SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt verktyg hjälper företag att bli mer innovativa

Verktyget riktar sig till små- och medelstora företag
Företagare i Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland har nu chansen att med ett enkelt digitalt verktyg ta tempen på sitt innovationsklimat. Verktyget är ett självskattningstest bestående av 29 frågor inom 8 olika områden.

– Det tar cirka sju minuter att svara på frågorna och efteråt får företagaren en analys med konkreta tips på hur de kan skapa förutsättningar där de tar tillvara på innovativa idéer och ser till att de blir verklighet, säger Josefin Lundberg, COO och innovationsledare på Skellefteå Science City.

I en gemensam satsning att stötta företag i sitt innovationsarbete har innovationsaktörerna Skellefteå Science City, Piteå Science Park och Bizmaker gått samman och utvecklat ett digitalt verktyg. Verktyget ”Innovationsanalysen” ger företagen en vägledning i hur företagets innovationsförmåga kan stärkas. Analysen som genereras ger företagen en nulägesbild över hur de beaktar innovation, men också praktiska råd för att stärka företagens förmåga att tillvarata och främja innovation. De som vill kan också få fortsatt stöd av respektive science park i sin region.

– Verktyget riktar sig till små- och medelstora företag och även organisationer som tycker att innovation är viktigt, vare sig de redan jobbar med förändringsarbete och innovation och vill utvecklas mer eller om de precis är i startgroparna, säger Mona Sundin, affärsområdeschef på BizMaker.

Testet är kostnadsfritt och består av frågor inom områden som till exempel strategi, ledarskap och kultur, affärsmodell och varumärke samt omvärld och affärsmöjligheter.

– Innovationsarbete kan verka komplext och svårt men det behöver det inte vara. Det är ledningen på företagen som skapar förutsättningarna och deras ambition är avgörande för att arbetsplatser ska kunna arbeta med innovation, säger Johanna Blylod, verksamhetschef på Piteå Science Park.

Vilket företag som helst kan testa sin innovationsmognad. Innovationsanalysen och innovationscheckar en del av Skellefteå Science Citys erbjudande att stötta företag att bli mer innovativa.

– Företagets förmåga att tänka nytt är en nyckelfaktor för att bibehålla konkurrenskraft, anpassa sig till förändringar och uppnå långsiktig framgång. För att effektivt bedriva innovationsarbete krävs att företagets strategi, processer och företagskultur aktivt stödjer och främjar innovationsinitiativ, och med hjälp av innovationsanalysen får företagen tips på hur de kan göra just det, säger Josefin Lundberg på Skellefteå Science City.

Fakta Innovationsanalysverktyget:
• Innovationsanalysen togs initialt fram av Skellefteå Science City, Piteå Science Park och RISE i projektet Intersective Innovation som syftade till att låta små- och medelstora företag i Norr- och Västerbotten testa metodik inom öppen innovation. Den versionen är nu vidareutvecklad.
• Verktyget är baserat på den internationella innovationsstandarden ISO 56002, en vägledande standard för innovationsledning. Vägledningsstandarden kan användas som en checklista för att få i gång och upprätthålla ett systematiskt innovationsarbete i ett företag, kommun eller annan organisation.

TESTA DIN INNOVATIONSMOGNAD – gå in och gör INNOVATIONSANALYSEN

Vill du få fortsatt stöd i ditt företags innovativa utveckling kontakta Skellefteå Science Citys certifierade innovationsledare:
Josefin Lundberg, josefin@skellefteasciencecity.se, 076 800 45 42
Pernilla Lindmark, pernilla@skellefteasciencecity.se, 070 298 77 80

Läs mer om Innovationscheckarna

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-23
High voltage water heaterFöretag extremt dåligt rustade Verizon Business skapar anpassad privat 5G-miljö Bästa företagsklimatet i Västerbotten 2026Två erbjudanden för lagerlogistik
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder