LÖRDAG 14 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nu blir Piteås lokaltrafik 100 procent fossilfri

Res hållbart med bussen! År 2021 blir Piteås lokaltrafik fri från fossila utsläpp.
Från och med 1 juli 2021 kommer Piteås lokaltrafik att trafikeras av elbussar. Det framgår i det tioåriga kollektivtrafikavtal som Piteå kommun tecknat med trafikbolaget Nobina. Piteå blir därmed den första kommunen i Norrbotten – möjligen hela Norrland – som trafikerar sin tätortstrafik med 100 procent elbussar.

Piteå kommun jobbar mot målet att vara helt fria från fossila utsläpp år 2030. Det nya avtalet med Nobina som sträcker sig över tio år är ett stort steg i den riktningen.

- Det känns jättebra att få klart ett avtal med elbussar fullt ut. Nobina är ett stort företag med gedigen kompetens inom kollektivtrafik och har stor erfarenhet av trafik med elbussar. Det känns tryggt och vi ser fram emot ett gott samarbete, säger Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande.
I och med avtalet etablerar sig trafikoperatören Nobina i Norrbotten. De har även tecknat avtal med Länstrafiken för tre av deras stomlinjer med trafikstart december 2020.

- Genom det förtroende vi fått av Piteå kommun och Länstrafiken i Norrbotten är vi mycket stolta och glada över att återigen vara verksamma i Norrbotten. Med gemensam kunskap kan vi driva både teknik- och resandeutveckling, och med detta bidra till att kollektivtrafiken blir ett ännu mer naturligt och attraktivt resval, säger Henrik Dagnäs, vd på Nobina Sverige.

I samband med trafikstarterna så hälsas resenärerna välkomna ombord på 25 nya bussar anpassade för regionens behov och för en bekvämare, tystare och mer hållbar resa. Upphandling och samtliga fordon följer branschens gemensamma standard för bussar i Norden, Bus Nordic, i syfte att skapa en mer hållbar, kostnadseffektiv och attraktiv kollektivtrafik. Det läggs också stor vikt i standarden på att kollektivtrafiken ska vara tillgänglig för alla, oavsett eventuella funktionsvariationer.

Bus Nordic är ett samarbete mellan nationella branschorganisationer för kollektivtrafik i de nordiska länderna. Det övergripande målet för denna samverkan är att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel och antalet resande.

Piteå kommun har länge jobbat för utökad kollektivtrafik i Piteå kommun. I det nya avtalet är en ökning av trafikmängden tydlig.

- Det kommer att bli enklare för piteborna att välja bussen för sina resor i tätorten. Konkret handlar det om ökad turtäthet och även viss anpassning av linjesträckningar, säger Martin Lindberg, enhetschef trafik och projekt.

- Det finns så många fördelar med bussen redan idag – säkerhet och ekonomi för individen och minskat buller och mindre trängsel i stan. Dessutom bidrar detta till en hållbar framtid med ett minskat klimatavtryck, konstaterar Helena Stenberg.

Elbussar börjar rulla på Piteås gator och vägar 1 juli 2021, det år Piteå fyller 400 år. Som en inriktning i jubileumsåret är just satsningar som tar sikte på en hållbar framtid och som bidrar till ett smartare och attraktivare Piteå.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande, PIteå kommun tel. 0911-69 69 01
Martin Lindberg, enhetschef Trafik och projekt, tel 0911-69 71 57
David Erixon, kommunikationschef Nobina, 072 96 70 284

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser