TORSDAG 06 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionen

EU-kommissionen (EC) föreslår nu en första rättslig ram för AI och en ny samordnad plan med medlemsländerna som ska garantera säkerheten och de grundläggande rättigheterna för människor och företag.
Till exempel anses AI-system för biometrisk fjärridentifiering utgöra en särskilt hög risk och omfattas därför av strikta krav. Därtill kommer maskindirektivet att ersättas med en ny maskinförordning med uppdaterade regler.

Medan AI-förordningen kommer att ta itu med säkerhetsriskerna för AI-system, kommer den nya maskinförordningen att säkerställa en säker integrering av AI-system i maskiner.

Den nya AI-förordningen kommer att säkerställa att människorna i Europa kan lita på det som AI kan erbjuda. Det kommer att finnas proportionerliga och flexibla regler för de särskilda risker som är förbundna med AI-systemen, och de högsta standarderna i världen kommer att fastställas. Den samordnade planen beskriver de policyändringar och investeringar som behövs i EU-länderna för att stärka Europas ledning i utvecklingen av människocentrerad, säker, inkluderande och tillförlitlig AI.

Den europeiska strategin för tillförlitlig AI

De nya reglerna kommer direkt att börja gälla på samma sätt i alla EU-länder baserat på en framtidssäkrad definition av AI. En riskbaserad metod används:

Oacceptabel risk

AI-system som anses utgöra ett hot mot människors säkerhet, försörjningsmöjligheter och rättigheter kommer att vara förbjudna. Detta inbegriper AI-system eller tillämpningar som manipulerar mänskligt beteende för att kringgå användarnas fria vilja (t.ex. leksaker som använder röstassistans som uppmuntrar minderåriga till farliga beteenden) och system som stater kan använda för ”social poängsättning”.

Hög risk

AI-system som anses utgöra hög risk är exempelvis AI-system som används i:

• Kritiska infrastrukturer (t.ex. transport), som kan innebära hot mot människors liv och hälsa.
• Utbildning, där systemen kan avgöra personers tillgång till utbildning och yrkeskarriär (t.ex. poängsättning av prov).
• Säkerhetskomponenter i produkter, (t.ex. AI-tillämpningar för robotstöd vid operationer).
• Anställning, arbetsledning och tillgång till egenföretagande, (t.ex. mjukvara för sortering av cv:n i samband med rekrytering).
• Väsentliga privata och offentliga tjänster,(t.ex. kreditbedömning som innebär att medborgare hindras från att ta lån).
• Brottsbekämpning som kan påverka människors grundläggande rättigheter (t.ex. bedömning av tillförlitligheten i bevis).
• Hantering av migration, asyl och gränskontroll. (t.ex. kontroll av äktheten i resehandlingar).
• Rättskipning och demokratiska processer, (t.ex. tillämpning av lagstiftning på ett konkret faktaunderlag).

AI-system med hög risk kommer att omfattas av strikta skyldigheter innan de släpps ut på marknaden.

• Ändamålsenlig riskbedömning och riskreducerande system
• Dataset av hög kvalitet som används i systemet för att minimera risker och diskriminerande resultat.
• Loggning av åtgärder för att säkerställa spårbarheten för resultaten.
• Detaljerad dokumentation som omfattar all nödvändig information om systemet och dess ändamål, lämnas till myndigheter som kontrollerar att kraven uppfylls.
• Tydlig och tillräcklig information till användaren.
• Ändamålsenliga åtgärder för mänsklig översyn för att minimera riskerna.
• Hög nivå av robusthet, säkerhet och noggrannhet.

AI-system för biometrisk fjärridentifiering anses utgöra en särskilt hög risk och omfattas därför av strikta krav. Användningen av sådana på offentligt tillgängliga platser för brottsbekämpande ändamål är i princip förbjuden. Snäva undantag är strikt definierade och reglerade (t.ex. när det är strikt nödvändigt för att söka efter ett försvunnet barn, förhindra ett specifikt och omedelbart terrorhot eller upptäcka, lokalisera, identifiera eller lagföra en förövare av ett allvarligt brott). Sådan användning ska godkännas av ett rättsligt eller annat oberoende organ och på lämpligt sätt avgränsas vad gäller tid, geografisk omfattning och genomsökta databaser.

Begränsad risk

AI-system med särskilda transparenskrav: Vid användning av sådana AI-system som chattbotar ska användarna vara medvetna om att de interagerar med en maskin så att de kan fatta ett välgrundat beslut om att fortsätta eller avsluta.

Minimal risk

Lagstiftningsförslaget tillåter fri användning av sådana tillämpningar som AI-stödda datorspel eller skräppostfilter. Den absoluta majoriteten av AI-systemen tillhör denna kategori. Utkastet till förordning omfattar inga åtgärder för dessa system, eftersom de utgör en minimal eller obefintlig risk för medborgarnas rättigheter eller säkerhet.

Vad händer nu?

Europaparlamentet och medlemsländerna kommer att behöva anta EU-kommissionens förslag till en europeisk strategi för artificiell intelligens och för maskinprodukter genom det ordinarie lagstiftningsförfarandet. När förordningarna antagits kommer de att vara direkt tillämpliga i hela EU. Samtidigt kommer EU-kommissionen att fortsätta att samverka med medlemsländerna för att genomföra de åtgärder som aviseras i den samordnade planen.

Läs mer här om den nya AI-förordningen

Zert hjälper dig med CE-märkning enligt maskindirektivet

Zert erbjuder konsultationer och applikationer för CE-märkning, riskbedömning samt skapande av den tekniska dokumentationen som krävs. Vi kan även bistå med stöd när det gäller granskning av befintlig dokumentation och kravuppfyllnad. Med våra applikationer Zert RM och Zert CLM får ditt företag allt som behövs för att möta kraven. Detta innefattar allt från checklistor, riskbedömningar, projekthantering till organisering av skyddsronder ute i er produktion. Med Zert CLM skapas enkelt den tekniska dokumentation som skall ut till användaren!

Zert har även ett abonnemang för att komma i mål med CE-märkning enligt maskindirektivet.

Läs mer om våra konsulttjänster eller kontakta oss om du vill veta mer!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Peter Levisson
Presskontakt VD
peter.levisson@zert.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-04-26
norelem fastställer säkerheten med spänndorn med sidklämningHon blev Årets byggkvinna 2021Den 14 april reviderades vi för en uppgradering av vårt EN 1090-godkännande till EXC3.Verizon och Honda testar hur 5G kan förbättra säkerheten för uppkopplade och självkörande fordonDENIOS Webinar belyser riskerna kring brandfarlig varaEquinix förenklar för globala Azure-kunder som satsar på hybridmolnModulära datacenter nästa steg för snabbare byggenTech startup inleder samarbete med RISE - Sveriges största forskningsinstitutNy starkare serie av bits från Makita
2021-04-23
Med tanke på robotikHållbarhet i fokus när Lesjöfors rustar för tillväxtFiat Ducato- Europas bästsäljande kommersiella fordon nu med 100 % eldriftBejö AB investerar i ny svarvSuccé för studsmattor med välbalanserade svenska kvalitetsfjädrar Förbättra noggrannheten och processekonomin med våra nya dubbelskruvpumpar för lägre flödePalo Alto Networks satsar på konsulttjänster inom cybersäkerhet
2021-04-22
Rörick El. verkstad utför jobb för en av deras kärnkraftskunder. Läs om Gnosjöregionen i vårt magasinNya Blåspistoler från UnoflowABB har släppt Sheet Break PerformanceNy kvartalsrapport från Unit4 visar ökad tillväxtNya smarta serviceplugg från HydroscandAlgeco lanserar ny webbplats: ”Väldigt stolta”Merlo lyfter Skellefteås nya kulturhusiktigt att skydda kundernas data – men företagen lever inte upp till sina höga ambitionerItello byter namn till Lumera och förbereder europeisk expansion
2021-04-21
ISCAR sumocham Viktiga upphandlingarSpännande nyheter i PMHs nya sortilogFranska industrijättar bildar öppet ekosystem för smart och hållbar mobilitetDeliverect tar in 65 miljoner dollar i ny investeringsrundaSailGP seglar vidare på Oracles moln – tävlingarna blir bättre och fansen gillar detEOS ska leda vägen mot global ansvarsfull tillverkning med industriell 3D-printingSödra levererar stabilt resultat efter gynnsam prisutveckling i skuggan av pandeminLeca Tur & Retur ett nytt hållbarhetskoncept.Logistic Contractor bygger åt Swedish Logistic Property i HelsingborgÅrets Värnamo Industriexpo blir digitalt, arrangeras online den 26–27 maj
2021-04-20
Effektiva insikter för den moderna verkstadsindustrinISCAR threading handbookTacton introducerar fullständig CAD-automatisering för att eliminera manuella uppgifter i försäljnings- och teknikprocessenNya gångjärnen CFM-TR i SUPER-TeknopolymerGör din tryckluftsinstallation mer energieffektivSCAs Christian Kugge får Sundbladsfondens pris på 700 000 krRejlers tecknar nytt ramavtal med Vattenfall
2021-04-19
Rak bom omvandlar 38-tonnaren Volvo EC380E till en kompetent rivningsmaskinF-Secure: 72 % av CISO:er känner sig utmanövrerade av cyberkriminellaNCC utvecklar KY Building i Helsingfors till moderna kontorslokalerNär de anställda på Kongskilde Industries fick välja nytt CRM-system föll valet på FreshworksTester för tyngre transporter på MalmbananSLP byggstartar sitt fjärde nybyggnadsprojekt - förvärvar mark från Helsingborgs StadNyutexaminerade YH-studenter anställs trots pandeminFjärrvärmen breder ut sig i LandvetterFortsatt uppåtgående trend: Allt fler unga startar företag
2021-04-16
HCL utökar globalt samarbete med Intel för att påskynda digital transformationABB:s innovativa system för energilagring och traktionskonverterare ska driva tåg i TysklandAS-X778 – Flödesreglering för varje tillfälleCrouzet välkända relä-serie GN är tillbaka i ny tappningÄnnu en automatisk fordonsvåg från TamtronSM-guld i plåtslageri till Elias KarlssonChargePoint: Fordons­flottans framtid är elektrisk Automation i fokus hos ConradVårnyheter från CERTEX
Annonser