Orden ”Vi kommer från Sverige” öppnade många dörrar - industritorget.se
SÖNDAG 05 JULI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Orden ”Vi kommer från Sverige” öppnade många dörrar

Att svensk gruvteknik är världsberömd för sin innovativa kraft det är någonting som står klart för det svenska gruvteknikföretaget Minalyze.
De har nu slagit igenom på den internationella marknaden, men allt startade med ett mastersprojekt från Chalmers, en vinst i SIP STRIMs innovationsidétävling och orden - Vi kommer från Sverige.

Med sin revolutionerande teknik för att scanna och analysera borrkärnor med mobila enheter som kan stationeras i anslutning till provplatserna har Minalyze förändrat förutsättningarna för prospektering och provtagning. I slutet av 2018 flyttade Minalyze ledning till Perth i Australien vilket är en bidragande faktor till genombrottet, men kvar i Sverige finns produktion och utveckling.

- Vi ser att det finns en stor efterfrågan på den typ av teknik som vi tillhandahåller. Vi har bland annat tecknat ett treårskontrakt med Australiensiska Glencore som i och med det också har gjort om sina rutiner för kartering av borrkärnor, säger Annelie Lundström, vd Minalyze.

Minalyze startade som ett masterprojekt på Chalmers school of entrepreneurship, och år 2015 utsågs de till vinnare av SIP STRIMs årliga innovationsidétävling. Genom vinsten fick de möjlighet att testa och demonstrera tekniken i en relevant miljö för att sedan kunna ta den vidare ut på marknaden.

- Minalyze vann vår innovationstävling för att vår jury, som består av representanter från gruvindustrin, omedelbart såg en enorm potential i deras idé. Den här typen av mindre företag är otroligt viktiga för utveckling av ny teknik. De utgör ryggraden i det svenska innovationsekosystemet, säger Jenny Greberg, programchef på SIP STRIM.

Förutom framgångarna i Australien har Minalyze tagit sig in på den nordamerikanska marknaden och samt nyligen även Malaysia. Dessutom har Zinkgruvan i Sverige det senaste halvåret integrerat Minalyze-instrument i sin verksamhet.

- Vi ser att vi ligger helt rätt i tiden och kan utvecklas tillsammans med andra gruvteknikbolag och nu ser vi att det börjar ge resultat både i form av långsiktiga kontrakt och genom utveckling av nya projekt, säger Annelie Lundström.
Det svenska innovationssystemet har byggts upp under många år och gett Sverige en ledande roll som ett av världens mest innovativa länder. Som en del av innovationssystemet har Minalyze tagits emot med öppna armar.

- Vi blev överraskade över hur gott rykte svensk teknikutveckling har internationellt. När vi satt i våra första möten med bolag från andra delar av världen sa de rakt ut att de älskar svensk teknologi. De nämnde några av de riktigt stora bolagen som Sandvik och Epiroc och satte oss i samma kategori. Det har öppnat många dörrar för oss, säger Annelie Lundström.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-06-18
Veeam visar hur de hjälper verksamheter att ta sina molndatastrategier till nya nivåer på VeeamON 2020 Logistik finns överallt - oavsett om du är logistiker eller inte Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
2020-06-17
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
2020-06-16
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresorPressinbjudan till Elmiadalen
2020-06-15
Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric​Miljonstöd för att nå helt fossilfria byggskivor och byggelement i träMRF justerar prognosen för tunga lastbilar (>16 ton)141 startup-bolag får dela på 42 miljonerAlgeco förvärvar WexusDEHNclip – ny klämma för armeringsjärn som halverar monteringstiden vid installation!Internationellt logistikföretag skapar hållbara transporter i Malmö hamnSolör Bioenergi förvärvar Vasa Värme
2020-06-12
Standardmässigt traverser upp till 42 m. spännvidd.CiRo XL maximerar livslängden på robotkablage Protolabs lanserar ny tjänst - levererar CNC-frästa delar från stora block på bara en dagSpridarplattor – höjer prestanda och sänker kostnader!Lansering av unik kunskapsdatabas för produktion och tillverkningKoldioxidavtryck från olika typer av avloppsreningsverkAluminium i slutet kretslopp har sparat 350.000 ton CO2-utläpp Tillverkningsindustrin drabbas hårt i andra vågen av pandemin
2020-06-11
Effektiv montering av små komponenter i medicinsk utrustning och elektronikprodukterStora Enso Paper AB, Nymölla Mill, har förlängt sitt avtal med JernbroFöråldrade teknologier hindrar IT-moderniseringNy uppfinning gör grävmaskinsförare 30 % snabbareHur mobil teknik kan lätta på bördan av covid-19 för transport- och logistikföretagNu byggs Beijers nya IT-organisation – ”Vi ska stärka våra kunder”
2020-06-10
VBN Components ökar takten med Swedish ScaleupsJMHZ2 – Animation av kompakt parallellgripdonPaulig-koncernen går över till CHEP:s koldioxidneutrala lastpallarOzon i ventilationskanaler och dess hälsoeffekterYstaMaskiner AB presenterar den helt nya släntklippare serien Scorpion 530/630 S samt 530/630 Plus modeller från GreenTec A/S.Poly presenterar ny flaggskeppsprodukt inom Blackwire-familjen – Blackwire 8225Vilka är de tretton största säkerhetshoten i din inkorg?
2020-06-09
DENIOS säkra lösning för tillverkning av handspritKonjunkturbarometer för andra kvartalet 2020 En driftsättning på ett företagshus i StockholmSvensk teknik tvättar speglar för väldens största spegelteleskop i ChileElmia lanserar ny mässa - Elmia MatbrukAI högsta prioritet för svenska företag​Kia är största märke för privatköpare – går starkare än marknaden
Annonser