Nya krav när litiumjonbatterierna tar över - industritorget.se
MÅNDAG 30 NOVEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nya krav när litiumjonbatterierna tar över

Mer energi med mindre volym har fått marknaden för litiumjonbatterier att explodera.
I dag flyttar tekniken in i de flesta nya elektrifierade applikationerna, men det finns risker.

– Problemet är att alla inte riktigt tar höjd i sin produktutveckling för att skapa säkra batteripack, säger Maria Hellqvist Kjell, doktor i litiumjonteknik och batterispecialist på konsultbolaget Etteplan.

Maria Hellqvist Kjell har varit med från 2008 och disputerade på litiumjontekniken redan 2013. I dag är hon en av sex batteriexperter på Etteplan, som hjälper näringslivet att utveckla säkra applikationer med litiumjonteknik. Hon pratar om ett paradigmskifte, från traditionella alkaliska batterier och blybatterier till den nya litiumjontekniken.

– Alla vill ju använda litiumjonbatterier eftersom de ger så mycket mer energi i förhållande till volym, men det är inte bara fördelar, det finns också nya risker som man måste ta höjd för.

Hon pratar om termisk rusning, en okontrollerbar frigörelse av battericellens energi, som kan leda till bränder som är närmast omöjliga att släcka.

– Jag skulle säga att riskerna generellt är små, men konsekvenserna kan bli väldigt stora, menar Maria Hellqvist Kjell.

Hon lyfter bland annat fram Boeing och deras flygplansmodell Dreamliner som under 2013 hade problem med brinnande litiumjonbatterier.

I stort sett alla inblandade kritiserades för branden som orsakades av en kortslutning i ett litiumjonbatteri. I den efterföljande utredningen såg man att varken myndigheterna eller Boeingingenjörerna hade tittat ordentligt på de potentiella riskerna och kollat ”worst case”-scenarion.


I dag hjälper Maria Hellqvist Kjell företag med att undvika den här typen av problem. Ofta handlar det om ren produktutveckling, men det kan också vara en befintlig produkt där man vill byta energikälla.

– Ett vanligt projekt är en kund som bygger ett batterisystem och behöver definiera temperatur- och spänningsgränser för att batteriet ska vara säkert för den aktuella användningen.

Det kan också handla om att utföra vissa tester och framför allt se vad som behöver testas och hur.

Maria Hellqvist Kjell berättar att batteriexperter skiljer på battericeller och batteripack. Den enskilda cellen är byggsten i ett batteripack.

– Ibland behöver man hjälp med att hitta en bra battericellsleverantör eller att byta sin gamla, då hjälper vi till.

Just battericellerna är mycket viktiga för batteriets kvalitet och säkerhet. Det är inte ovanligt att ett företag lämnar över valet till en OEM, men det är inte alltid tillräckligt.

– Man bör själv göra en fabrikskontroll och en ordentlig utredning för att verkligen försäkra sig om att tillverkningskvaliteten är hög.

Hon berättar att ett genomgående problem hos många kunder är att de inte riktigt förstår att de här batterierna kan vara farliga. Även om det är ovanligt att batterierna börjar brinna måste man ta höjd för det i sin riskbedömning. Gör man inte det, då kan det vara farligt.

– Det har faktiskt hänt att vi har avrått kunder från att använda litiumjonbatterier till vissa specifika produkter.

Hon lyfter fram ett företag som ville producera ett ”smart luggage”, som även kunde fungera som ”powerbank” och ha en del annan intelligens. Då skulle bagaget checkas in vid flygresor och det hade inte gått på grund av den då gällande lagstiftningen.

Lagstiftningen blir hårdare ju fler incidenter som sker och tuffast är den kring transporter med flyg, för det är där man sett de största konsekvenserna.

– Samtidigt utvecklas tekniken snabbare än de som skriver regler och standarder.

Hon lyfter fram transporter som ett viktigt, men ofta förbisett område.

– Eftersom litiumjonbatterier klassas som farligt gods får man inte skicka dessa hur som helst. Det måste man tänka på.

Hon berättar att det händer att hon stöter på en del som tycker att de har kunskap ”in house”. Ibland är det så, men det är ett komplext område där det ofta behövs djupgående kunskap.

– När man trycker in mycket energi i en liten volym, måste du ha koll på vad du gör.

Marias tips för säkrare produktutveckling med litiumjonbatterier:

• Identifiera tidigt vilka regulatoriska krav som föreligger och hur dessa kan komma att påverka design och konstruktion.
• Besluta på vilka marknader produkten ska säljas då kravbilden kan variera för olika delar av världen.
• Förstå din applikation och anpassa säkerhetsgränserna för batteriet efter hur det kommer att användas.
• Tänk på under vilka förhållanden kunden använder applikationen och välj utifrån det lämpliga battericeller som klarar de aktuella påfrestningarna och miljöerna.
• Använd battericeller av hög kvalitet (gör om möjligt en egen kvalitetskontroll av tillverkningen)

Se film om AVD: https://www.youtube.com/watch?v=XF9kcDgL4WM

www.housegard.se/avd

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-17
PUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagSå ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemmaDynabook lanserar portégé x30w-j – världens lättaste evo-certifierade 13-tums hybriddator med 11:e generationens intel-processor​
2020-11-06
Stranda AB har investerat i en bäddfräsmaskin av fabrikatet MTE från Mekana Maskin AB.Flexibla kylvätskeslangar hos ElesaAssemblin är märkesoberoende och säljer även nya elmotorer av önskat fabrikat. Tvåhandsdon med extra funktioner - S-2HAND-OAX00676 Snabb montering utan verktygBAGAs styrelseordförande är Blekinges kandidat till GuldklubbanLK Systems levererar till SkiStar Lodge Hundfjället, Sälen
Annonser