TORSDAG 24 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Odlinglåda med resurssnål självbevattning

Nu behöver inte torra somrar och lite nederbörd sätta stopp för dina drömmar om närodlat i trädgården. Med hållbar resurs- och vatten snål odling kan fler människor bli mer självförsörjande på mat.
Olika metoder för hållbar resurs- och vatten snål odling blir mer och mer populärt, inte minst inom bistånd och hjälpinsatser, för att göra människor självförsörjande på mat och mindre sårbara för katastrofer. Här hemma i Sverige har torra somrar med liten nederbörd krävt både tillsyn av växterna samt bevattnings insatser och där någonstans brukar de flesta ge upp drömmen om närodlat i trädgården.

Nu vill vi hylla Mats Johansson på Mackan Bygg & Skogsarbeten AB som har utvecklat en riktigt smart mobil odlingslåda som till och med kan lämnas utan tillsyn i några veckor.

En soldriven pump förser bädden med vatten, överskottsvatten rinner tillbaka till en tunna, tunnan står under ett stuprör så ev. regnvatten fyller på tunnan. När inte regnvatten räcker fyller man på med annat vatten. DENIOS plastdunk utgör en reservoarcistern med en nivåreglering i som styr pumpen. Tack vare en soldriven dränkbar pump i tunnan får man en cirkulation utan att vara beroende av elnät och är samtidigt miljövänlig.

Här kan exempelvis odla potatis, bondböna, sockerärtor, rödbetor, lök, jordgubbar, persilja, sallad och kål. Lådan kan utrustas med glas eller plast över för att bli som en drivbänk under försäsong.

Kapillärbevattning, dvs att den vattnas underifrån, gör den vattensnål. Vattennivån i lådans botten kan regleras på ett fiffigt sätt och i kombination med ett speciellt utformat uppsugningslager styrs hur fuktig man önskar att jorden ska vara. Eftersom det vattnas underifrån stimuleras rötterna att söka sig neråt och det kan vara torrt i ytan utan att växterna mår illa när de rotat sig. Det funkar perfekt ihop med täckodling för att ytterligare reducera avdunstningen och vanlig naturgödsel funkar perfekt.

Eftersom den är automatisk och vattensnål kan du åka bort minst ett par veckor även under hetaste sommardagarna och den sköter sig själv utan att någon behöver komma och vattna åt dig.

– Växterna i den här lådan växer i genomsläppliga odlingskassar som har många fördelar. Vill man inte ha odlingen mobil eller i en låda ovan mark kan den med fördel helt eller delvis grävas ner och den kan cirkuleras mot fiskodlingsbassänger eller om du har en damm eller bäck i närheten kan den förses med vatten därifrån och finns det fisk så kan den ge näring till växterna i bädden, avslutar Mats Johansson.

Vi på DENIOS gillar smarta initiativ. Både stora och små. Vill du se mer av odlingslådan?

Klicka på: filmen om odlingslådan på Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=IH-O66MVJqQ

Elina Pöyliö Jacker
Pressansvarig
Marknad
elP@denios.se
0727-311710
036-39 56 60
Kontaktinformation
Postadress
Dator­gatan 3
56133 Huskvarna
Besöksadress
Dator­gatan 3 5tr
56133 Huskvarna
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Orgnr:
556613-7930
Grundat: 1986
Anställda: 8
Välkommen till DENIOS AB

I mer än 30 år har vi hjälpt företag - oavsett om det är ett tvåmansföretag eller en stor koncern - att leva upp till det ökande ansvaret och minimera riskerna för människa och miljö vid hanteringen av kemikalier. Med förvaringslösningar, där man kan lagra farliga ämnen på ett säkert och lagenligt sätt. Med produkter, som underlättar hanteringen och skyddar personalen från kontakt med skadliga substanser. Med rådgivning kring säker förvaring och hantering av kemikalier. Med förbrukningsprodukter så som spillskydd, absorbenter och trasor.

Som PARTNER FÖR MILJÖN erbjuder vi våra kunder en säker helhetslösning med produkter och kunskap för smidigare och säkrare kemikaliehantering. Utöver våra standardprodukter utvecklar vi koncept och lösningar för lagring och hantering av farliga ämnen, hela vägen till individuellt planerade lösningar, specialanläggningar och stora anläggningar.

För detta ändamål erbjuder vi en kompetent projekthandläggning - från rådgivning och planering via egen produktion och montering till kontroll och driftsstart. Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 14001:2008 – ISO 9001:2000

Kontakter

Elina Pöyliö
Marknad
036-39 56 60

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Påkörningsskydd och avspärrningar

Påkörningsskydd och avspärrningar
Förvaringsskåp plåt
Hurtsar från DENIOS
Fatkärra SecuComfort
Test av uppsamlingskärl vid brand
Brandklassade kemikalieskåp
Uppsamlingskärl för fat PolySafe
BioX

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-16
Eurobattery Minerals startar nya borrningar i Corcel-projektet i Spanien
2021-06-15
norelems inställningsbultar för låsning och positioneringVi välkomnar nya generationen laserSnabba stiftbyten med nya pneumatiska CP74-serienSyntronic tillverkar kretskort med tryckluft och nitrogen från Atlas CopcoDen perfekta guiden till ett lyckat förändringsarbete är här!Dags att öppna! Smart laddning eller stängda stolpar?Swecon förstärker sin väganläggningsdivisionCarlstad Machinetools säljer två Correa till Rottne Industri.Nya produktsidor på hemsidanAcronis utrustar tjänsteleverantörer med Advanced Email SecuritySommarens bästa utflyktsmål för att hitta energi och ladda batteriernaByggmaterialsgigant arbetar för att ha minst 25% kvinnor i topp till 2025
2021-06-14
Krea lanserar ny rådgivningstjänst för större finansieringsaffärerSchneider Electric och Polarbröd utökar samarbetet när nya bageriet i Älvsbyn växer framUtvärdera din affärsmodell för lönsam tillväxtConcentric AB tillkännager ett nytt kontraktIntec fortsätter tillväxtresanByggPartner uppför Sveriges första byggnad enligt FSC-systemets projektcertifieringW3 Energy tecknar operativt avtal med LuxcaraEY har utsett världens främsta entreprenör
2021-06-11
Stor leverans till Pan Rental: ”Våra kunder vill köra Volvo”Ytskyddsbeläggning för dricksvatten-applikationerStålservice i Nyköping AB har investerat i en ny bandsågautomatFlexibel säkerhet för formsprutningDe 12 vanligaste misstagen vid köp av arbetsbelysning DICTATORS system för dörrslussar är det smartaste och enklaste Interlock­systemet på marknaden!Alkoskåp får hemtjänsten i Svenljunga att rullaNy konsultjätte på den svenska marknaden tar krafttag med digitaliseringRejlers får förnyat förtroende från ElviaVäderstad stöttar yrkesutbildning i Motala: ”Vi måste stötta skolorna mer”NCC moderniserar reningsverk i UppsalaNu försvinner stenarna från Södra PortenTvå år med Dachser Air & Sea Logistics Sweden
2021-06-10
Ethernet-switchar för fältapplikationerVBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapSvenska spelindustrin under Corona-pandeminGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
2021-06-09
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
2021-06-08
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med Europcar
Annonser