Nya krav när litiumjonbatterierna tar över - industritorget.se
ONSDAG 23 SEPTEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nya krav när litiumjonbatterierna tar över

Mer energi med mindre volym har fått marknaden för litiumjonbatterier att explodera.
I dag flyttar tekniken in i de flesta nya elektrifierade applikationerna, men det finns risker.

– Problemet är att alla inte riktigt tar höjd i sin produktutveckling för att skapa säkra batteripack, säger Maria Hellqvist Kjell, doktor i litiumjonteknik och batterispecialist på konsultbolaget Etteplan.

Maria Hellqvist Kjell har varit med från 2008 och disputerade på litiumjontekniken redan 2013. I dag är hon en av sex batteriexperter på Etteplan, som hjälper näringslivet att utveckla säkra applikationer med litiumjonteknik. Hon pratar om ett paradigmskifte, från traditionella alkaliska batterier och blybatterier till den nya litiumjontekniken.

– Alla vill ju använda litiumjonbatterier eftersom de ger så mycket mer energi i förhållande till volym, men det är inte bara fördelar, det finns också nya risker som man måste ta höjd för.

Hon pratar om termisk rusning, en okontrollerbar frigörelse av battericellens energi, som kan leda till bränder som är närmast omöjliga att släcka.

– Jag skulle säga att riskerna generellt är små, men konsekvenserna kan bli väldigt stora, menar Maria Hellqvist Kjell.

Hon lyfter bland annat fram Boeing och deras flygplansmodell Dreamliner som under 2013 hade problem med brinnande litiumjonbatterier.

I stort sett alla inblandade kritiserades för branden som orsakades av en kortslutning i ett litiumjonbatteri. I den efterföljande utredningen såg man att varken myndigheterna eller Boeingingenjörerna hade tittat ordentligt på de potentiella riskerna och kollat ”worst case”-scenarion.


I dag hjälper Maria Hellqvist Kjell företag med att undvika den här typen av problem. Ofta handlar det om ren produktutveckling, men det kan också vara en befintlig produkt där man vill byta energikälla.

– Ett vanligt projekt är en kund som bygger ett batterisystem och behöver definiera temperatur- och spänningsgränser för att batteriet ska vara säkert för den aktuella användningen.

Det kan också handla om att utföra vissa tester och framför allt se vad som behöver testas och hur.

Maria Hellqvist Kjell berättar att batteriexperter skiljer på battericeller och batteripack. Den enskilda cellen är byggsten i ett batteripack.

– Ibland behöver man hjälp med att hitta en bra battericellsleverantör eller att byta sin gamla, då hjälper vi till.

Just battericellerna är mycket viktiga för batteriets kvalitet och säkerhet. Det är inte ovanligt att ett företag lämnar över valet till en OEM, men det är inte alltid tillräckligt.

– Man bör själv göra en fabrikskontroll och en ordentlig utredning för att verkligen försäkra sig om att tillverkningskvaliteten är hög.

Hon berättar att ett genomgående problem hos många kunder är att de inte riktigt förstår att de här batterierna kan vara farliga. Även om det är ovanligt att batterierna börjar brinna måste man ta höjd för det i sin riskbedömning. Gör man inte det, då kan det vara farligt.

– Det har faktiskt hänt att vi har avrått kunder från att använda litiumjonbatterier till vissa specifika produkter.

Hon lyfter fram ett företag som ville producera ett ”smart luggage”, som även kunde fungera som ”powerbank” och ha en del annan intelligens. Då skulle bagaget checkas in vid flygresor och det hade inte gått på grund av den då gällande lagstiftningen.

Lagstiftningen blir hårdare ju fler incidenter som sker och tuffast är den kring transporter med flyg, för det är där man sett de största konsekvenserna.

– Samtidigt utvecklas tekniken snabbare än de som skriver regler och standarder.

Hon lyfter fram transporter som ett viktigt, men ofta förbisett område.

– Eftersom litiumjonbatterier klassas som farligt gods får man inte skicka dessa hur som helst. Det måste man tänka på.

Hon berättar att det händer att hon stöter på en del som tycker att de har kunskap ”in house”. Ibland är det så, men det är ett komplext område där det ofta behövs djupgående kunskap.

– När man trycker in mycket energi i en liten volym, måste du ha koll på vad du gör.

Marias tips för säkrare produktutveckling med litiumjonbatterier:

• Identifiera tidigt vilka regulatoriska krav som föreligger och hur dessa kan komma att påverka design och konstruktion.
• Besluta på vilka marknader produkten ska säljas då kravbilden kan variera för olika delar av världen.
• Förstå din applikation och anpassa säkerhetsgränserna för batteriet efter hur det kommer att användas.
• Tänk på under vilka förhållanden kunden använder applikationen och välj utifrån det lämpliga battericeller som klarar de aktuella påfrestningarna och miljöerna.
• Använd battericeller av hög kvalitet (gör om möjligt en egen kvalitetskontroll av tillverkningen)

Se film om AVD: www.youtube.com/watch?v=XF9kcDgL4WM

www.housegard.se/avd

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-09-09
10 tips till dig som ska köpa gascontainerVilken typ av skrivbord passar dig?Fredrik Claesson startar eget – mitt i coronatiderNy supereffektiv produktionsanläggning i LettlandDubbelt membran motverkar risk för kontaminationHögre produktivitet och bättre lönsamhet med mySortimo Inlay
2020-09-08
Stora Enso investerar i produktion av korslimmat trä (CLT) i TjeckienSweconkund i Tyskland köper 40 nya VolvomaskinerBilister vill ladda bilen hemma – inte på macken, visar studien “Sverige Laddar” från CTEKHCL CAMWorks inleder partnerskap med CIMTechnologyGlobal innovationstävling för miljön avgörs i Karlstad 24 septemberMetal Work Sverige AB lanserar webbshop för automationssytemVad har COVID-19 betytt för de cyberkriminella? Med snabba lösningar tillhör Vertiv täten på PFM-marknaden
2020-09-07
SCHUNK utvecklar pålitliga gripdon för medicinska applikationerBergmann lanserar ny kompaktdumper, Bergmann C805s!Ny borrskruvdragare XGT® med nästa generations prestandaLaddstolpar från CTEK hjälper Svensk Hemleverans ställa om mot fossilfria fordonEffektivare transporter när Audionord International och HiFi Klubben automatiserar sin tullhantering
2020-09-04
De kvalitetssäkrar hela värdekedjan, storsatsar trots CoronaMidroc Electro förvärvar Electro-Specialisten AS i NorgeFrontPac storsatsar i coronatiderHeld Biker Fashion halverade personalens körsträcka per dagDITY SPRAY-systemet – en miljövänlig påfyllningsbar aerosolburk PlanRadar går in på svenska bygg- och fastighetsmarknaden
2020-09-03
Volvo CE förenklar varumärkningen som ett led i prisbelönt desingfilosofiNytt nätaggregat med energibesparing i fokusForskning: Underlättar samarbete mellan människor och robotarNu vet vi, det går bra för entreprenadbranschen!tado° lanserar Care & Protect - en ny tjänst som kan upptäcka fel på värmepannan
2020-09-02
Så minimerar standardkomponenter driftstopp och skapar kontinuitetRenta lanserar app för maskinuthyrningFörsäljningen ökade under sommaren för Star Servus Verktygsmaskiner AB.Nutanix underlättar för kunder som kör på Amazon
2020-09-01
ABB:s Dynamic Assembly Pack levererar den sista delen för automation av slutmonteringsapplikationerNCC åker på digital samtalsturné - Hur kan vi bygga oss ur den ekonomiska krisen?Elbilsboom! Elbilsladdningsföretaget CaCharge växer med Göteborgskontor Samarbete ska stärka erbjudande mot vindkraftparkerSignatur Fastigheter levererade starkt under andra kvartaletBolt lanserar sin taxitjänst i Malmö och Lund
2020-08-31
GBP Ergonomics tar över försäljning och agentur för BaTo Nordic på den svenska marknadenEvolv och Colliers erbjuder logistik med oändliga möjligheter3D Center lanserar nytt varumärke med fokus på efterbearbetningVaxxa anlitar Kiwa Inspecta för kontroller av begagnade entreprenad- och lantbruksmaskinerNystartad servicebyrå för 3D-utskrifter – AM Printservice Elektriska motorer och att spara energi med Chauvin-ArnouxAssemblin Elverkstad utför ännu ett arbete för kund! Unit4:s resultat för andra kvartalet 2020 – fortsatt god tillväxt för molntjänster
2020-08-28
industritorget.se önskar Hugo Nerman lycka till på Spa och Monza tillsammans med Formel 1Lasertool i Blekinge säljer verksamhetsområdet Trådgnistnig! Saab Dynamics har investerat i en 5-axlig Hurco VM30i.​Hos YrkesAkademin heter framtiden Volvo - 34 maskiner beställdaPadel – En sport som bara växer, Llentab skapar möjligheter.Nordkorea-allierad hotaktör utför riktade IT-attacker mot kryptovalutaföretag med global hackningskampanjHCL Technologies väljer Göteborg för sitt första europeiska säkerhetscenterFörbättrad prestanda till Telium Networks kunder tack vare ny lösning från Nutanix
2020-08-27
De senaste tillskotten stärker kapaciteten för formverktygsbearbetningABB:s robotar säkrar Delicatobollen till kaffetHCL lanserar en COVID-19-riskbedömningsapp för att hjälpa företag att tryggt återföra personalen till sina arbetsplatser
2020-08-26
Vatten en livsnödvändighet men ett gissel i tryckluftsanläggningar – så här blir du av med det.Stoppa tjuven: Sortimo tipsar om säker förvaring i servicebilenHydroscand lanserar ny PA12 svetsslang med skyddsmantel
Annonser