LÖRDAG 17 APRIL 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nya möjligheter för ventilations­branschen att rekrytera

Från och med i höst kan gymnasieskolornas VVS- och fastighetsprogram erbjuda en ny inriktning mot ventilationsmontör under det andra studieåret.
Det innebär stora möjligheter för ventilationsföretagen, men också ett ansvar.

Det säger Camilla Kjellson, Plåt & Ventföretagens företagsrådgivare i Växjö. Hon arbetar tätt mot skolorna i regionen för att informera om möjligheterna när det gäller yrket, och lika tätt mot medlemsföretagen.

– Det har tagit många år att få den här inriktningen igenom systemet ända upp till regeringen och det är väldigt bra att möjligheten nu öppnas. Bristen på ventilationsmontörer och ventilationstekniker är stor. Nu har branschen tillfälle att hjälpas åt för att på sikt få fler utbildade ventilationsmontörer, förklarar hon.

Eleven är ute mer än halva utbildningstiden på praktik, så det måste finnas APL-platser. Allt som har med yrket att göra sker på lärlingsplatsen, eftersom inriktningen mot ventilationsmontör är en så kallad lärlingsförlagd utbildning. I skolan består undervisningen endast av gymnasiegemensamma ämnen.

– Jag menar att det är jätteviktigt att medlemsföretagen över hela landet hjälper till och tar emot APL-elever. Man kan tänka: ”Om jag tar mitt ansvar blir vi fler”, säger hon och fortsätter: – Vi pratar samtidigt med gymnasieskolorna och försöker få dem att ta in ett lämpligt antal elever så att alla kan få praktik.

Ber om öppna dörrar trots pandemin

Coronapandemin har lett till att det har blivit svårare för Camilla att besöka skolor för att informera om inriktningen och diskutera praktikplatser. Även när det gäller fysiska företagsbesök har det varit besvärligt.
– Vi har bearbetat våra medlemsföretag länge och intresset för att ställa upp är stort. Men det är ännu viktigare i den rådande pandemisituationen att så många företag som möjligt välkomnar APL-elever, säger hon.

Camilla får ofta frågan om hur mycket eleverna kan när de kommer ut på praktik. Svaret är att teori ska läras i skolan och yrket i praktiken ska läras ut på APL-platsen. För bästa resultat, både för elev och APL-företag, måste eleven inkluderas i den gemensamma arbetskulturen vid fikaraster, hämtning av material och så vidare. Det kan mycket väl vara första gången som han eller hon är på en arbetsplats. Eleverna behöver få kika runt lite till att börja med, lära sig verktygen och arbetssätten.

– Ganska snart kan eleverna, exempelvis, vara med och montera kanaler. Men man får samtidigt inte glömma att de är på företaget för att lära, inte för att vara en full tillgång,förklarar Camilla.

De medlemsföretag som är tveksamma – på grund av att företaget är litet, har mycket att göra, lite att göra eller av andra anledningar – bör tänka om. Ofta får företagen ut mer än vad de tror av att ha APL-elever, säger hon övertygat.

– Det är visserligen tidkrävande i början, men kan snabbt gå över till en lyckad rekrytering. Dessutom känns det bra på ett personligt plan att visa vad man kan och upptäcka att kunskapen tas upp.

Tidigt ute i Växjö

I Växjö, på gymnasiet Teknikum, är redan nu en elev ute på arbetsplatsförlagt lärande.
– Vi började lite i förtid, på uppmaning av förbundet och lokala företag, säger Malin Arvidsson, programansvarig för VVS- och fastighetsprogrammet och lärare på Teknikum.
Hon hoppas att också att några av dem som går ettan nu kommer att välja den lärlingsförlagda ventilationsinriktningen till årskurs 2.

– Tyvärr har det varit väldigt svårt att få besöka företag under pandemin. Eleverna vet inte riktigt vad en ventilationsmontör gör – det är en okänd bransch för ungdomar och de behöver få veta mer för att välja inriktningen.

Eftersom Malin har ansvaret för programmet i helhet och för lärlingarna jobbar hon sig nu igenom utbildningsmaterialet ”Frisk luft” tillsammans med Farah Musa som har APL på Assemblin Ventilation.

– Han tycker att det är jättehärligt att vara på en arbetsplats, även om det var lite svårt och ovant i början. Riktigt roligt blev det när han började lära sig yrket. Företagen som tar lärlingar får chansen att forma sina framtida medarbetare utifrån de behov som finns på respektive företag. Det är en förmån, som jag ser det, säger Malin Arvidsson.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Publicerad: 2021-03-16
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #2.2021)
Kontaktinformation
Postadress
Kungsbroplan 1
11227 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
802000-3581
Grundat: 1971
Anställda: Ej angivet
Plåt & Ventföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Vi har drygt 950 medlemsföretag inom byggplåtslageri, ventilation samt stål och lättbyggnad. Plåt & Ventföretagens mål är lönsamma medlemsföretag med kompetent personal, och att vi genom detta blir ett ännu attraktivare branschförbund som därmed kan rekrytera ännu fler medlemmar. Vi arbetar bland annat för att stötta våra medlemmar i arbetsgivarfrågor, tvister eller avtalsfrågor men även för att utveckla och främja återväxt i branschen.

Affärsidé

Plåt & Ventföretagen erbjuder medlemsföretag rådgivning, avtal och utbildning. Vi arbetar aktivt för att synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande. Vi verkar för att driva utvecklingen och säkra tillväxten i våra branscher.
Mission

Aktivt synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande.

Vision

Genom medlemsnyttan blir vi det självklara valet. Alla företag verksamma inom våra branscher, ska och vill vara våra medlemmar.
Historia

Plåt & Ventföretagen, eller Sveriges Bleck & Plåtslageriernas arbetsgifvareförbund som det hette från början, bildades år 1900. Tanken med förbundet var, enligt de första stadgarna, att ledamöterna genom sammankomster skulle lära känna varandra och utbyta tankar. På så sätt skulle man verka ”till ömsesidig nytta för organisationen i sin helhet”. Huvudsyftet var och är fortfarande att ge förbundets medlemsföretag bästa möjliga service.

Under förbundets årliga kongress 2016, togs ett enhälligt beslut om att byta namn på förbundet. I dag heter vi Plåt & Ventföretagen, ett namn som direkt återspeglar de branscherna förbundets medlemmar är verksamma inom.

Företagets tjänster/produkter

Plåtbearbetning: Additiv tillverkning, Automatavgradning, Automatstansning, Bandbockning, Bockning, Byggnadsplåtslageriarbeten, CNC-Rörbockning, CNC-Stansning, Excenterpressning, Finklippning, Fotostansning, Hydraulpressning, Håltagning, Kantbockning, Kantpressning, Klippning, Kombi laser - stansning, Metallbandbearbetning, Nibbling, Nitning, Panelbockning, Perforering, Plåtformning, Plåtkapsling, Plåtpressning, Rullformning, Rörbockning, Spaltning, Stansning, Trycksvarvning, Trådbockning, Valsning, Varmpressning, Övrig plåtbearbetning
Smides & Plåtslageriarbete: Aluminium arbeten, Bandtäckning, Burspråks arbeten, Byggnadsmontage, Byggnadsplåtslageri, Byggplåt, Entrétak, Fasadarbeten, Fasadplåt, Fönsterbleck, Hängrännor, Koppartak, Koppartäckning, Mässingsplåtarbeten, Papptäckning, Plåtbeklädnad, Plåtbeslag, Plåtdetaljer, Plåtfasader, Plåttak, Plåttaksmålning, Rostfria arbeten, Skiffertak, Skivtäckning, Skorstensbeslag, Skärmtak, Smidesarbete, Snörasskydd, Spiskåpor, Stuprännor, Stuprör, Takfönster, Takkupor, Takpannor, Takplåtslageri, Takrenoveringar, Takskottning, Taksäkerhet, Taktäckning, Takunderhåll, Tegeltak, Tunnplåtsarbeten, Tätskiktning, Underhållsarbeten, Vattenavrinning, Ventilationshuvar, Ventilationsplåtslageri, Vindskiveplåt, Väggplåt, Zinktak
Värmesystem & Ventilation: AC-system, Armatursatser, Avfuktare, Avgasningsutrustning, Befuktningsdysor, Beröringsfri termoanalys, Besiktning av all sorts ventilation, Besiktningar av eldstäder och rökkanaler, Bioenergipannor, CE-märkning, Dyskanaler, Element, Elpannor, Energibesiktning, Energikontroll, Energioptimering, Energisystemlösningar, Entreprenadbesiktning, Evaporativa kondensorer, Expansionssystem, Fjärrvärme, Fjärrvärmeväxlare, Fläktar & aggregat, Flödesmätning, Fuktavskiljare, Gasanläggningar, Innemiljöutredning, Installation av eldstäder, Kaminer, Klimatanläggning, Kontaktvärmare, Luftbefuktning, Luftbehandling, Luftfuktare, Luftfuktarsystem, Luftfuktningsanläggningar, Luftförbättrare, Luftkonditionering, Luftrenare, Luftreningsanläggningar, Luftvärmare, Luktanalyser, Luktrening, Oljepannor, Osmosanläggningar, OVK-besiktning, Panncentraler, Pelletsbrännare, Plattvärmeväxlare, Radiatorer, Radonutredning, Serviceavtal, Skorstensrenovering, Smutsfilter, Solenergisystem, Solfångare, Solvärme, Sotning, Torkningssystem, Varmvattenberedare, Vattenmätarkonsoler, Vedpannor, Ventilationsanläggningar, Ventilationsmontage, Ventilationsprodukter, Ventilationsservice, Ventilationssystem, Vridspjäll, Värmekulvertar, Värmepumpar, Värmeskåp, Värmeväxlare, Ångsystem

Kontakter

Johan Lindström
xx
Tomas Skagerlind
073-074 83 60

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Avtalsfilm2017 170217 textad

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-04-07
Alfing investerar!Ahlsell AB publicerar hållbarhetsrapport för 2020Nordomatic öppnar nytt “Service Excellence Center” i SverigeABB Azipod[®] elektriska framdrivningssystem markerar 30 års spetskompetens till havsUnit4 släpper ERPx – en ny generations affärssystemBolt ny taxiaktör i Västerås och Eskilstuna – ska konkurrera med prisvärda resor Här är Kalle 2.0Ny beräkning av mineralresurserna i Huatalampi i Finland inleds
2021-04-06
Hur ska man tänka när man väljer ärendehanteringssystem? Schneider Electric utökar Easy UPS 3L från 250 kVA till 600 kVA för ännu säkrare verksamhetskontinuitetVakuumteknik från Busch för optimal kylning av CoronavaccinExtrem ökning av ransomware för konsumenter under 2020 – 485 procent!RamiCheck gör det enkelt att hålla koll på maskinernaUponor lanserar ny väggskena och monterings­plåt för Aqua PLUSNytt rekord för nyföretagandet i SverigeVerizon Business signerar sitt första privata 5G-kontrakt i Europa med Associated British PortsHCL ska modernisera och omvandla Tennecos tekniklandskap
2021-04-01
Momentum Group förvärvar tre elektromekaniska serviceverkstäder från AssemblinLEFS_F – Korta cykeltiderna med ny högpresterande variant av linjärenhetUppfyller ditt företag försäkringskraven hos ditt försäkringsbolag?Han är hjärnan bakom designen på Alfing SeatingEnklare att få yrkesbevis för ventilationsmontörer NCC bygger nytt VA-nät och gator i stadsdelen Vårvik, TrollhättanCyberkriminella nöjer sig inte längre med att låsa data - att läcka data är den nya trendenSTIHL investerar i nytt bolag för säkrad tillgång av elektroniska komponenter
2021-03-31
Sponsrade fjädrar i lovande svenskt hyperloop-projekt Världens första trådlösa laserscanner för mätning av detaljer inuti CNC-maskiner eliminerar delinspektion och justering av flaskhalsarAlfing AB sålt till Jönköpingsföretaget InevVeeam uppmärksammar vinnarna i 2020 års ProPartner Awards i SverigeFler än 220 000 svenskar har utvecklat sin digitala kompetens med hjälp av LinkedIn och MicrosoftNy undersökning visar bristerna i att använda flera olika cyberskyddslösningar simultant
2021-03-30
Väderstad utökar sin labbverksamhetUnik helsvensk intelligent robust radiostyrning inom 433-434MHzVolvo P2870D - en liten asfaltläggare med bred repertoarABB och Amazon Web Services styr fordonsflottor mot en helt eldriven framtidArval lanserar Arval Mobility Consulting-modellenVertiv och Green Mountain höjer ribban för hållbarhet i datacenterTetra Pak agerar mot nedskräpning och för en hållbar framtidSwerock lanserar ECO-Ballast
2021-03-29
OilQuick bäst igen!Utvidgningen fortsätter Material och miljö Mambu blir den första sharia-kompatibla SaaS-bankplattformenViya från SAS Institute ger dataanalys åt alla – nu också på Microsoft AzureCTEK lanserar en ny elbilsladdare - NJORD GO NJORD GO är en liten och smidig laddare som erbjuder snabb och säker EV-laddning Vanliga varningstecken på dataintrång ignoreras alltför oftaMikael 3D-printar innovativ skidstav av råvaror från skogenKB Components expanderar i Centraleuropa
2021-03-26
SourceMe:s vision om tillverkningsindustrins nästa generationABUS utvidgar radiostyrningsprogrammet ABURemoteLesjöfors Fjädrar ställer om till fossilfritt och sänker utsläpp med upp till 90 procentÄr ditt företag intresserad av formeln för en IT-driftslösning som verkligen gör skillnad?HCL Technologies lanserar ASM 2.0-ramverk för att omvandla applikations­hanteringen i den digitala eranSafe Control Materialteknik 2021 – firar 20 år och 2 miljoner framgångarAlicat scientific lanserar coda – en ny typ av coriolis massflödesinstrumentProtolabs lanserar ett unikt hackathon i hållbarhet för designingenjörerHar ergonomin hos industri­arbetare glömts bort?Coval GVMAX HD, Mångsidigt vakuum för alla branscherNy rapport från F-Secure: CISO-rollen har skiftat från IQ till EQNy rapport om cybersäkerhet för styrelseledamöter
2021-03-25
Ny HR-roll behövs i pandemins kölvattenAC-D – Ny modulär luftbehandling, helt utifrån dina behov
Annonser