NSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningar - industritorget.se
LÖRDAG 30 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

NSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningar

Mats Norberg och projektledare Eva Miltorp vid en grop där man ser hur den gamla ledningen infordrats med formpressad pe-lednining (blå). Metoden innebär att hela gatan i bakgrunden inte behövt grävas upp och där trafiken har kunnat rulla på.
Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) använder sedan många år schaktfri ledningsdragning när det är fördelaktigt. Tekniken utvecklas hela tiden och det gäller att hålla sig ajour och att överväga schaktfri metod tidigt i varje projekt.

–Sammanfattningsvis kan man säga att vi framför allt använder schaktfria metoder där det är hög trafikbelastning, alltså när trafiksituationen är komplicerad, vid hög föroreningsgrad i marken och för överföringsledningar på längre sträckor, både ledningar för färskvatten och avloppsvatten, säger Mats Norberg, Gruppchef Projekt vid NSVA med huvudkontor i Helsingborg.

Schaktfri ledningsdragning innebär att byte och renovering av ledningar i marken kan göras utan att trafiken och tredje man störs i onödan, att byggtiderna förkortas och att ekonomin och miljön gynnas. Man slipper kostnader för schaktning och spontning och slipper även återställande av asfalt, stensättningar, gräsmattor och planteringar. Arbetena utförs ”från sidan” i förekommande fall från klart definierade och begränsade schakt.

–Miljön är en viktig parameter som kan få oss att välja schaktfritt även om det är något dyrare än konventionell schaktning. Dels med tanke på vad entreprenadmaskinerna påverkar men även vad bilköer släpper ut.

Det finns en lång rad schaktfria tekniker vid nyförläggning av VA-ledningar. Styrd borrning och rörtryckning är några när det gäller rördragning i jordmaterial, men det finns också schaktfria borrmetoder för bergmaterial.

–Styrd borrning använder vi gärna under till exempel motorvägar, vattendrag och stenmurar.

NSVA nyttjar flera av teknikerna beroende på förhållandena i respektive projekt.

–Det gäller att tidigt utreda ordentligt vilken metod för ledningsdragning som är bäst, säger Mats Norberg, som påpekar att det faktiskt finns tillfällen då schaktmetoder är att föredra och rent av står sig vid en ekonomisk jämförelse. Till exempel när det gäller en del trycksatta ledningar.

Just nu genomför NSVA ett projekt i Gasverksgatan i centrala Helsingborg. Det är framför allt dricksvattenledningen från 1947 som byts ut respektive renoveras. I det här arbetet används schaktfria metoder, bland annat relining av en gammal vattenledning av gjutjärn. Det sker genom att ett antal punktschakter görs längs den 700 meter långa gatan så att man ska kunna komma ner till ledningarna, men att man slipper gräva upp hela gatans sträckning. Också en del av spillvattenledningen relinas.

Arbetena förflyttar sig efter hand längs gatan och fyra till fem punktschakter tas upp åt gången. Efter hand tas nya schakter upp och andra återfylls för att störningarna ska bli så små som möjligt.

NSVA bildades 2009 av de skånska kommunerna Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona, Svalöv och Åstorp. Sedan årsskiftet 2020 är även Perstorps kommun delägare. Bolaget sköter medlemskommunernas VA-verksamhet, vatten och avlopp.

Varje kommun bildar ett eget VA-kollektiv och står för sina respektive kostnader för exempelvis ledningsnät, anläggningar, investeringar och kundfakturering. Det innebär att VA-taxan är olika i kommunerna.

www.dagensinfrastruktur.se/
www.nsva.se/

Jan Åström
Chefredaktör / Projektledning
jan.astrom@storkom.se
0704809715

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-25
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Annonser