helena Malmqvist entusiastiskt efter en första inledande träff med deltagarna.

En adjungerad professor har sin arbetsplats både på ett universitet och ett företag. Merparten av arbetstiden är oftast förlagd till företaget där hon eller han arbetar med sin forskning och på lärosätet handleds ofta flera doktorander. Kombinationen har visat sig ha många fördelar.

– Att vara adjungerad professor tillför kompetens som vi måste ta till vara, fortsätter Helena. Vi kan identifiera behov i näringslivet och skapa frågeställningar som är relevanta för industrin, samtidigt som en får del av den senaste forskningen. En riktigt win-win för både företag och lärosäten.

Helena har lagt ner ett stort arbete på att identifiera adjungerade professorer inom stålindustrin. Hittills har hon funnit femton personer, men är övertygad om att det finns fler.

– Jag har haft samtal med flera av professorerna och upplever en fantastisk energi. Det känns som att ett forum för de här personerna är något som saknats inom branschen. Nätverket som vi nu vill etablera kommer att omfatta personer från hela landet och förhoppningsvis från många olika delar av industrin. Jag ser en enorm potential och den ska vi ta vara på, understryker Helena Malmqvist.

Helena berättar att hon på sikt vill nå alla som har en gemensam beröringspunkt inom den akademiska världen och stålindustrin. Förutom adjungerade professorer finns det industridoktorander och ex-jobbare som gör ett otroligt viktigt arbete. Därtill sitter många inom näringslivet i referensgrupper och styrelser vid olika lärosäten.

– Jag vill att vårt nätverk, som går under arbetsnamnet Stålakademin, ska göra skillnad. Det finns massor av intressanta och relevanta frågor som vi kan driva tillsammans. Genom att ta ett helhetsgrepp kan vi arbeta mer strukturerat och driva på utvecklingen inom branschen, säger Helena Malmqvist.

Helena ser framförallt tre områden där Stålakademin kan spela en viktig roll – erfarenhetsutbyte, informationsspridning och kunskapsdelning.

Genom erfarenhetsutbyte lär deltagarna av varandra hur de kan jobba effektivt med forskning i samverkan med universitet och högskolor. Med en god struktur skapas handlingsutrymme och legitimitet för forskningen och resultaten kan lättare synliggöras för organisationen. Det är även viktigt att arbetet lyfts på lärosäten så att studenter och doktorander ser att det är möjligt att både forska och jobba inom näringslivet.

– Genom att arbeta strukturerat finns det så mycket att vinna, både för lärosäten och näringsliv. Det blir ett arbete som skapar ringar på vattnet. Ju mer vi samarbetar desto mer kan vi uppnå, säger Helena Malmqvist.

Det andra området inom vilket nätverket kan spela en viktig roll är informationsspridning.

– Vi på Jernkontoret kan spela en stor och viktig roll genom att dela med oss av den kunskap vi har kring finansiering. Forskningsfinansiering är A och O. Inga pengar, ingen forskning. Vi vet vilken forskningsfinansiering som kan sökas, när utlysningarna för ansökningar sker och mycket mer. Den informationen vill vi dela med oss av också i detta forum, säger Helena Malmqvist.

Det tredje området är kunskapsdelning.

– Genom att diskutera relevanta ämnen skapar vi gemensamma utgångspunkter med syfte att stärka stålindustrin. Det är av stor vikt för alla parter att utbildning och forskning bedrivs inom områden som är viktiga för industrin. Det är helt enkelt en överlevnadsfråga. Har vi inte kompetensen så finns vi inte kvar, konstaterar Helena Malmqvist.

Helena berättar att det redan nu sker otroligt mycket bra på många företag inom stålindustrin. Hon betonar att nätverket ska synliggöra detta genom att lyfta fram de adjungerande professorerna som individer och visa vilken skillnad de gör.

– Det ger mig sådan otrolig energi att få vara med där de här frågorna diskuteras. Stålindustrin är en stor och viktig industri för Sverige och genom att arbeta strukturerat och lyfta goda exempel kan vi få god utväxling på det vi gör. Ju fler vi kan involvera desto starkare är vår röst, säger Helena Malmqvist.

På frågan om vad hon ser framför sig om fem år, svarar Helena att hon hoppas att nätverket blivit dubbelt så stort. Att de initiativ de tagit har gjort det enklare för adjungerade professorer, doktorander, ex-jobbare och företag att bedriva forskning. Och att nätverket har förmått driva på viktiga frågor och sett till att samverkansforskning finns representerad inom hela branschen och har finansiering. Kort och gott att nätverket Stålakademin blivit en naturlig och relevant del av stålindustrin.

Maja Boström
Kommunikationsdirektör
073 046 82 68
maja.bostrom@jernkontoret.se

Helena Malmqvist
Forskningschef
08 679 17 54
helena.malmqvist@jernkontoret.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-18
Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledareVehco byter namn till AddSecureMischa Moszkowicz ny marknadschef på XL-BYGGHär är årets Drömjobbare!Ingen extra kostnad att gå över till elfärjorSpecial-Elektronik förstärker sin position inom AV-teknik och utökar sin säljkår​Renault största elbilsmärket i aprilLindab lanserar TEKNOsim 6.0Gaser centrala i världens största polarexpedition
2020-05-12
Kompakt lösning för kantpressrobotiseringSträckfilmsmaskinen PallPack 2000F ökar plantskolans produktivitetProducera mer konkurrens­kraftigt med en CobotPrima Power presenterar Prima@HomeSwecons diplomerade servicetekniker gör kundupplevelsen ännu mer premiumFörsta vindkraftstornet i trä står klartParker lanserar IQAN-XC4x-expansionsmodulfamiljen för att utöka de hydrauliska maskinstyrningsfunktionernaUponor lanserar nytt värme- och kabelskyddsrör
Annonser