Nu slår vi hål på gamla myter och bygger mer i trä - industritorget.se
MÅNDAG 30 NOVEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nu slår vi hål på gamla myter och bygger mer i trä

Är det dyrare att bygga med trä jämfört med andra konstruktionsmaterial? Som med allt annat beror det på hur man räknar men det enkla svaret är nej. På sikt är trä en riktigt bra affär, för miljön och inte minst för ekonomin.
I Sverige är det inte ovanligt med sport-, evenemangshallar och lagerlokaler i limträ. Men det byggs fortfarande väldigt mycket med betong, stål och plåt. Endast cirka tio procent av alla nya flervåningshus är av trä. Siffran borde vara avsevärt högre. Trä är enkelt att hantera, har tydliga miljöfördelar och är också ett klokt val för de som bryr sig om siffrorna på sista raden. Och vem gör inte det?

Krossa myten – kolla fakta
Låt oss börja med att slå hål på en vanlig missuppfattning. Det finns ingen tydlig kostnadsskillnad mellan KL- och limträ och andra konstruktionsmaterial. Att limträ skulle vara dyrare är en myt som antagligen beror på att det räknats på varje ingående del i projektet istället för på totalen.

Men den låga andelen träbyggnationer handlar också om en förarglig vi-gör-som-vi-brukar-mentalitet. I trögrörliga organisationer och företag finns en tendens att välja de mest bekanta konstruktionsmaterialen. Och eftersom det byggs mest i betong, stål och plåt idag, gynnas de materialen framför det kostnadseffektiva träet.

Ett bonus malus-system för byggande
Ett bonus malus-system för byggande, precis som det finns för bilar, skulle vara ett effektivt motdrag mot slentriantänkandet. Det skulle betyda högre kostnader för de som bygger klimatpåfrestande och lägre för de som bygger klimatsmart. Systemet skulle vara ett incitament för att använda sig av de mest hållbara konstruktionsmaterialen och lösningarna och i slutändan gynna både miljön och den kostnadsmedvetna byggaren.

Som det är idag är trä dessutom missgynnat i och med att man ofta betalar för bruttoarean (BTA) när man anskaffar en byggrätt. Men med trähus går det ju inte att få ut samma bo- eller uthyrningsyta som i betonghus eftersom väggarna blir tjockare. Med ett bonus malus-system skulle den här obalansen suddas ut.

Trä vinner i längden
Får vi då igång ett mer klimatsmart byggande om vi lyckas ändra gamla vanemönster och får politiska styrmedel på plats? Antagligen, men det finns fler faktorer att beakta. En högre medvetenhet om vad som genererar projektkostnader måste också till. Talesättet ”tid är pengar” må vara slitet, men det gäller än. Och det borde gynna trä. Trä är enkelt att hantera och bearbeta, något som genererar kortare byggtider, bättre logistik, mindre transporter och lägre monteringskostnader.

Det är till exempel smidigare att göra genomföringar i träprojekt jämfört med betongprojekt eftersom man slipper armering och kan använda lättare handverktyg. Du får också en ökad flexibilitet som gör det enklare att flytta väggar och förändra planlösningen. Det är särskilt värdefullt om man ska förvalta lokaler och behöver anpassa dem till nya behov eller hyresgäster. Dessutom kan träbyggnader renoveras och underhållas mer kostnadseffektivt än stål- eller betongbyggnader.

Om vi menar allvar med vår strävan mot ett mer hållbart samhälle måste det klimatsmarta träbyggandet få upp farten. Och för att byggsektorn inte ska tappa förtroendekapital måste den visa att den faktiskt bryr sig om vilka avtryck den lämnar efter sig och inte förledas av kortsiktiga lösningar.

Hur och vad vi bygger med i framtiden är avgörande. Eftersom mer trä i byggnader inte bara är bra för miljön utan också för slutkalkylen, undrar jag helt enkelt – varför byggs det inte mer i detta smarta material?

/Johan Fröbel, chef teknik och distribution, Svenskt Trä

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-17
PUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagSå ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemmaDynabook lanserar portégé x30w-j – världens lättaste evo-certifierade 13-tums hybriddator med 11:e generationens intel-processor​
2020-11-06
Stranda AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE från Mekana Maskin AB.Flexibla kylvätskeslangar hos ElesaAssemblin är märkesoberoende och säljer även nya elmotorer av önskat fabrikat. Tvåhandsdon med extra funktioner - S-2HAND-OAX00676 Snabb montering utan verktygBAGAs styrelseordförande är Blekinges kandidat till GuldklubbanLK Systems levererar till SkiStar Lodge Hundfjället, Sälen
Annonser