SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nutanix underlättar för kunder som kör på Amazon

Nu går det att välja fritt var serverkluster med Nutanix lösning ska köras, i eget datacenter, på Amazons moln eller på båda. Last kan flyttas under drift. Nutanix Joel Lindberg berättar att licenser kan utnyttjas fritt på olika typer av infrastruktur.
Nutanix som är en ledande aktör inom molnlösningar för företag tar ytterligare ett steg med ett samarbete med Amazon Web Services. Nyligen gjordes Nutanix Clusters tillgängliga på Amazons molnplattform. Närmare bestämt på instanser av typen ”bare metal” på Amazons Elastic Compute Cloud (EC2). Alltså på ”rena” servrar som görs tillgängliga i molnet.

Det här innebär enkelt uttryckt att det blir enklare att bygga IT-miljöer som körs både på ett privat moln i ett lokalt datacenter och på en publik molnplattform, det som kallas hybridmoln.
Skälen att bygga hybridmoln är flera, de främsta torde vara flexibilitet och skalbarhet, vilket ofta är två sätt att uttrycka samma sak. Men flexibilitet innebär inte bara möjligheter att hantera ökad och minskad belastning. Det handlar också om att kunna fördela olika IT-uppgifter på olika typer av infrastruktur, av både tekniska och kostnadsmässiga skäl.

– Det här innebär en och samma upplevelse oberoende av var driften körs, det ser likadant ut, förklarar Joel Lindberg, teknikchef på Nutanix i Sverige.
I de flesta fall kör företag flera kluster, alltså samlingar av servrar som hanteras som en enhet, även om det händer att all drift samlas i ett enda kluster. Det går både att att fördela olika kluster på olika typer av moln och att dela upp driften av ett kluster.

En poäng med sådana här lösningar är att det går att flytta last mellan olika typer av moln. Görs det i praktiken?
– Det är snarare så att man startar nya instanser när det behövs, vilket kan göras på valfritt ställe. Poängen är att komplexiteten minskas och att IT-avdelningen snabbt kan uppfylla verksamhetens behov, säger Joel Lindberg.

Vad gäller betalningen är det ingen skillnad för Nutanix del, en licens kan utnyttjas på valfritt ställe och flyttas runt. Varianter som att betala löpande och att förbetala för kapacitet kan användas. Till det tillkommer betalningen till Amazons för dess hårdvara.
– Till skillnad från exempelvis VMware behöver inte våra kunder betala på nytt för licenser om de vill använda en annan typ av infrastruktur.

Joel Lindberg berättar att det är vanligt att kunder frågar efter den typ av flexibilitet som lösningen för Amazons molnplattform innebär.
– Det kan till exempel handla om att ett företag vill etablera sig i nya länder, som Australien eller i Asien, och att det blir smidigast att välja en molnlösning då. Man kan utnyttja lokala resurser, men ändå ha en central hantering.

Vad innebär allt det här för återförsäljare och andra i kanalen?
– Kunderna kan köpa Nutanix lösningar på olika sätt, vilket ger nya möjligheter för återförsäljare. Men det innebär inte någon skillnad i själva hanteringen för återförsäljare.

En stor fördel är att återförsäljare blir mindre påverkade av problem med hårdvaruleveranser. Om en kund behöver ökad kapacitet snabbt slipper man vänta på leverans och installation av servrar, utan kan istället välja en molnlösning för att komma i gång snabbt.
– En möjlig strategi är att köra i gång på Amazons molnplattform, för att snabbt få ut ett värde från investeringen, och sedan flytta driften till ett eget datacenter.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-09-21
Presto växer i Finland – förvärvar utbildningsföretagGDL Sjöcontainer AB lanserar "Gröna Korridorer"Rejlers rådgivare när industrin i Norge elektrifierar
2021-09-20
Webbinarium för Enersizes partners och kunder.Bygelhandtag i teknopolymer med elektrisk brytareIntercut ”vill bli bäst i klassen” på service och supportBehärskar komplexa funktioner på bearbetade delarCellulosaisolering – Klimatsmart på riktigtStor potential för AI inom verkstadsindustrinStor satsning på klimatsmart betong ger 15 nya arbetstillfällen i UcklumNu tillverkar Ejendalsägda Jalas skyddsskor med hjälp av solenergi.Basoljebrist och leverans­störningar för flera olje­märken i Sverige och EuropaSjälvkörande bussar välkomnades till Vallastaden i LinköpingKontek nominerat till Årets SaaS-företag 2021Plastavfall kan få nytt värde
2021-09-17
Första ELEMENT maskinen från Messer snart på väg till PajalaSnabba leveranser accelererar gasfjäder­försäljningenLed bort värmen med termiskt material från BergquistSkanska tar ytterligare steg i digitaliseringen av byggbranschenKan man dra en Volvo­dumper på 100 ton med endast LEGO® TECHNIC™-bitar?Stora kostnadsbesparingar på minskad vatten­konsumtionEffektivisera produktionen med rätt utrustning på er robotVIDA investerar över 100 miljoner kronor i virkestorkar från ValutecMer än tre byggmaskiner – nu bygger vi en sprillans ny depå i linköping
2021-09-16
Ny automatiserad produktionscell för formverktyg!VBA – Höj trycket, men bara där det behövsSäkra möten säkrar nya affärer på Elmia Subcontractor 2021Att skapa en trygg och jämlik värld för alla med hjälp av AINutanix presenterar årets keynote-talare till molnkonferensen .NEXT Högre kvalitet, snabbare processer och en enklare vardag för JSB Construction ABTrine accelererar med ny satsning på grön logistikEffektiv arbetsplats­utformning med nytt digitalt verktygTeknik för framtidens elbilsbatterierCranab utvecklar kran till Vimeks Next GenerationHellberg Safety introducerar nytt headset för tvåvägskommunikationEngcon och Takeuchi i utökat samarbeteNya materialhanteraren Cat® MH3026 erbjuder hög prestanda till lägre kostnaderNya Svea WXS 2,85 TrafikbarriärVärldens största producent av foder och räkor effektiviserar med InterrollLuna Tools fortsätter att investera i kompetens inom Verktygssäkring
2021-09-15
CEJN introducerar slangupprullare för högtryck med svivel i rostfritt stålÖkad maskinsäkerhet utan att kompromissa med prestandanFullt fokus på varje detalj Kopplingsklämmor för elektrisk installationDBT kan nu stötta ännu fler av Sveriges SMEs efter att EIF höjer garantiramen till 2 miljarder kronorVindkraftverk är inte räddningenStructor förstärker inom VACASE nya hjullastarserie, G2 Evolution, är här!SIZES förstärker teamet för effektivare processerSödra expanderar inom KL-trä – etablerar sig i DanmarkInnovation och effektivitet i fokus när Geberit lanserar LjudkalkylatorBlue Prism utsedd till ledare i Gartner Magic Quadrant 2021Så här sparar du 71 % i vattenkostnader med ThinkTop V70-uppgraderingenInuit tillsammans med Cryptshare och Signicat banar väg för säker e-post och filöverföring med hjälp av BankIDDubblar personalstyrkan och tar in miljoner
2021-09-14
Uppgradera din PRO-våg nu!Från powersport stjärna till internationell industrientreprenörMovs lanserar 2 modeller av kompakta Fiberlaser maskiner1000 dörrar hos bostadsbolagen i Göteborg går över till mobilnycklar med SafeTeam och ParakeyStora värden med nationella yrkesprofiler och validering på VakineComExpo – ny mässa för framtidens elektrifierade nyttofordonWebinarium ska sätta jämställdhet på byggbranschens agenda