SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

OCS hjälper Ljusgårda med automatiserad salladsodling

Går från 2 till 60 ton sallad i månaden
Det finns många fördelar med att automatisera en salladsodling. Man minimerar transport och hantering av odlingsrör, eftersom det enklare går att kontrollera statusen på plantorna. Systemet blir effektivare och det unika vertikala hängsystemet frigör värdefull golvyta. Men det kanske viktigaste av allt; det höjer kvalitén på plantorna med ökade vitaminer och mineraler.

¬Ljusgårda har höga ambitioner och satsar på att öka tillväxt och expansion. Deras produktion har hittills skötts delvis manuellt i mindre skala på 650 kvm yta. Nu är ytan ett automatiserat produktionssystem på totalt 7000 kvm. Livsmedelsföretaget kontaktade OCS och efterfrågade en lösning för att hantera och automatiskt transportera 2,5 meter långa vertikala rör för salladsodling. Systemet skulle transporteras igenom olika stationer och odlingsrum.

300 000 plantor
Ljusgårda finns i Tibro, i en lokal som tidigare var en möbelfabrik men som fått nytt liv och är idag en toppmodern inomhusodling. Anläggningen är klimatcertifierad där luft, ljus och vatten regleras för att skapa perfekta odlingsförhållanden för varje specifik planta. Odlingsrummen är designade som 15 slutna celler för att minimera kontaminering av eventuella skadedjur mellan odlingsrör i de olika rummen. OCS Systemet hanterar 48 vagnar i varje odlingsrum och man skördar 672 rör varje dag. Vagnarna positioneras på ett sådant sätt att bevattning är möjlig ovanifrån rören. Belysning och ventilation är integrerat med conveyorsystemet. Vid maxkapacitet rymmer systemet ungefär 300 000 plantor.

Bättre kvalitét i automatiserad odling
Studier visar att dagens frukt och grönsaker innehåller mindre vitaminer och mineraler än för 50 år sedan, huvudförklaringen till detta är att näringsinnehållet försummats under decennier av växtförädling med ensidig inriktning på hög avkastning. Genom att odla inomhus, under kontrollerade förhållanden, säkerställer man både produktionsprocessen, miljön och kvalitén på produkterna.

På Ljusgårda stannar grödorna i odlingsrummet i ungefär 14 dagar. Grödorna skördas minst två gånger för att få högsta produktivitet och tillväxt. Under tiden rören är i odlingsrummet kan man enkelt begära ut en vagn från en önskad position i rummet för att utföra inspektion av plantorna. När grödorna är klara för skörd transporteras de automatiskt med hjälp av OCS 500 systemet, via en transportsträcka, till skördning. Salladen skördas, kontrolleras och förpackas innan det är dags för transport ut till butikerna.

- Att ha ett helautomatiskt transportsystem har varit självklart för oss från början, och OCS lösning är riktigt smart. Att deras montage var extremt professionellt är ett extra plus, säger Mats Hellman, huvudprojektledare för Ljusgårda.

– Ljusgårda är en spännande kund till oss, som fått oss att tänka nytt och kreativt. Med våra specialdesignade hängande conveyorlösningar, som är båda rena och tysta, hjälper vi denna växande industri att automatisera och maximera sin produktion. Om vårt system kan bidra till en ökad kvalitet och underlätta för odlingen känner vi oss mycket nöjda och stolta beskriver OCS VD Kenth Almqvist.

Tack vare det nya sättet att odla sallad kommer över 600 pallar sallad att lämna Ljusgårda för att distribueras till över 800 butiker runt om i Sverige varje vecka.
OCS med mottot Lean, Clean & Green bidrar till Ljusgårdas kan leva upp till klimatsmart inomhusodlingFör mer information vänligen kontakta:
OCS Sales Director Christer Lundgren
christer.lundgren@ocs.se
033 – 23 33 83

OCS Business Development Manager Patrick Djerf
patrick.djerf@ocs.se
033 - 20 04 30
Kontaktinformation

OCS Overhead Conveyor System AB

Postadress
Storm­gatan 9
50464 Borås
Region
Borås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556462-6645
Grundat: 1995
Anställda: 50 (120 globalt)
Välkommen till OCS Overhead Conveyor System AB!

Med huvudkontor i Borås, en av Sveriges och Europas ledande städer på textil och mode, har OCS en historia från 1960-talet som specialist på interna transportsystem för konfektionsbranschen. Sedan 1993, då dagens OCS startade har marknaden emellertid breddats avsevärt med fokus på fordons-, flyg, cykel och ytbehandlingsindustrin. I dag verkar vi på en global marknad med kunder över hela världen och närvaro i flera världsdelar.

Grunden till OCS framgång är kontrollen över vår egen produktion i Sverige, men framförallt vår friktionsbaserade patenterade teknik för hängande conveyors. En teknik som innebär att vi kan erbjuda den moderna industrin lösningar som är rena och oljefria, ergonomiska och tysta samt mycket flexibla för snabba omställningar. Vidare har vår långa erfarenhet gett oss en stark ställning som specialister på lean produktion, genom vilken vi hjälper våra kunder att skapa den mest optimala lösningen.

OCS erbjuder pålitliga och kostnadseffektiva interna transportsystem med hög kvalitet.
Våra system är kända för hög flexibilitet med litet behov av underhåll.
Vi erbjuder ett komplett utbud av hängande transportörer för varierande branscher och processer.
Systemen innehåller olika funktioner såsom buffertar, arbetsstationer, växlar och kurvor.
Anpassningar görs utifrån varje enskilt behov.
Vi skräddarsyr den optimala lösningen för just din produktion, process eller lagerhantering.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

EN 1090-1 EXC3 – ISO 14001:2016 – ISO 9001:2016

Kontakter

Kenth Almqvist
Managing Director, CEO
+46 33 23 34 48
Christer Lundgren
Sales Director
+46 33 23 33 83
Jesper Strand
Purchasing Manager
+46 33 23 33 85
Patrick Djerf
Business Development Manager
+46705373130
+46705373130

Filmer

OCS 150 Overhead conveyor system

OCS 150 Overhead conveyor system
OCS 500 friction-based overhead conveyor

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Schneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?