ONSDAG 20 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Orden ”Vi kommer från Sverige” öppnade många dörrar

Att svensk gruvteknik är världsberömd för sin innovativa kraft det är någonting som står klart för det svenska gruvteknikföretaget Minalyze.
De har nu slagit igenom på den internationella marknaden, men allt startade med ett mastersprojekt från Chalmers, en vinst i SIP STRIMs innovationsidétävling och orden - Vi kommer från Sverige.

Med sin revolutionerande teknik för att scanna och analysera borrkärnor med mobila enheter som kan stationeras i anslutning till provplatserna har Minalyze förändrat förutsättningarna för prospektering och provtagning. I slutet av 2018 flyttade Minalyze ledning till Perth i Australien vilket är en bidragande faktor till genombrottet, men kvar i Sverige finns produktion och utveckling.

- Vi ser att det finns en stor efterfrågan på den typ av teknik som vi tillhandahåller. Vi har bland annat tecknat ett treårskontrakt med Australiensiska Glencore som i och med det också har gjort om sina rutiner för kartering av borrkärnor, säger Annelie Lundström, vd Minalyze.

Minalyze startade som ett masterprojekt på Chalmers school of entrepreneurship, och år 2015 utsågs de till vinnare av SIP STRIMs årliga innovationsidétävling. Genom vinsten fick de möjlighet att testa och demonstrera tekniken i en relevant miljö för att sedan kunna ta den vidare ut på marknaden.

- Minalyze vann vår innovationstävling för att vår jury, som består av representanter från gruvindustrin, omedelbart såg en enorm potential i deras idé. Den här typen av mindre företag är otroligt viktiga för utveckling av ny teknik. De utgör ryggraden i det svenska innovationsekosystemet, säger Jenny Greberg, programchef på SIP STRIM.

Förutom framgångarna i Australien har Minalyze tagit sig in på den nordamerikanska marknaden och samt nyligen även Malaysia. Dessutom har Zinkgruvan i Sverige det senaste halvåret integrerat Minalyze-instrument i sin verksamhet.

- Vi ser att vi ligger helt rätt i tiden och kan utvecklas tillsammans med andra gruvteknikbolag och nu ser vi att det börjar ge resultat både i form av långsiktiga kontrakt och genom utveckling av nya projekt, säger Annelie Lundström.
Det svenska innovationssystemet har byggts upp under många år och gett Sverige en ledande roll som ett av världens mest innovativa länder. Som en del av innovationssystemet har Minalyze tagits emot med öppna armar.

- Vi blev överraskade över hur gott rykte svensk teknikutveckling har internationellt. När vi satt i våra första möten med bolag från andra delar av världen sa de rakt ut att de älskar svensk teknologi. De nämnde några av de riktigt stora bolagen som Sandvik och Epiroc och satte oss i samma kategori. Det har öppnat många dörrar för oss, säger Annelie Lundström.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-13
ABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
2019-11-12
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
2019-11-11
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektornEmanuelssons Transport vinnare av Årets HållbarhetsprisLeasePlan presenterar vinnarna i årets stora leverantörspris Ny VD på Spring Systems i Torsås ABIndustri och politik – ny brittisk studieHållbarhet och cirkulärt tänkande på The HarborSex kreativa idéer för en mer hållbar vardag prisasFord offentliggör priserna på kommande laddhybrider H2M byter ledning i MälardalenVindkraftverken i Vänern får franska ägareStorskaligt uppdrag i Marockos öken
2019-11-08
Samgående mellan IDEAL PLM, Summ Systems och Pro-STEP Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efterEn kompakt och plats­besparande lösning Cisco satsar stort på mindre företagFinalisterna i Materialens Års innovationstävling visas upp på Elmia SubcontractorABB-teknik gör nytt kulturhus energismart
2019-11-07
Welandkoncernen visar vägen
Annonser