TORSDAG 25 FEBRUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Norskt universitet satsar på ny teknologi

Additive Manufacturing i kombination med fräsning!
Norska UiT, Norges arktiska universitet i Narvik, har investerat i världens största pulverbädds 3D-printer, en Matsuura LUMEX Avance-60 som är en en hybrid av metall 3D-printer och höghastighetsfräsmaskin.

Vid UiT i Narvik samarbetar forskare med norsk industri för att sprida kunskap om de stora möjligheter som finns för 3D-printning i metall.

En industriell revolution

Vi kanske ska ta det mest begripliga först; Om du behöver skriva ut ett motorblock i metall så gör den här maskinen det åt dig, den kan till och med skriva ut metalldelar upp till 1300 kilo i storlekar upp till ett motorblock för en bil, säger Øyvind Søraas, laboratoriechef vid Institutionen för industriell teknik.

- Det här är helt enkelt en teknisk utveckling som bidrar till en industriell revolution där automatisering och avancerad produktion verkligen tar sin plats, påpekar avdelningschef Wei Deng Solvang.

- Samtidigt är detta teknik som i framtiden kommer att bidra till att produktutvecklingen sker på ett nytt sätt och där komponenter tillverkas annorlunda än idag, säger docent Jan-Arne Pettersen. Materialförbrukningen kommer att minimeras och produkter kan också göras starkare i förhållande till storlek. På lång sikt finns det hållbarhetstänk i denna teknik genom minskning av både energi- och materialförbrukning i produktionen, vilket naturligtvis är viktigt ur ett miljöperspektiv, säger han.

Samtidigt som en detalj byggs upp i metallpulver och smälts samman med en laser - själva printprocessen - kan maskinen utföra bearbetning av detaljen. Noggrannheten för det som produceras i printern kan jämföras med en fräsmaskin med mycket hög precision. Dessutom är det möjligt att bearbeta invändiga håligheter i det som produceras och på ett sätt som är helt omöjligt att uppnå med exempelvis en fräsmaskin.

Dags att tänka om?

Den globala pandemin har bidragit till att stora aktörer i norra Norge nu ännu en gång utvärderar riskläget för leverans av kritiska komponenter. Bland dessa finns bl.a Equinor och den norska Försvarsmakten som är helt beroende av att leverans av delar fungerar i en krissituation. För att säkra leveranser i en krissituation överväger de nu att 3D-printa nödvändig utrustning .

Equinor har tidigare gått ut med information om att de kommer att fokusera på 3D-utskrift när driften av Johan Castberg-fältet i Barentshav startar upp. Målet är att minska lagret av extrautrustning med 25%. Med 3D-printning av utrusting och delar är det istället möjligt att printa material när behov uppstår.

På UiT Norges arktiska universitets campus i Narvik samarbetar nu forskargruppen «Intelligent Manufacturing and Logistics» med industrin för att titta på framtida produktionslösningar för 3D-utskrift.

- Vi har etablerat partnerskap med produktionsföretag som vi anser vara potentiellt stora kunder av våra tjänster. Vår uppgift i detta sammanhang är att hjälpa verkstadsindustrin att få kunskap om de möjligheter som metallskrivarteknik ger, hur man använder den och dessutom identifiera kundernas behov och betalningsvilja, säger professor Wei Deng Solvang. Hon leder forskargruppen vid Institutionen för industriell teknik vid fakulteten för teknikvetenskap och teknik, UiT i Narvik.

Teknikcentret i Narvik startade med 3D-utskrift av plast redan 1992. Sedan dess har denna avdelning på universitetet investerat i både modern utrustning och kontinuerlig kompetensuppbyggnad inom området. Idag har avdelningen ett antal olika typer av 3D-skrivare som tillverkar delar av plastbaserade material.

Men utvecklingen av teknik inom 3D-utskrift tog verkligen fart i början av 2000-talet. Under de senaste tio åren har 3D-utskrift blivit en allmänt accepterad produktionsmetod i tekniska miljöer. Samtidigt är metoden fortfarande relativt okänd för norska produktionsföretag, vilket ledde till att UiT tog ett offensivt beslut 2019.

- Vid Institutionen för industriell teknik har vi lång erfarenhet av att bidra till tekniköverföring till verkstadsindustrin. År 2019 beslutade vår avdelning därför att stärka vår expertis inom 3D-utskrift av metall, säger Solvang.
Institutet investerade sedan i två maskiner:

- "Metal X" från amerikanska MarkeForged använder produktionstekniken (ADAM) Atomic Diffusion Manufacturing.
- "LUMEX Avance -60 Hybrid" från japanska Matsuura använder så kallad Selective Laser Melting technology (SLM) tillsammans med en inbyggd 3-axlig fräsmaskin. Avance -60 är överlägset världens största "serieproducerade" SLM-hybridmaskin.

De två teknikerna - och maskinerna - är mycket olika.

"Metal X" har en konstruktionsvolym på 250x250x250 mm, men begränsningen ligger särskilt i sintringsugnen, som är en rund sintringskammare med en diameter på 141 mm och en längd på 305 mm. Fördelarna med maskinen är att den är enkel att använda, den är mycket snabb att byta från en metall till en annan och det ger ett bra resultat för färdiga delar.

"LUMEX Avance-60 Hybrid" är en mycket avancerad maskin, men med en grundlig utbildning från leverantören kan användaren påbörja produktion i maskinen relativt snabbt. Maskinen har en byggvolym på (x, y och z-axeln) 600 x 600 x 500 mm, och en 3-axlig fräsmaskin med spindelhastighet upp till 45.000 varv / min är integrerad.

- Det unika med maskinen är dess förmåga att skriva ut och samtidigt bearbeta delarna i byggprocessen, påpekar Solvang.

Konstruktionen gör det möjligt att bearbeta invändiga ytor i ett föremål med stor noggrannhet för bearbetade delar ner till + - 0,001 mm.

Maskinen kan producera delar upp till 1300 kg. Den stora konstruktionsvolymen gör det dock dyrt att fylla maskinen med metallpulver. UiT fick därför ta ställning till vilken metall de ville använda.

- Vi valde att använda rostfri 630-kvalitet (17-4PH). Det är en materialkvalitet som är mycket lämplig i frätande miljöer, samtidigt som den har mycket goda mekaniska egenskaper. Stålkvaliteten används ofta i produktionen av produkter inom offshore- och jordbruksindustrin, påpekar Solvang.

Ett kilo metallpulver kostar knappt 2000 norska kronor. Att fylla byggkammaren uppgår således till minst 2,6 miljoner norska kronor.

- Som alla i den här branschen hoppas vi uppenbarligen att kostnaderna för produktion av metallpulver kommer att minskas med tiden, säger Solvang.

- De materialprover som har producerats visar att 3D-printande detaljer uppnår samma brottgräns som om materialet hade levererats från ett stålverk, säger Solvang, som också säger att bearbetningsenheten fungerar utmärkt.

För at få maximal hårdhet rekommenderar Matsuura metallpulvret Matsuura Maraging II som uppnår en hårdhet på HRC 36±1 direkt efter printning men kan komma upp till HRC 53±1 efter upphettning i 485 grader i 3 timmar.

Bearbetning i "Avance-60" tar relativt lång tid. Fräsverktygets maximala storlek är Ø10 mm, men verktyg under Ø1 mm används normalt. Därför måste man vara selektiv för vilka ytor som ska bearbetas under utskrift och vilka ytor som ska bearbetas efter utskrift.

Laboratoriet har även en 5-axlig fräsmaskin som används när större ytor behöver bearbetas efter 3D-printning. Alla referensytor är frästa i «Avance-60», vilket bidrar till enkel och exakt fastspänning i den 5-axliga fräsmaskinen.

Svenska Masentia AB (www.masentia.se ) som är återförsäljare av maskiner från japanska Matsuura bidrog till att LUMEX Avance-60 Hybrid-maskinen installerades vid UiT i Narvik i januari 2020. Därefter genomgick de anställda på universitetet en utbildning på drygt tre veckor - innan coronapandemin slog till och UiT Norges arktiska universitet fick stänga som andra utbildningsinstitutioner i Norge. Först i augusti öppnade universitetet sina dörrar igen och den interna utbildningen och testningen av maskinen kunde fortsätta. Resultaten har hittills varit mycket positiva.

Vi är mycket nöjda med leveransen och uppföljningen, personalen från Matsuura och Masentia har varit serviceinriktade och hjälpsamma och de har en mycket hög kompetens som vi drar nytta av.


Kontaktinformation
Postadress
Västbo­vägen 56 B
33153 Värnamo
Besöksadress
Västbo­vägen 56b
33153 VÄRNAMO
Region
Värnamo
Jönköpings län
Sverige
Orgnr:
556539-3542
Grundat: 1994
Anställda: 25
Hos oss får du alltid lite mer!
Vi erbjuder allt ifrån lasermaskiner till nyckelfärdiga helhetslösningar med integrerad automation. Rätt maskinutrustning i kombination med avancerad CAD-lösning ger dig konkurrensfördelar i form av ökad produktivitet och högsta kvalitet. Vi på Masentia fokuserar på kunskap och professionell service eftersom det ger dig största utbytet vid val av maskin. Maskiner är det roligaste vi vet – eftersom vi vet vad de kan göra för dig!

Masentia är en nordisk verksamhet med försäljning och support av maskiner till verkstadsindustrin i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Med ca 75 medarbetare har vi den kompetens och organisation som krävs för att maximera verkstadsindustrins konkurrenskraft och lönsamhet.

Masentia - Din maskinpartner 110%...

Agenturer

CAMTEK, Tyskland (Generalagent)
PEPS CAD/CAM Programmeringsutrustning
CARNAGHI PIETRO, Italien (Generalagent)
Vertikala svarvar, Portalfräsmaskiner
COHERENT, Sverige (Generalagent)
Laserteknik och metall 3D-skrivare
E.KO IONISER®, Tyskland (Generalagent)
Avjoniseringsteknologi för trådgnistar - Billigare, mindre miljöpåverkan, 10 gånger längre driftstid
GEIBEL & HOTZ, Tyskland, Sverige (Generalagent)
Planslipmaskiner
GF MACHINING SOLUTIONS, Schweiz (Generalagent)
Tråd- och sänk- och hålgnistmaskiner (tidigare AGIE och CHARMILLES) 3- och 5-axliga vertikala fleroperationsmaskiner, höghastighetsfräsmaskiner mm (tidigare MIKRON)
HELLER, Tyskland (Generalagent)
Horisontella fleroperationsmaskiner, FMS-anläggningar, Transferliner, Bearbetningsmaskiner för vev- och kamaxlar
MATSUURA, Japan (Generalagent)
Fleroperationsmaskiner, hybrider av 3D-skrivare och höghastighetsfräsmaskiner
PIETRO CARNAGHI, Italien (Generalagent)
Vertikala svarvar, portalsfräsmaskiner - THINK BIG!
UNISIGN, Nederländerna (Generalagent)
Vertikala fleroperationssvarvar, portalfräsmaskiner, karusellsvarvar
WFL, Österrike (Generalagent)
Fleroperationssvarvar
Zimmermann, Tyskland (Generalagent)
5-axliga portalfräsmaskiner

Vill du arbeta hos Masentia AB?

Företaget har för tillfället 2 platsannonser: Lager- och reservdelskoordinatorServicetekniker SKÄRANDE BEARBETNING

Kontakter

Carola Fransson
Sales and Marketing Coordinator
0370-37 84 04
Olof Karlsson
Area Sales Manager
070-348 99 48
Helena Wernersson
Sales Coordinator
0370-37 84 14
Andreas Östberg
Country Manager
070-3489954

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?Arkitekt får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska prisAbetong nyanställer i Falkenberg – rekordår följs upp med ytterligare satsning2020: Ett framgångsrikt år av tillväxt för arvalInbjudan till lanserings­evenemangNCC och Svenskt Vatten föreslår insatser för att modernisera Sveriges VA-system
2021-02-12
Repay Mitt AB i Köping expanderar med större lagerytor!Från transparent återvunnen ädelmetall till den finaste produkten för teknisk, industriell eller kemisk tillämpning.  Ny produktkatalog med spännande nyheter!Fulspola inte!Doosan och Hyundai Construction får samma ägareChefer tror att 5G kommer hjälpa den ekonomiska återhämtningen från COVID-19-pandeminDe okända skälen till att molnet tar över och konsekvenserna av detIvanti utser Erik Randles till ny global kanalchef SAS Institutes hackathons ska bidra till innovationer över hela världen – det startade i Norden för fyra år sedanKärleksfälgar till alla hjärtans dagHydroscand utökar sorti­mentet av spiralsugslangMECA+ i Östersund är nu en Godkänd BilverkstadKallt och torrt väder ger höga elpriserCroisette fortsätter växa inom Digital FörvaltningPonsse AB öppnar servicecenter i Uddevalla
2021-02-11
Vakuumpumpar för pneumatisktransportPOWERTEX lastsurrning – fri från Cr6+AFF/AM/AMD/AMK – Ledningsfilter i enlighet med ISO8573OLA driftsätter robot- och automationslösningar från ABB vid megafabriken för elmopeder i IndienRekordår för Combitech med kraftigt ökat resultatSå här övervinner du svårigheterna med pulverblandningLFV och Vattenfall i samarbete om den fossilfria flygplatsenFramgångar för Ouman AB trots ovanligt år: Utökad kundstock med 25 procent Veeam växte med 22 procent under 2020 då efterfrågan på moderna lösningar för dataskydd ökade bland företag av alla storlekar
2021-02-10
Cell Impact utökar maskinparken med avancerat matningssystemVi säkrar transporter och batterilivslängd i Sesam 800 sändarnaFörsta kunderna att beställa Volvos eldrivna kompaktmaskiner på bauma 2019 får sin leveransSCA deltar i stor satsning på autonom skogsföryngringNy simulator för bromssträcka förbättrar säkerheten och minskar nödvändigt robotutrymme med upp till 25 procentDynabook ansluter sig till IGEL ready-programmet som teknikpartner för klintenheterValeo förbinder sig att uppnå koldioxidneutralitet 2050Trenderna som påverkar företagen under 2021Solör satsar i Nora och levererar fossilfri fjärrvärmeSCA stänger pappersmaskinStorskogen förvärvar Strigo ABNorvatek Invest byter namn till Uniwater AB
2021-02-09
Bergen Kommun väljer Nilex för sin ärendehanteringIntercut öppnar servicekontor i Eskilstuna.Allt som behövs för en enkel automatiserad pick-and-place-maskinRepay expanderarBåde trådgnist och fräsmaskin till Lideco i DalstorpSignicat och Mambu inleder samarbete för att digitalisera tjänster för identitetshanteringKinnarps i spännande samarbete med Beckmans DesignhögskolaByggmax expanderar – sex nya butikslägen klara i SverigeNu spetsas spillvärmen fossilfritt även i LindesbergRamirent lanserar Säkrare lyft enligt ISO-standardAddMobile inleder samarbete med Lyft & Byggmaskiner ABColliers får i uppdrag att agera rådgivare åt LogicorSigma Technology storsatsar i Stockholm inom Digitalisering och Cloud
2021-02-08
Snart lanserar Iscar nya produkter för att möta utmaningarna i dagens trenderMiljövänliga mobilskal av hampa
Annonser