SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt bolag producerar cirkulära väggar av trä

Material med lägre klimatpåverkan
Ytterväggar av trä som passar vilken konstruktion som helst och som ska bidra till att sänka byggbranschens klimatavtryck. Det är idén bakom nystartade företaget Inwoco AB. – Efterfrågan ser redan väldigt bra ut, säger Lars Atterfors, delägare.

Bakom Inwoco, Innovative Wood Construction, står de två nytänkande företagen CC100 i Sunne AB och Fridh och Hell’s Bygg AB.

CC100 i Sunne går in som patentägare av bärande väggar och lågenergiväggar, så kallade utfackningsväggar, i trä. Det som är unikt är sättet att bygga på som spar både tid och pengar.

– I stället för att bygga väggen i flera skikt på djupet delar vi upp den åt andra hållet. Vår programvara skapar ett antal moduler som sedan enkelt kan byggas ihop till en helhet, säger Lars Atterfors, en av grundarna till CC100.

Material med lägre klimatpåverkan

Fridh och Hell’s Bygg specialiserar sig på material med låg miljö- och klimatpåverkan som till exempel närproducerat KL-trä, det vill säga korslimmat trä och i sammanhanget kommer de stå för fabrik och produktionen av utfackningsväggarna.

– Vi har byggt med KL-trä de senaste fem, sex åren och brinner för det hållbara. Står vi mellan två alternativ väljer vi alltid trä före något annat, säger Jonas Fred Hell, delägare.

Det nya bolaget Inwoco AB kommer att vara den part som kommunicerar med och säljer mot marknaden.

– Våra kunder kommer vara såväl entreprenörer och prefabproducenter som vill ha en lågenergiprodukt som komplement i sitt utbud som privatpersoner, säger Lars Atterfors.

Stark konkurrensfördel

Inwocos väggar går att kombinera med alla typer av byggsystem. Även stål och betong, trots att trä är förstahandsvalet. Såväl en- som flerbostadshus går att bygga och Jonas Fred Hell menar att företaget har en stark konkurrensfördel.

– Vi kan möta alla kommande krav ur miljöaspekt. Vi behöver inte förändra vår produkt, den är redan hållbar och cirkulär.

Samarbetet viktigt

Både CC100 och Fridh och Hell’s Bygg är medlemmar i Paper Province och menar att samverkan varit viktig.

– Klusterverksamheten och kunskapsutbytet regioner och företag emellan ser jag som en jätteviktig del för oss även framåt i tiden. Värmland, Dalarna och Västra Götaland är vår hemmaplan, säger Jonas Fred Hell.

För mer information kontakta:
Lars Atterfors, Inwoco.
e-post: lars.atterfors@gmail.com
Telefon: +46 72 718 77 40

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-05-20
Interroll presenterar nya materialhanteringslösningarAlger ska rena avloppsvattenVeeam avslöjar kommande produktlanseringar och funktionalitet
2022-05-19
Wingårdhs vinner PLÅTPRISET 2022 DB Schenker banar vägKvävgas PSA Generator N2Flyability släpper en drönare för instängda utrymmenFunderar du på att göra en motoroptimering?Snickare testar att bygga hus med AR-glasögonAlvesta Biogas utökar biogasproduktionenRamirent öppnar kundcenter i MärstaEnergiministern inviger ångpanna i JönköpingNyuppsatta pulversprinklers förhindrade brand väldigt effektivtSandvik Coromant inviger framtidens kontor i UppsalaNy affärsområdeschef för Sweco NorgeDA-elektronik nu syster till Manovi Varberg
2022-05-18
3 effektiva skäreggar för produktiv hålbearbetningFöretaget ni inte vill missa på Underhållsmässan 2022IO-Link-kompatibla joniserare för små utrymmenGrus Schakt Umeå AB väljer en helhetslösning från Swecon och VolvoKompakta 3-fas solid state-reläer från elcoInvestera i homestyling med Koncepthem Hitta rätt företagslån på Kreditval.seHar du rätt bokföringsprogram? Funderar du på att byta företagsnamn?Rabattkoder hos Kupongerna.seVi tackar alla er som besökte oss på ElmiaFlyttbud för företagTOSIBOX® - Nya och bättre modeller ABB:s nya robotlösning för depalletering gör logistiken mindre komplexDet är till Elmia Subcontractor som våra kunder kommerNetatmo lanserar skydd till Smart VäderstationRekordstort intresse för mer hållbara IT-produkterAllt fler laddbara personbilar privatleasasNytt ljus över organiska solceller
2022-05-17
Efterlängtade möten gav affärer på Elmia ProduktionsmässorWürth ställer ut på Underhållsmässan 2022Zoom rustar upp i kampen mot IT-kriminellaÅrets företagare på Piteå Business Awards!Upplev produktnyheterna från PCH EngineeringJungheinrich utökar inom dragtruckarFramsteg för klassiskt problem på massakokareLogisnext Sweden lanserar ny ståstaplareFörbättrad hållbarhets­prestanda hos Nordic PaperOrange Cyberdefense storsatsar på IT-säkerhet i norrSnow Software släpper nya lösningar Heated adsorptionstork UDDH
2022-05-16
Volvo A25G med lastväxlareDags att automatisera hela fabrikenEngel gör plastindustrin smartare med digitala lösningarMAN och ABB E-mobility varvar upp inför nästa fas Ny svensk Hänel-partner Han är Sveriges bästa unga ventilationsmontörMasentia tar sina kunder till högre höjderJanina Östling nominerad till Årets Träbyggare 2022Det bästa naturliga golvet är nu ännu bättreKomatsu lanserar PC01E-1MakerSquare slår hål på myterna om svensk produktion
2022-05-13
Mahdi Barbari från Uppsala tog SM-guld i plåtslageriVill skapa möjlighet för kvinnor att ta plats i elbranschenNytt gränssnitt för arbetsplatsstyrningABB utökar portföljen