LÖRDAG 06 MARS 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nanoteknik för elektriska produkter och system

Den internationella standardiseringsorganisationen IEC har över sextio registrerade projekt inom nanoteknikområdet.
Redan 2006 startade det internationella arbetet med standarder för nanoteknik för elektrotekniska produkter och system. Den första standarden från IEC TC 113 kom 2009 och behandlade mätning av elektriska egenskaper hos nanorör. Efterhand har grafen kommit att spela en allt större roll i arbetet.

Grundat på erfarenheter från de första åren har IEC TC 113 strukturerats för att underlätta att nanoteknik införs och används i industrin. Arbetet är medvetet inriktat på att åstadkomma standarder och vägledningar som är utformade för att passa ihop med företagsstandarder som används för att stödja industrins kvalitetsledningssystem.

Mätning och produktblad

Flera projekt och färdiga publikationer ingår i serien IEC 62565 för standardiserade mallar för produktblad, där bland annat delar för nanorör och nanobläck är på gång. Dessa mallar innehåller alla egenskaper hos ett nanomaterial som kan vara av betydelse för kvaliteten hos nanobaserade komponenter.

I en annan omfattande serie, IEC 62607 , ges standardiserade metoder för att mäta och prova de egenskaper som tas upp i IEC 62565-serien. Bland de pågående projekten finns flera som handlar om grafenbaserade material. Även delar som behandlar nanobaserade solceller är på väg, liksom nanomaterial för elektrokemiska kondensatorer.

Nanotekniken är i snabb utveckling. Därför ges många av publikationerna från nanoteknikkommittén ut som tekniska specifikationer, TS. En TS är en sorts förstandard som fungerar som utgångspunkt för arbetet med en kommande "riktig" internationell standard.

IEC TC 113 har flera arbetsgrupper för olika delområden. De största områdena är tillförlitlighet, grafen, solceller och organisk elektronik, lysande nanomaterial, energilagring samt bedömning av egenskaper. Ordföranden kommer från Japan och sekretariatet är tyskt.

Internationellt samarbete

IEC TC 113 samarbetar med de europeiska forskningsprogrammen Graphene Flagship och EMPIR-GRACE. Eftersom det knappast finns några särskilt europeiska aspekter på området finns det ingen nanoteknikkommitté i den europeiska standardiseringsorganisationen CENELEC, utan bara ett bevakande "reporting secretariat" som hålls av den tyska medlemmen, DKE.

Såklart kan även svenska företag, organisationer, universitet och myndigheter vara med och bidra i arbetet med internationella standarder och specifikationer inom området. Det sker genom den svenska spegelkommittén SEK TK 113, Nanoteknik inom det elektrotekniska området. Den organiseras av SEK Svensk Elstandard, som är den svenska standardiseringsorganisationen inom el och elektronik och som sedan 1907 är den svenska medlemmen i IEC. Kontakta SEK Svensk Elstandard om du är intresserad, via mejl senc@elstandard.se eller på telefon 08-444 14 00.

Bland andra teknikområden där det pågår arbete med standarder inom IEC och SEK Svensk Elstandard märks solceller, tryckt elektronik och fiberoptik. Den som inte är med i arbetet, utan bara läser och använder standarderna, kan enkelt ha sitt standardbibliotek uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet. Läs mer om SEK e-Standard.

Henrik Lagerström
Civilingenjör
Teknisk information – Miljöhänsyn
henrik.lagerstrom@elstandard.se
08-444 14 19

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-22
Kingspan förvärvar: BAGA – Sveriges ledande aktör inom enskilt avloppHexagon effektiviserar reverse engineering från metrologi till tillverknings­bara delar med REcreateIntercut anställer ännu en serviceteknikerMikab i Långsele utvecklar sitt företag med 2 nya maskiner från Kramtec AB.Mallar överallt ger enklare elinstallationerRamax Mekaniska Verkstad AB har investerat i en ny bandsågautomat Höj- och sänkbart skrivbord – detta bör du tänka påNorskt universitet satsar på ny teknologi
2021-02-19
Orsa Järn växlar upp under Corona-tider!Förnämlig säkerhetsutmärkelse till Lesjöfors i KinaSCAs naturvårdsbränningar gör stor nytta – se filmenEpiroc etablerar regionalt logistikcenter i LuleåHüllert Maskin välkomnar Robbie till säljteametAhlsell förvärvar Eurolan (Solutioneurolan Europé AB)Välbesökt AI-event gav nya idéer till gruvbranschenSoftware as a Service är nyckeln till framtiden för laddning av elfordon Conscia blir AppDynamics Pioneer Partner och satsar på automatisk felsökning - AIOps
2021-02-18
Vem har ansvaret för att is och snö tas bort från taken?Coronapandemin driver upp värdet på begagnad elektronikScania 540 S vinner stort i jämförande testNy tjänst ökar material­återvinningen av gipsSchneider Electric lanserar en uppgradering av motorstarten TeSys U. Blåmusslor inspirerar nytt biobaserat limStarkt resultat för Luleå Hamn
2021-02-17
Nu lanserar MEKOM industrins minsta högprecision-slid – MSR 3 från tillverkaren PMCarlstad Machinetools säljer ytterliggare en Correa bäddfräs.Intressant & framgångsrikt samarbete med WTO.Aknes Mekaniska investerar i ny CMM-maskinSMC lanserar smarta lägesställare med SIL- och Ex-klassningAhlsells byggdivision går in i nordiskt samarbete med PeabRikard Wiedenborg ny Affärschef Service & Reservdelar för Swecon i SverigeReparationsstation för industriell användning hos ConradDefa lanserar användar­vänlig laddkabel för extrema klimatDynatrace lanserar Cloud Automation-modul till sin Software Intelligence-plattformLängre räckvidd med kraftfulla och tysta stamkvistare från STIHLNordisk turnaround ger fördelar under oförutsägbart Corona-år
2021-02-16
Liedholms fortsätter att investeraMelin & Carlsson förvärvar Tranåsföretaget Tubex ABFa-Tec satsar på PEMA Svetsautomation från IntercutEn guide till glidstyrningar för robottillämpningarFörflytta mer till mindre kostnad med uppdaterade EC250E och EC300E från VolvoKomponenter för transport­band: sortimentet utökasTOSIBOX® lanserar nya Lock 200-serienYIT förstärker inom stadsutveckling med SpacemakerNu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!
Annonser