SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Open Locate för iPhone inomhusnavigering

Grunden för en helt ny generation appar
Standarden Open Locate syftar till att radikalt förändra införandet av platstjänster i byggnader, vilket öppnar för möjligheter att lättare sköta bland annat lagerhållning. Det kan även underlätta vid marknadsföring och att öka kundlojaliteten, då de med hjälp av väl fungerande platstjänster och GPS inomhus enkelt kan hitta rätt i större varuhus.

En kund kan tänkas leta efter 4,5-millimeters Torx-skruvar i ett byggvaruhus eller skärmskydd för en specifik telefonmodell i en elektronikbutik. Även matvaror så som Kalamata-oliver som kan vara svåra att kategorisera – står de bland konserverna, vid salladen eller delikatesshörnan? Välfungerande GPS inomhus skulle även komma anställda till dels. Genom att följa kunders rörelsemönster skulle det bli möjligt att optimera kundupplevelsen och butiksförsäljningen.

Hinder för inomhusnavigering
Tekniskt sett har inomhusnavigering funnits i många år. Accesspunkter för Wi-Fi fungerar som bas för tekniken, ofta i kombination med Bluetooth-fyrar (eng. beacons). Att göra exakt lokalisering i slutna utrymmen har dock visat sig vara komplicerat, dyrt och ofta gett felaktiga resultat.

Utmaningen är att det krävs exakt positionering för accesspunkterna. Fram till nu har detta behövt göras manuellt – vilket är omständligt och arbetsinsatsen måste göras om varje gång planlösningen av ett eller annat skäl förändras. Lokalisering baseras på relativa positionsdata, det vill säga på mätning av signalens spridningstid mellan accesspunkterna.

Även vid mindre förändringar i en butik måste accesspunkternas position uppdateras, vilket ofta sker under tidspress och till följd av det ignoreras ofta dokumentation. Därför behövs en standardiserad process som möjliggör automatisk generering av exakta platsdata, utan manuell handpåläggning. Det är vägen framåt för företag att snabbt införa platstjänster i sina butiker eller lager.

Open Locate säkerställer precision och automatisering
För att nå det målet har tungviktare som Google, Samsung, Zebra och HPE Aruba Networking gått samman i initiativet Open Locate för att etablera det som standard. Den tekniska sidan förklaras enkelt med att Open Locate tillhandahåller geokoordinater med hjälp av självlokaliserade Wi-Fi-accesspunkter och en ytterligare Wi-Fi-process som kallas Fine-Time Measurement (FTM).

Rollen som kartritare tas över av accesspunkterna med de idag aktuella WLAN-standarderna Wi-Fi 6 och Wi-Fi 6E. De är utrustade med GPS-mottagare som används för att bestämma sina positioner i det geografiska koordinatsystemet – utan krav på manuell kartläggning från en tekniker.

Men som alla bilförare vet har GPS bara en noggrannhet på några få meter. Därför analyserar FTM-algoritmerna spridningstiden för radiosignalerna mellan accesspunkterna för att på så sätt förfina GPS-informationen. Accesspunkterna känner till sin position och fungerar som ”ersättningssatelliter” i slutna utrymmen genom att överföra exakta geokoordinater i slutenheterna.

Självlokaliserande accesspunkter bestämmer sin position med en noggrannhet om 1,3 meter. Andra enheter – till exempel en streckkodsläsare eller smartphone – kan så snart de kommunicerar med accesspunkterna via Open Locate bestämma sin exakta position.

Tidigare behövde en IT-tekniker två till tre arbetsdagar för en Wi-Fi-utrullning i en stor butik med 100 accesspunkter, eftersom varje accesspunkts position behövde registreras så exakt som möjligt manuellt. Open Locate-accesspunkter gör istället detta automatiskt och kanske ännu bättre – om de flyttas uppdateras deras position automatiskt. Det sparar tid och minskar kostnaderna.

Open Locate snabbar upp orderplockning
Dessutom möjliggör Open Locate ett brett spektrum av användningsområden som tidigare endast kunde realiseras med mycket manuellt arbete, tid och kostnader. Till exempel kan Open Locate-appar genom att spåra tillgångar meter för meter optimera lagerprocesser inom intralogistik. En plockare kan inte enbart få hjälp att med meterprecision hitta rätt pall, utan även få en optimerad rutt genom lagret för att samla beställa varor mer effektivt och därmed påskynda leveransen till kund.

Open Locate optimerar även användningen av streckkodsläsare, exempelvis genom att interagera med en app som övervakar användarupplevelsen. Om en lagermedarbetare rapporterar att nätverket inte fungerar kan IT-teamet snabbt avgöra var streckkodsläsarens Wi-Fi-anslutning avbröts och vilka accesspunkter som var involverade. På så sätt kan de snabbare hitta och åtgärda felet. Även detta bidrar till ökad effektivitet, snabbare leveranser och mindre frustrerad personal.

Grunden för en helt ny generation appar
Samtidigt innebär Open Locate en frisk fläkt för säljprocesser och kundrelationer. Detta eftersom det möjliggör en helt ny generation av företagsspecifika appar för mobila enheter. En elektronikkedja skulle kunna utveckla en app som guidar kunden från parkeringsplatsen, varifrån de blir guidade in i butiken och till varor med specialerbjudanden samt lämpliga tillbehör.

Förutom att navigera kunder gör en Open Locate-app det möjligt att spåra dem steg för steg, för att se vilka produkter kunder oftast stannar vid utan att köpa dem. Med denna data kan återförsäljare justera sin prissättning, kombinationserbjudanden eller marknadsföringskampanjer.

En sådan app kan även visa var besöksflöden är överbelastade, för att sedan omplacera produkter och ändra guidningen för besökare. På så vis kan kunder få en mer avslappnad och mindre frustrerande shoppingupplevelse med mindre upplevd trängsel, få den kortaste vägen till varan presenterade för sig och lättare ta del av relevanta rabatter.

En gång i tiden banade iPhone väg för massanvändningen av smartphones. Apple gjorde det genom att introducera en appbutik, som snabbt fick ett enormt ekosystem av utvecklare från hela världen. De blev motorn för att skapa ett nytt universum av möjligheter och upplevelser för användarna.

På samma sätt är syftet med Open Locate-initiativet att skapa en öppen och tillverkaroberoende standard, som säkerställer interoperabilitet och lägger grund för ett stort antal innovationer från ett helt ekosystem av utvecklare. Open Locate är iPhone-ögonblicket för inomhusnavigering.

Marcus Bäckrud, Country Manager Sweden, HPE Aruba Networks

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN