TISDAG 18 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Norra Europas största centrallager byggs ut med klimatsmarta lösningar

Tack vare en ökad efterfrågan och siktet mot en större expansion, har varuhuskedjan Jula än en gång behövt bygga ut sitt centrallager.
Lagret har legat i Skara sedan 2005 och har under åren byggs ut flera gånger, men nu står den femte etappen klar. Till fasaden har man valt ytterväggar av Ytong lättbetong från Xella, ledande tillverkare av hållbara byggsystem – ett val som passar in i Julas vision om en klimatsmart och driftsnål anläggning.

Varuhuskedjan Jula säljer produkter till villaägare, hemmafixare, lantbrukare och hantverkare, och har 110 butiker fördelade över tre länder: Sverige, Norge och Polen. Nu bygger de ut sitt centrallager för femte gången, för att möta efterfrågan och skapa plats nog för att klara av en kraftig expansion av såväl Julas butiksförsäljning som e-handel.

Den senaste utbyggnaden betyder att Julas centrallager nu är störst i norra Europa, med en totalyta på totalt 175 000 kvm och med 300 000 pallplatser. PEAB har varit involverad som totalentreprenör i samtliga etapper, och för Jula var det viktigt att de tillsammans med PEAB kunde hitta välfungerande lösningar som matchar deras hållbarhetsvision. Därför föll valet på ytterväggar från Xella, tillverkade av det hållbara konstruktionsmaterialet Ytong lättbetong.

Hållbarhetstänk från första spadtag

För Jula har hållbarhet alltid varit viktigt. Genom åren har de ägnat mycket tid på att förbättra processer och produkter, samt att bygga butiker och lager på ett klimatsmart sätt. Lennart Karlsson, VD på Jula Logistics, berättar:

- Vi försöker alltid att hitta klimatsmarta lösningar, från vår förbrukning till vår byggnation. Vi har därför köpt betong från en närliggande betongfabrik för att reducera transportutsläppen, vi förbereder öppnandet av vår egen solcellsanläggning och har även satsat på LED-belysning för en driftsnål anläggning. Sen vill vi så klart bygga med hållbara material, och därför passar Xellas lättbetongselement in perfekt.

Han kompletteras av Fredrik Gustafsson, arbetschef hos PEAB:

- Lättbetongväggarna från Xella valdes redan vid första etappen, och man byter inte konstruktionsmaterial mitt i bygget. Därför valdes det även den här gången, och vi vet ju att det har fungerat bra hela tiden. Vi är nöjda med monteringen som Orren Entreprenad har stått för, och allting ser riktigt bra ut nu när lagret står klart.

En ljus framtid

Alla 15000 produkter som försörjer Julas butiker i Sverige, Norge och Polen styrs ifrån centrallagret i Skara. Därför valde man att fortsätta på samma framgångsrika spår och bygga med bra material även i etapp nummer 5. Det för att skapa ett effektivt, säkert och optimerat lagerutrymme. Lennart Karlsson avslutar:

- Vi expanderar väldigt hastigt och satsar på att öppna många nya butiker i alla tre länder framöver. Dessutom ser vi en stor ökning i vår e-handel, som vi startade på nytt 2017. Sedan dess har den bara växt och växt, och för att möta de kraven måste vi därför sätta in nya initiativ hela tiden. Så tillväxt är definitivt en drivkraft för oss, och då centrallagret spelar en så pass stor roll i att få allting i vår logistik att flyta på bra så var det viktigt att vi valde rätt lösningar genom hela processen. Vi är jättenöjda med resultatet efter den här femte etappen och ser ljust på tiden som kommer.

För ytterligare information, kontakta:
Fredrik Johansson | CEO Scandinavia, Xella Sverige AB
T +46 734 22 69 73 | E-mail: fredrik.johansson@xella.com

För ytterligare bildmaterial och koordinering av intervjuer, vänligen kontakta:
Evelina Sandberg | Kommunikationskonsulent, Perfekta PR
T +45 20802637 | E-mail: evelina@perfektapr.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-05-06
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
2021-05-05
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
2021-05-04
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
2021-05-03
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
2021-04-30
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
2021-04-29
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar
2021-04-28
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Annonser